Snap
  • Mama
  • downsyndroom
  • theluckyfew
  • trisomie21
  • extrachromosoom
  • chromosoom21

Why fit in if you're born to stand out? Downsyndroom, een beperking of een blessing?

Mensen met downsyndroom zijn een spiegel voor onze maatschappij.

“Uit het bloedonderzoek is gebleken dat uw dochter inderdaad downsyndroom heeft”

Nadat er bloed was afgenomen bij Jaya-Rose voor onderzoek hebben wij elke dag gesproken over downsyndroom. Ik kon er niks aan doen maar elke keer als ik naar Jaya-Rose keek probeerde ik te zien of zij wel of niet downsyndroom zou hebben. Ik zag wel wat trekjes die er voor mij op leken maar al snel probeerde ik mezelf ook te troosten ‘misschien heeft zij een lichte variant’. 

Ook met familie hebben wij veel gesproken, we probeerden positief te blijven ‘misschien valt het wel mee?’ ‘misschien heeft JR een lichte variant en heeft zij grotendeels gezonde cellen?’ ‘misschien kan ze later gewoon meedraaien met de maatschappij en naar een normale basisschool’.

Op het moment dat wij het telefoontje kregen van het ziekenhuis stonden wij net boven de commode te juichen voor Jaya-Rose haar eerste plasje.

“Uit het bloedonderzoek is gebleken dat uw dochter inderdaad downsyndroom heeft” hoorde ik door de luidspreker van Niels zijn telefoon.

Alles stond stil en het voelde alsof ik een heel diep zwart gat in werd getrapt.

Van lachen ging ik over naar extreem verdriet, ik brak in tranen uit boven ons dochtertje op de commode. Ik keek mijn vriend aan en zag hem wit wegtrekken, ik wilde zitten op bed en kon JR even niet vasthouden. Het voelde alsof ik haar wilde afstoten, een gevoel waar ik zelf erg van schrok want ‘ik mag dit toch niet voelen?’.

Niels nam Jaya-Rose over en ik ben in huilen uitgebarsten in de armen van mijn oma. Snikkend belde ik mijn vader “pap, Jaya-Rose heeft downsyndroom”.

Er ging zoveel tegelijkertijd door mij heen:

‘Hoe kan dit ONS overkomen?’

‘Waarom ons kindje?’

‘Hoe gaan anderen van ons vinden?’

‘Hoe zullen mensen naar Jaya-Rose kijken?’

‘Het leven wat ik voor ogen had als gezin is niet meer mogelijk’

‘Nu moet ik voor altijd zorg dragen voor haar’

‘Kan ze wel oud worden?’

Waarschijnlijk is de helft van alle chaos in mijn hoofd niet eens blijven hangen maar alles ging als een wervelwind door mij heen.

Nadat de ergste schrik voorbij was konden we rustig praten over deze diagnose, er moest namelijk nog blijken welke vorm van downsyndroom Jaya-Rose zou hebben. Bij mozaïek is er een deel van de cellen “gezond” (zoals ze dit noemen in het ziekenhuis) en een deel heeft een extra chromosoom. Eerst hoopten we dat zij geen downsyndroom zou hebben, dat de arts zich had vergist in haar onderzoek, daarna hoopten wij op mozaïek syndroom (de lichtere vorm van downsyndroom). Continu maar die hoop op het “meest normale” zodat zij in het maatschappelijke plaatje zou passen en “gewoon” kon zijn zoals de rest.

Funny, want er is geen algemene ‘gewoon’. ‘Gewoon’ is voor iedereen anders én niemand is ‘zoals de rest’, we zijn al-le-maal anders en uniek. We forceren onszelf gewoon in een vorm om zo goed mogelijk te kunnen blenden en erbij te horen.

Anyways, waarom zou ik mijn kind zo willen vormen dat zat ‘mee kan draaien in deze maatschappij’ en waarom zou ik haar eigenlijk naar een normale basisschool sturen?

Wat als zij is geboren om JUIST buiten het maatschappelijke plaatje te vallen?

Wat als zij DE spiegel is voor deze maatschappij?

Wat als downsyndroom juist een belangrijk onderdeel is van haar missie hier op aarde?

Mensen met downsyndroom zijn puur, zij zijn wie zij zijn (ze kunnen zich niet anders voordoen), ze staan volledig in contact met hun emoties (iets wat wij hebben afgeleerd), ze staan 100% in het leven en leven in het NU!

Waar zij, volgens de medische wereld een ‘beperking’ hebben zijn wij juist degenen die onszelf beperken. Dus is downsyndroom een “beperking” of juist een blessing?

Why fit in if you’re born to stand out? 

Lees het vervolg: Mijn dochtertje heeft downsyndroom, en nu? Wat komt er allemaal bij kijken? 

1 jaar geleden

Ik lees het nu pas, maar hij komt meestal als de lessen net begonnen zijn (na de grote drukte) en hij helpt met alle dagelijkse dingen op school (bibliotheek, toezicht houden bij de pauze, afval opruimen etc.). Ik ben er ook blij mee dat het op deze manier kan. Mijn dochter is 9 en vindt het de normaalste zaak van de wereld. Mijn zoontje van 4 zit pas net op school en hij beseft nog niet dat er kindjes ‘anders’ zijn in zijn klas. Ze bieden overigens ook aparte lessen aan voor de kindjes met DS, sommigen worden met de taxi naar school gebracht omdat ze niet uit de wijk komen en dan bij de poort opgevangen door leerkrachten.

1 jaar geleden

Gefeliciteerd met jullie prachtige dochter. Vier het leven en geniet. Why fit in if you’re born to stand out! Mooi geschreven

1 jaar geleden

Heel herkenbaar verhaal. Wij hebben ook vlak na de geboorte te horen gekregen dat onze dochter down had. Nu zijn we 8 jaar verder en is ze heerlijk meisje die 3 jaar op een gewone basisschool mee heeft kunnen doen. nu zitze op een hele fijne school (Speciaal onderwijswijs) waar ze gewoon zichzelf mag en kan zijn. Geniet van jullie mooie meisje

1 jaar geleden

Heel erg bedankt Jolijn ❤️