Snap
  • Mama
  • zwangerschap
  • kraamtijd
  • postpartum

Yes! Ik ga weer bloggen : openhartig over de eerste dagen na je bevalling!

Doula, mama, vrouw: eerlijk over zwangerschap, bevallen, kraamtijd en opvoeding! In deze blog: openhartig over de eerste dagen na je bevalling!

Op 7 mei ben ik bevallen van kindje nummer 3, tijd om weer te bloggen! Vooral openhartig, eerlijk en soms (hoop ik) met humor en een knipoog! 

• Openhartig over de eerste dagen na de bevalling•

Twee weken geleden ben ik bevallen van een zoontje. We hebben een zoon van bijna 14, en een dochter van inmiddels 2,5. De eerste dagen hadden we geen kraamvisite. Zelfs mijn eigen moeder niet. Op deze manier konden we echt landen en wennen aan elkaar. Ik had twee dagen in het ziekenhuis gelegen en bij terugkomst was de jongste aan het stuiteren, en dan had mama ook nog eens een baby mee. Het was heel fijn om het zo te doen, hierdoor kwamen we echt toe aan rust en kon ik daarna genieten van viste. Daarnaast waren er ook andere redenen waarom ik de eerste dagen even niemand wilde ontvangen. In deze blog schrijf ik openhartig over de eerste dagen na je bevalling. Want geloof me, er komt nogal wat dingetjes bij kijken. 

Liefs Nurdan 

 •Kraamvisite— de eerste dagen na je bevalling•

Kraamvisite. De 1 vindt het heerlijk om direct mensen over de vloer te hebben en de ander wil even wachten. Ik begrijp natuurlijk ook dat mensen nieuwsgierig zijn naar de baby en uit liefde je baby zsm willen zien. Misschien wil jij zelf vol trots je baby showen. Echter vraag ik me af of men en misschien wel de kraamvrouw zelf, zich wel realiseren dat er in die kraamweek nog het eea om de hoek komt kijken.

𝗕𝗘𝗩𝗔𝗟𝗟𝗜𝗡𝗚

Zo’n bevalling niet niks. Of je nou een vaginale bevalling hebt gehad of een keizersnede. Je hebt een enorme prestatie geleverd. Waarschijnlijk ben je helemaal gesloopt. De eerste nachten slapen zit er vaak niet in, dus ja, even bijtanken lijkt mij geen slecht idee.

𝗕𝗔𝗕𝗬

Dit geldt trouwens ook voor de baby. Die na 9 maanden in je buik ineens in een andere omgeving komt. Andere kleuren, geuren, prikkels, vreemde handen die aan haar/hem zitten. Ook voor je baby is dit vermoeiend. Bovendien: leer elkaar eerst kennen.

𝗨𝗜𝗧𝗚𝗘𝗦𝗖𝗛𝗘𝗨𝗥𝗗/ 𝗞𝗡𝗜𝗣/𝗞𝗘𝗜𝗭𝗘𝗥𝗦𝗡𝗘𝗗𝗘

Sommige vrouwen hebben hier mee te maken. En geloof me: het doet pijn. Lopen, zitten, liggen, plassen het doet pijn. Niet iedereen vind het lastig maar als mijn (mannelijke) familieleden of vrienden vragen hoe het gaat vind ik het toch wel awkward om bovenstaande te benoemen. Ik herhaal: het.doet.pijn.

𝗞𝗥𝗔𝗔𝗠𝗕𝗟𝗢𝗘𝗗𝗜𝗡𝗚

De plek waar de placenta zat in de baarmoeder is na de bevalling een flinke wond dat bloedt. Herstel ervan duurt ongeveer 6-8 weken. De meeste vrouwen bloeden de eerste week nog erg heftig, daarna neemt de bloeding af. Bij die bloeding komen er vochtwond en soms ook klonters bloed mee , soms zelfs zo groot als een tennisbal, ja echt!! En dit kan plotseling en veel zijn, daarom heb je de eerste dagen dikke kraamverband die voor geen meter zit. En over de typische-kraambloeding-geur heb ik het nog niet gehad, ohja en de naweeën.

𝗕𝗢𝗥𝗦𝗧𝗩𝗢𝗘𝗗𝗜𝗡𝗚

Deze moet na de bevalling vaak nog op gang komen. Dit kan echt een paar dagen duren. Dat is heel normaal. En het allerbeste is dat om in alle rust te doen. Voor jezelf maar ook voor de baby zodat hij/zij geen prikkels heeft. Bv kost de baby namelijk ook veel energie. Heel veel aanleggen op verzoek, en het liefst lekker veel huid op huid contact is de eerste dagen het beste voor je productie.

𝗞𝗥𝗔𝗔𝗠𝗧𝗥𝗔𝗡𝗘𝗡

Zwangerschap, een bevalling, een nieuw leven, de eerste nachten, hormonen. Wat een overgang. Alle vrouwen beleven het anders. Maar alle vrouwen hebben emoties. En die moeten de ruimte krijgen.

Kraamtranen komen vaak tussen dag 3 en dag 10. Boosheid, teleurstelling, opluchting, of gewoon tranen die om welke reden dan ook willen vloeien. Ze hebben ruimte nodig.

Zoals ik al schreef verschilt het per persoon hoe zij kraamvisite ervaart. Ik wil met deze post vooral mensen bewust maken dat er gewoon meer is dan alleen een pasgeboren baby en dat het prettig is als we daar rekening mee houden.

Kijk vooral wat voor jou het fijnst is. Misschien wil je wel mensen ontvangen maar eerst nog alleen mensen bij wie je helemaal op je gemak voelt en die jou kunnen ondersteunen. Of helemaal niemand, ook goed

Jouw lichaam, jullie baby, jullie kraamtijd...

Heb jij direct kraamvisite ontvangen?

Ps: volg je ons al op instagram?

#