Snap

Werken of thuisblijven

En toen waren er kinderen! Waar je eerst nog alle vrijheid om te bedenken wat je wilde doen met je werk/ carrière, moet je nu eerst aan de kinderen denken en dan pas aan je carrière ... hoewel ... niet iedere vrouw is het hiermee eens. Want waarom zou zij degene zijn die voor de kinderen thuis blijft, ze hebben toch nog een ouder (behalve de eenoudergezinnen natuurlijk)? En dan nog wat, waarom zou er iemand thuis moeten zijn voor de kinderen, er zijn toch geweldige kinderdagverblijven en buitenschoolse opvangvoorzieningen? Ze hebben natuurlijk gelijk.

 

Ik zelf heb ervoor gekozen om "thuisblijfmoeder" te zijn. Ik vond het prettig om, in ieder geval tot aan de basisschool, met mijn kinderen thuis te zijn. Om wel wat geld te verdienen, ben een hele poos gastouder geweest. Ik heb er van genoten ... en ik heb er van gebaald.

 

De voors:

* Ik was er bij voor alle 'eerste keren': de eerste keer omrollen, het eerste woordje, de eerste stapjes, enzovoorts.

*Ik ken mijn kinderen door en door, omdat ik ze 4 jaar lang, dag in dag uit, bij me had.

* Als er iets gebeurde, een ongelukje of iets dergelijks, was ik er altijd meteen bij. We konden meteen naar de dokter, of de tandarts, of waar we dan ook heen moesten.

* Ik heb heel veel tijd kunnen doorbrengen met mijn kinderen: babymassage, peutergym, wandelen, speeltuin, spelletjes, leren fietsen, enzovoorts.

De tegens:

* Elke dag is een variatie op hetzelfde liedje: voeden, opvoeden, verzorgen, spelen. Dat kan erg saai worden.

* Ik zag weinig andere volwassenen en merkte af en toe dat ik volledig kinderlijk aan het worden was. (dan zei ik met hoge stem tegen mijn man "en hoe was het op je werk, kereltje?")

* Ik heb zo lang geen enkele werkvloer gezien (behalve mijn eigen huis) dat de drempel om toch weer voor een baas te gaan werken enorm hoog was geworden.

* Mijn werkervaring is inmiddels zo gedateerd, dat ik min of meer 'ongeschoold' ben geworden. (Daarbij komt dat ik een opleiding in de kinderopvang heb gedaan en daar is momenteel bijna geen werk in te krijgen.)

* Heel veel werkgevers willen geen mensen aannemen die een gat van 6 jaar in hun CV hebben.

 

Al met al ben ik tot de comclusie gekomen dat ik nog steeds vind dat ik de, voor ons, beste keuze heb gemaakt, maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn! En zo zal het vast ook zijn voor de ouder die er voor kiest om te blijven werken.

9 jaar geleden

Als gastouder hoef je geen belasting te betalen over de kinderen die je opvangt. Wat er meestal gebeurt, is dat je via een gastouderburo de kinderen 'aangeboden' krijgt. het gastouderburo zorgt en dan voor dat de ouders betalen, en zorgt er ook voor dat jij je uurvergoeding krijgt. Je bent over die vergoeding natuurlijk wel inkomstenbelasting verschuldigd, maar je maag ook aftrekposten indienen, zoals speelgoed, vaste lasten (water, elektra, slijtage e.d.) en daardoor hoef je meestal aan het eind van het jaar bijna geen belasting meer te betalen. Ik verdiende als gastouder tussen de 300 en 400 in de maand en hoefde aan het eind van het jaar geen inkomensbelasting te betalen door alle aftrekposten. Meestal kan een gastouderburo je hier ook mee helpen. Succes!!

9 jaar geleden

Ik ben moeder van mijn dochtertje van 2 jaar en zou ook het liefst thuis willen blijven om voor haar te zorgen. helaas kan dat niet ivb met hoge huur en met name dat ik niet afhankelijk wil zijn. Ik wil eigen inkomsten hebben om leuke dingen te kunnen doen met mijn dochtertje. We doen dan ook elke week wel wat leuks. Zwemmen, naar een indoor speel paradijs, of gewoon lekker naar de kinderboerderij ect. Ik werk ook omdat ik het fijn vindt om in contact te komen met andere mensen. Ik vindt het persoonlijk dat dit voor beide kanten, zowel voor mijn dochter als voor mij, goed werkt! Ik ben er even tussen uit en verdien wat bij plus dat ik weer met 100% opgeladen ben om voor mijn kind te kunnen zorgen. Want laten we eerlijk zijn...Een kind opvoeden...daar komt heel veel meer bij kijken! Ik heb 3 diploma's, verzorging, helpende/welzijn en pedagogisch medewerker. Ik kan dus alle kanten op. Alleen is wat ik wil niet te vinden. Dat is dus het werken in de kinderopvang/ :( Ik heb mezelf wel ingeschreven bij een gastouderbureua, maar dat bureau bestaat niet meer. Helaas! Nu ben ik bang dat als ik gastouder word, er iets verkeert gaat. Bijvoorbeeld, in de schulden raak omdat ik de belasting over elk kind niet kan betalen omdat ik weinig inkomsten heb. Ik weet niet hoe dat in zijn werk gaat en hoe ik dit financieel het best kan aanpakken. Kan iemand die hier ervaring mee heeft, mij helpen dit op een goede manier te starten? Ik werk nu in de zorg als huishoudelijk medewerker, maar in januari volgend jaar eindigt mijn contract waarschijnlijk omdat er 40% uit moet. Bedankt voor het lezen van dit lange verhaal! :o Liefst, Margreet

9 jaar geleden

Ik heb ook altijd gewerkt hoor, maar ik heb altijd thuis gewerkt, als gastouder. Ook ik moest wel vanwege het geld. Maar goed, werken als gastouder is natuurlijk ook met kinderen, vandaar dat ik me kinderlijk voelde worden ;) Ik heb helaas nog steeds geen werk gevonden en al zeker niet in de kinderopvang, want daar is momenteel heel weinig werk in te vinden (in elk geval in deze regio). Ik ga binnenkort wel vrijwilligerswerk doen als overblijfmoeder/ coördinator (ja, alweer met kinderen ;) ) en dat lijkt me erg leuk.

9 jaar geleden

Erg leuk en ook wel herkenbaar om te lezen. Vond wel grappig hoe je schreef dat je 'kinderlijk' begon te worden ;-) Ik werk zelf wel part-time, maar heb niet het idee dat ik veel belangrijks heb gemist. Het is bij ons ook wel nodig dat ik werk, thuisblijfmoeder zijn leek me soms best fijn, maar daar hangen nogal wat financiële consequenties aan. Heb jij inmiddels al weer werk (in de kinderopvang) gevonden?