Snap

Werken en opvoeden hoe te combineren?

Sinds ik terug aan werken ben en me kleintje naar de opvang gaat ben ik zoekende naar een goed lopend patroon voor hem.

Ik werk partime en onregelmatig. Tot mijn grote vreugde hoef ik niet fulltime te werken. Maar ik werk wel onregelmatig, weekenden/nachten/dagen. Als alleenstaande moeder is het soms lastig om alles te regelen. Maar met dank aan mijn ouders en goeie oppas lukt het allemaal redelijk. De nachten en weekenden is me kleintje gewoon lekker thuis in zijn eigen huis en met een vertrouwd gezicht. 

De dagen die ik overdag werk gaat hij naar de kinderopvang. Nou is dit Max.  2 keer in de week, dus erg vaak kan ik het niet vinden.

Met heel veel zorg heb ik deze kinderopvang uitgezocht. Na tig bezocht te hebben, was dit de beste naar mijn inzicht. Nu heb ik jaren zelf in de opvang gewerkt, dus kan ik kritische moeder genoemd worden. Maar nogmaals deze opvang voldeed en voelde ik me erg prettig  bij om me kleintje heen te brengen. 

Nu gaat hij er nog geen jaar heen en heb ik toch al wat bezwaren. Als ik hem weg breng vertel ik altijd even een korte up date van zijn gewoontes op dat moment. Maar al bijna een jaar lang vertel ik dat hij 2 x op een dag naar bed moet. En ja sinds hij naar de opvang gaat en daar moet slapen, heeft hij er moeite mee.  Thuis slaapt hij prima en hebben we een goed ritme erin. Nu snap ik dat ze in de opvang niet rekening kunnen houden met elk kinds zijn  ritme. Maar is het te veel gevraagd om hem 2 x op een dag op bed te leggen? Ja misschien doet hij er soms wat moeilijk over. Maar als hij te lang op gehouden word gaat hij gewoon  over zijn slaap heen. Inmiddels weet ik precies nog voor hij echt moe word wanneer hij naar bed kan. Zodat hij slaapt altijd prima

Maar op de opvang niet. Vandaag haalde ik hem op en tot mijn grote verbazing vertelde de leidster deze week voor de 2 de keer dat hij maar een half uurtje geslapen had vandaag. En volgens haar was niet nodig geweest om hem nogmaals op bed te leggen, want hij was niet moe. Deze week moest mijn mannetje 2 x naar de opvang en had hij 2 x overdag maar slechts een half uurtje geslapen. Tegenover de ongeveer 3 uur slaap die hij thuis altijd neemt. 

Enigszins verontwaardigd vandaag me kind mee naar huis genomen. Nog geen 5 minuten in de auto en hij was in diepe slaap. Thuis aangekomen sliep hij zo diep, dus hup schoenen uit, broek uit en slaapzak aan. Het was welliswaar 17.30 (etenstijd) maar gezien hij zo moe was dacht ik hem een uurtje op bed te leggen. Na een klein uurtje naar zijn bedje, zachte roepen, aaien over zijn bol, maar niet wakker te krijgen. Opgetild en naar beneden genomen en nog niet wakker te krijgen. Nou moest hij nog eten/bad/fles (hij eet wel warm bij de opvang) maar hij was zo moe en niet wakker te krijgen. Na erg in dillema gezetten te hebben,  uiteindelijk maar besloten hem een fles te geven. Al slapen dronk hij deze leeg. Vervolgens heb ik hem met zijn nog viese kleren en gezicht, zonder bad in weer in bed gelegd. Hopelijk slaapt hij Door tot morgenochtend. 

Maar wat vond ik het sneu voor mijn mannetje. Met wallen onder zijn ogen kon ik hem meenemen naar huis. In de auto stoel heeft die nog even zitten lachen om vervolgens zo weg te vallen in diepe slaap.

Daarnaast voel ik me zo schuldig! Kind vies op bed. Heb vandaag niet eens meer met hem kunnen spelen/knuffelen/kroelen. 

En wat moet ik nu met de opvang? Wil geen overbezorgde of zeuren moeder zijn. Weet uit ervaring van het werken in de opvang, dat kinderen van zeurende ouders hier toch wel wat onder te leiden hebben. Wil niet zeggen dat dit altijd zo is! Maar neem ik het risico? Wil beste voor me kind,  maar moet ik dan weer gaan zeggen dat hij echt 2 x per dag naar bed moet?

Wat een hel dit werkende leven! Heb diep respect voor de moeders die fulltime moeten werken en dit kunnen combineren met hun kind. Maar zou toch zelf nog wat minder willen werken zodat  ik dit soort dagen een enkele keer heb in het jaar. 

7 jaar geleden

harstikke fijn. Goed dat je er over gesproken hebt.

7 jaar geleden

Met een boekje werken ze helaas ook niet op deze opvang. Maar inmiddels deze week goed gesprek gehad met de leidsters en het is een heel stuk beter gegaan! Kleine man is gewoon 2 x per dag op bed gegaan en lekker geslapen. Erg blij dat ik er over gesproken heb

7 jaar geleden

Als het nit beter gaat misschien een flexibele gastouder zoeken? Je betaalt dan per uur, het is kleinschaliger, dus kunnen ze beter naar je kindje kijken waar hij behoefte aan heeft. Je kunt ook een boekje meenemen waarin je de dag een beetje laat opschrijven hoe het is gegaan. Wat gegeten, wat gedaan, wanneer geslapen. Dat deed ik altijd met mijn oppas. Nu gaan opa en oma weer oppassen Succes en kom op voor je kind en luister naar je moedergevoel.

7 jaar geleden

Na een nachtje slapen, en de kleine man die pas vanmorgen om 8.00 wakker werd! Besloten dat ik volgende week het hierover ga hebben op de opvang. Vind inderdaad dat ze meer rekening met zijn ritme kunnen houden. En dat ze op ze minst kunnen proberen hem 2 keer per dag op bed te leggen. Schuldgevoel blijft, maar na zijn stralende gezicht vanmorgen gelukkig al weer heel wat minder :-)