Snap
  • Mama
  • Momlife
  • luizenmoeder
  • luizen
  • Prioderm

Wij zijn nu allemaal luizenmoeders

Pluizen in coronatijd!

Nu de luizenmoeders (waaronder ikzelf) niet mogen pluizen op school krijgen alle mama’s er een nieuwe functie bij, namelijk: luizenmoeder! Luizen gaan helaas niet vanzelf weg en worden nu niet op school ontdekt. Er wordt dus verwacht van alle moeders om hun eigen kind(eren) te pluizen. Maar, hoe herken je luizen? En hoe behandel je luizen? Dit ga ik jullie vandaag vertellen. Na het lezen van deze blog zijn jullie dus allemaal gepromoveerd tot luizenmoeder!

Stap 1: herkennen van luizen (en neten)

Meestal merk je in het begin nog niets van hoofdluis. Bij een eerste besmetting kan de jeuk namelijk pas na 7-14 dagen optreden wanneer het aantal hoofdluizen toeneemt. Kinderen beginnen dan vaak met krabben.

De luizen die op je hoofd leven houden van warme, behaarde plekjes. Je vindt ze daarom meestal achter je oren of in je nek. Heb je een pony? Kijk ook hieronder. De luizen kun je herkennen aan hun grijsblauwe of roodbruine kleur. Ze worden ongeveer net zo groot als een sesamzaadje. Neten zijn de eitjes van een luis en zijn ongeveer één millimeter groot. Je kunt ze herkennen aan hun grijswitte of doorzichtige kleur. Door deze kleuren lijken ze erg op roos. Het verschil is dat neten aan de haren kleven, terwijl roos juist los op het hoofd zit. Neten zitten ongeveer tot 2 cm van de haarwortel.

Stap 2: behandelen van luizen

Heb jij hoofdluis ontdekt? Dan wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van afkomen! De juiste behandeling is dan heel belangrijk. Luizen leggen namelijk zo’n vijf eitjes per dag en kunnen zich dus snel verspreiden.

Wat moet je doen?

Kammen, kammen en kammen. Zeker twee weken lang moet je het haar dagelijks kammen met een netenkam. Doe dit op nat haar en gebruik hiervoor een luizen/netenkam, zoals deze. Naast het kammen van het natte haar met een netenkam, is het handig om een hoofdluismiddel gebruiken, zoals Prioderm Shampoo Plus.

Deze shampoo doodt de luizen door uitdroging en verstikking. Prioderm Shampoo Plus heeft een inwerktijd van slechts 15 minuten en maak je geen zorgen, het bevat geen pesticiden! Extra handig: de shampoo behandelt niet alleen hoofdluizen en neten, maar het heeft ook een nawerking. De shampoo vermindert namelijk de statische aantrekking van het haar. Hierdoor kunnen hoofdluizen minder makkelijk op het haar komen en zal het haar minder geschikt zijn om neten op te leggen.

Goed om te weten (vooral in deze hitte) is dat de nawerking komt te vervallen op het moment dat er wordt gezwommen in chloorhoudend water of als het haar tussentijds wordt gewassen met een shampoo.

Zo, nu zijn wij collega’s! Samen kunnen wij de luizen bestrijden en zorgen dat onze kinderen geen last hebben van die nare jeuk die deze beestjes geven. Hopelijk mogen de luizenmoeders weer snel aan de slag op school, en wie weet ga jij nu ook pluizen op school als dat weer mag? 

Snap