Snap

Werken of thuisblijven en de kans op depressie

Mama’s van jonge kinderen vinden de keuze voor werken of thuisblijven vaak moeilijk. Bepaalde vrouwen waarschuwen dat thuisblijven tot een sociaal isolement kan leiden, waardoor depressie op de loer ligt. Anderen zeggen juist weer dat mama’s die werken veel stress kunnen veroorzaken ook met depressie tot gevolg. Weinig tijd voor de kids en voor opvang ligt hier dan vaak aan ten grondslag.

Uit een Amerikaanse studie is onlangs gebleken dat de kans op een depressie bij een betaalde baan of juist een thuisblijf mama, samenhangt met de voorkeur hiertussen en hoe leuk men de baan vind.  Moeders die thuis blijven omdat ze liever geen baan willen hebben een relatief laag depressie-risico. Thuisblijf moeders die liever een betaalde baan zouden willen, worden juist naar verhouding meer geconfronteerd met de risico’s op een depressie. Dit geldt ook voor mama’s die liever thuis willen blijven, maar toch werken in een stomme baan.

Ook is gebleken dat het hebben van een leuke baan zelfs de keuze kan bepalen van ofwel thuisblijven ofwel werken. Interessante uitkomst is ook dat werkende moeders in een baan die ze geweldig vinden, veel minder kans op depressie hebben, ook al zouden ze liever thuis willen blijven. Volg je het nog?

Samengevat, misschien moeten wij jonge moeders een baan zoeken die we echt heel leuk vinden. Niet om geld te verdienen, maar om plezier van te hebben. Toch weer eens een nieuw inzicht misschien?

Wat denk jij, wordt je down van thuisblijven, of juist van werken met kids?

11 jaar geleden

Ik word depressief van de stress van het werken en het weinig zien van mijn kindje hierdoor. Ik wil optimaal genieten van mijn kleintje en dat kan ik alleen door fulltime bij haar te zijn, door fulltime huismama te zijn. Anders heb ik het gevoel dat ik haar verwaarloos en haar zien opgroeien aan me voorbij laat gaan. Aan de andere kant wordt ik heel gelukkig van dingen doen die ik heel erg leuk vind om te doen, maar die hoef ik niet te doen om geld voor te krijgen (mijn man verdient het inkomen), dus die doe ik nog steeds erbij, maar alleen omdat ik het leuk vind. En nee, dat geeft geen stress. Conclusie: Alleen maar dingen doen die je leuk vindt, niet omdat het moet, dan heb je nooit stress volgens mij!