Snap
  • Mama
  • gezin
  • werken
  • werktijden
  • Zorgintensief
  • flexibelzijn

werken en zorgen

gewoon even mijn gedachten

vaak, heel vaak vraag ik mij af hoe andere gezinnen of alleenstaande moeders/vaders dit doen. het combineren van je werk en de zorg voor je kinderen. natuurlijk is er dan de mogelijkheid tot het regelen van oppas of opvang , maar waar het mij om gaat is vooral de combinatie van werk die verwacht dat je alle diensten draait , dus dag/avond en nacht.

mijn kids zijn nu 6 en bijna 4 en al die tijd heb ik het gedaan, werken in de zorg, zo veel mogelijk alle diensten draaien en de laatste periode eigenlijk altijd de nachtdiensten daar waar ik mij dan geen zorgen hoefde te maken om wie de kinderen weg bracht of ophaalde. mijn man werk namelijk van 8 tot vaak half 7 a 5 dagen in de week.

na 19 jaar en compleet oververmoeid en ziek nam ik de beslissing om de zorg achter me te laten en ben ik begonnen in een magazijn met vaste dagen en tijden. deze keuze was het me echt helemaal waard want inmiddels functioneert iedereen beter op deze keuze ,ik vermaak me prima en heb het naar mijn zin alleen toch blijft mijn zorghart kloppen. 

ik blijf inmiddels wel rond kijken of ik toch iets tegen kom in de buurt binnen de zorg maar ik vraag me toch vooral af waarom men zich zo vast houd aan die flexibele dagen. ik denk namelijk dat wanneer je mensen iets meer structuur aan bied dmv vastigheid of afwijkende werktijden er toch heel veel mensen zijn die daar gehoor aan geven en er veel gaten opgevangen kunnen worden. ik ben bijv gebonden aan vooral de bso van mijn oudste, het is een bso op maat ivm zijn autisme maar zijn maar open tot een bepaalde tijd waardoor we stuk lopen als ik in de avond zou moeten werken, daarnaast zitten we standaard met de ochtend, daar waar er geen aangepaste vroege opvang is voor de oudste. ik loop dus altijd op de ochtend of avond stuk qua dienst tijden. mijn man vangt veel de ochtenden wel op maar dat kan bijv niet op de dagen die ik kan werken.

en mijn vraag vooral is, waarom wordt er van een werknemer flexibelheid gevraagd maar wil de werkgever zelf niet flexibel zijn? 

om een voorbeeld te noemen, ik zou kunnen werken van 9 tot 5 , of van 19 tot 23 of 24 uur maar dat is iets wat ze gewoon niet willen inzetten in de zorg, met zulke tijden zou ik bijv makkelijk 3 tot 4 dagen kunnen werken door de weeks. het enige wat ze wel hebben is flex tijden maar dit zijn vaak maar 4 tot 5 uurtjes waardoor je dus meer dagen zou moeten werken wil je leuk kunnen leven maar  wat ten koste zou gaan van mezelf. noem me een zeur maar het leven moet wel leuk blijven en de zorg rondom de kids met name de oudste is echt intensief. wil ik dat volhouden en het leuk houden voor mezelf  moet ik ook mezelf in acht nemen. ik moet ook nog energie over houden om er voor de kids te zijn en hun dat te bieden wat ze nodig hebben, en dat is best een hoop.

binnen onze sociale kring opvang vinden is ook niet haalbaar , iedereen werkt immers zelf en heeft een gezin met kinderen, ja ook daar hebben we naar gekeken ;) mijn vader vangt veel op als het nodig is , zoals vandaag toen de oudste studiedag had , hij doet het met liefde maar hij zit op de leeftijd dat hem zn dag ook afmat en dat niet te vaak moet doen. en laten we wel wezen, dat moeten we ook niet willen. onze kinderen onze zorg maar ik heb vaak wel het idee dat ik zn beetje met mn rug tegen de muur sta omdat ik best graag wil maar de medewerking hierin vaak niet en stug is. teminste , dat is mijn ervaring. 

want waarom zouden bedrijven daarin niet mee denken als dat meer personeel zou kunnen opleveren? niet alleen in de zorg maar ook andere sectoren. gewoon een beetje water bij de wijn doen, want echt , in mijn geval is er best veel mogelijk wanneer er alleen al een kleine aanpassing in werktijden zou kunnen plaats vinden. en met die gaten in de zorgsector denk ik dat het personeel maar wat blij is met een collega die om 9 uur komt mee helpen in de ochtend zorg:) of rustig kunnen overdragen omdat ik aanwezig kan blijven op de groep of afdeling.

maar misschien is mijn gedachtegang ook wel te simpel, haha.

ik denk dat het voor veel mensen een goede uitkomst kan zijn. voor nu zit ik in ieder geval even goed. ik vermaak me met het werk wat ik nu doe en het geeft me die regelmaat en houd ik mijn ogen en oren open mocht er toch iets op mijn pad komen.

ga ik nu lekker languit op de bank na een lekker bedrijvig dagje werken:)

veel liefs allemaal 

1 jaar geleden

Dank je! Ik ga zo eens kijken 😁 😁

1 jaar geleden

Kijk eens bij Zorgwerk, daar kun je zelf de uren aangeven die je kan/wil werken en dan kun je via een app kijken of er op dat moment diensten beschikbaar zijn. Je hebt geen urenverplichting als het goed is dus je hoeft ook niet direct weg bij je huidige werkgever, misschien kun je het juist combineren 😁