Weer aan het werk gaan? Bij de tweede doe ik het anders!
Goed voorbereid weer aan het werk na je zwangerschapsverlof!
Bij de tweede doe ik het anders. Dat had ik mezelf voorgenomen nadat ik mezelf even helemaal kwijt was geraakt toen ik weer ging werken na de geboorte van mijn eerste zoon. Binnen drie maanden zat ik overspannen thuis. En daarin ben ik niet de enige. Bijna 1 op de drie vrouwen valt uit in de eerste maanden na haar zwangerschapsverlof.
Dat wilde ik niet nog eens meemaken. Ik hield een dagboekje bij waarin ik schreef hoe het met me ging. En ik vroeg de hulp van een coach, uit voorzorg, om me te helpen mijn roer recht te houden.
Dit is wat ik over terug aan het werk gaan na mijn verlof leerde:
Dit is wat ik over terug aan het werk gaan na mijn verlof leerde:
1. Rustig aan beginnen
Dat heb ik goed geregeld. Ik ben sinds februari aan het werk en begonnen met één dag in de week. Nu werk ik twee dagen in de week en vanaf maart start ik met drie. Mijn vriend heeft een dag ouderschapsverlof opgenomen. Zo verdelen we de zorgtaken bijzonder goed. En wat heerlijk om er rustig in te kunnen groeien. Nog niet te moeten maar even met een teen het water voelen. Het maakt me nieuwsgierig en het geeft me zin om echt weer aan de slag te zijn.
2. Hormonen zijn real
Hormonen zijn nog volop present. De eerste dag werken eindigde daardoor in een grote huilbui. Ik moet letterlijk afkicken van mijn baby. Ik heb hem ook nodig, zo voelt het. Mijn lijf mist hem. Hormonen zijn dus niet iets om weg te lachen maar iets om echt rekening mee te houden. Ze zitten nog volop in je lijf, soms tot nog 2 jaar na je bevalling!
3. Mombrain is ook real
Het bestaat echt, de mombrain. De grijze massa moet weer aangezwengeld worden. Er is mist, wol in mijn hoofd. Ik mis woorden, daadkracht en zelfverzekerdheid. Stapje voor stapje gaat het steeds weer iets beter en ik groei er in. Dat misthoofd heb ik niet in mijn eentje. Het is aangetoond dat vrouwen soms tot twee jaar na bevalling veranderingen laten zien in de hersenactiviteit. Het schijnt dan weer wel dat we andere dingen beter kunnen zoals situaties inschatten en mensen aanvoelen. Ik focus me nu meer op wat ik wel kan dan wat er nog niet zo goed gaat.
4. Schaamte: zzpers kolven niet (maar dus wel)
Op mijn eerste werkdag durfde ik niet te vragen waar ik kon kolven en eindigde ik (stiekem) op het toilet. Ik voelde schaamte voor het kolven. Alsof ik mijn nieuwe opdrachtgever belastte met iets uiterst persoonlijks. Toen ik thuis kwam besloot ik: dat nooit meer. De volgende dag vroeg ik, misschien net iets te publiek, waar ik kon kolven en was de vergaderzaal toch wel een stuk relaxter. Toch zit ik met de kolf in mijn ene en de laptop in de andere. Heel erg productief te zijn.
5. Ik, een ambitieuze vrouw, heb een zorgbehoefte
Terwijl ik voordat ik kinderen kreeg had bedacht dat ik gewoon weer voltijd aan het werk zou gaan, ben ik er nu achter dat er zoiets bestaat als zorgbehoefte. Ik wil graag zorgen en vind het moeilijk dit los te laten. Maar er zijn anderen die ook voor mijn baby kunnen zorgen. Niet net zo goed natuurlijk. Maar het kan wel blijkbaar. Ik vind het zelfs moeilijk om de zorg te delen met mijn partner terwijl mijn hoofd dit heel logisch en zeker wenselijk vindt, zegt mijn gevoel iets anders.
6. Vrijheid blijheid, en hup terug naar mn kinderen
Op de fiets naar mijn werk, het gevoel ergens deel van uit te maken en het doen van nieuwe dingen geven een hernieuwd gevoel van vrijheid. Ik haal bewuster adem als ik onderweg ben. Zorg dat ik even mijn hoofdweg maak. En nu kan ik al genieten van het idee morgen de hele dag met mijn boys te zijn. Wel herken ik het gejaagde gevoel weer als ik mijn kinderen aan het eind van de dag ga ophalen. Ik wil ze zo snel mogelijk zien.
7. Het werkt om je uit te spreken
Misschien wel de belangrijkste les is: spreek je uit! Zeg wat je nodig hebt, zeg hoe je het wil hebben en het zal 9 van de 10 keer ook zo gaan. Welke dagen wil je werken, hoelang wil jij je verlof, hoe wil je het thuis regelen, hoe ga je (gefaseerd) weer aan het werk, hoe vaak wil je kolven, wat heb je nodig. Moederschap serieus nemen is geen teken van zwakte, het is een teken van leiderschap.
Gezond weer aan het werk na je verlof? Gun jezelf een Zachte Landing!
Gezond weer aan het werk na je verlof? Gun jezelf een Zachte Landing
Ik ben Sanne, een Rotterdamse socioloog, ondernemer, zangeres en moeder van twee jongens, Maas (4) en Joe (1). Toen ik moeder werd veranderde er zoveel meer voor mij dan ik had verwacht en ook meer dan ik wilde toegeven. Ik was nog steeds ambitieus maar nu ook in het moederschap. Mijn eigen verwachtingen, de druk me te bewijzen, mijn vooroordelen over het truttige imago van moeder zijn, mijn groter dan verwachte zorgbehoefte, hormonen… Ik maakte het mezelf heel erg moeilijk. Het ging me steeds meer verbazen hoe weinig er voor jonge moeders geregeld is en hoe moeilijk het is om hier je ruimte in te nemen.
Na de geboorte van Joe deed ik dat anders en wist: dit wil ik alle jonge moeders bieden! De online cursus ‘Zachte Landing’ van Mom Inc. is een introductie in je nieuwe leven als werkende moeder,. Zo ontdek je hoe jij moederschap en werk wil combineren en welke eerste stappen je kunt zetten om beiden met een glimlach te doen.
Kijk op www.mominc.nl/moeders voor meer informatie!