Snap
  • Mama

Wat mijn moederhart pijn doet.

“Vind je het niet moeilijk om kinderen van Mirthes leeftijd te zien?” En ik kan daar heel kort over zijn: nee. Toch zit er mij wat dwars.

Nee, ik vind het niet moeilijk. Geen kind is met een ander kind te vergelijken. Elk kind is uniek.

Mirthe scheelt anderhalf jaar met neef Jay en vier maanden met neefje Noah. Ze scheelt maar één maand met Jamilo, de zoon van vriendin Robin. 

Ik zie deze kinderen van heel dichtbij opgroeien. Ze ontwikkelen zich zoals elk ander ‘gemiddeld’ kind dat doet. Ik voel totaal geen ‘jaloezie’ naar die andere kinderen toe. Als ik Noah en Jamilo zie, geniet ik alleen maar meer van de kleine groei die Mirthe maakt.

Noah en Jay zijn gek op Mirthe, willen overal bij helpen. De voeding aanzetten, gespen dichtmaken, speelgoed delen. Er wordt zelfs ruzie gemaakt tussen de neefjes! Noah en Jay rijden met hun bestuurbare auto en kibbelen over wie er in hun auto zit:

Jay: “Ik heb Mirthe in m’n auto.”
Noah: “Nee, ík heb Mirthe in de auto.”
Jay: “Dan hebben we allebei een Mirthe in de auto.”
Noah: “Er zijn toch geen twee Mirthes..!”
Jay: “Jawel, een echte Mirthe en een neppe. Ik heb de echte in de auto en jij de neppe.”
Noah: “Nee, ík heb de echte Mirthe en jíj de neppe.”
Jay: “Oké, ik begin met de echte Mirthe en dan laat ik haar uitstappen en mag ze in jouw auto. Oh nee, Mirthe kan niet lopen. Dan tillen we Mirthe in jouw auto, toch No?!”
Noah: “Oké. Zal ik dan eerst de echte nemen?”

Alles is zo normaal voor hen. En dat is iets wat ik belangrijk vind.

Want nu komen we bij een punt waar ik heel veel moeite mee heb. Ik denk dat veel ouders van met een gehandicapt kind dat ook kennen.

Wat mij pijn doet? Mij frustreert?

Ouders die hun kind ‘weghouden’ bij Mirthe. En volwassenen waarvan de kinderen niet mogen zeggen dat een kindje er anders uit ziet.

Hoe vaak al ik niet gehad heb dat een kind heel enthousiast riep: “Hey mama, dat kindje is anders!” Of: “Mama, is dat kindje ziek?” En dat vervolgens een volwassene het kind sommeert zijn woorden in te slikken en niet zo moet staren.

Wat doet dat pijn zeg! Alsof Mirthe eng is. Ik snap goed dat kinderen daardoor later een ‘angst’ kunnen ontwikkelen voor gehandicapten. Nog erger vind ik dat gehandicapten op deze manier worden beschouwd als raar en zielig! Juist daardoor ontstaan pesterijen, discriminatie en vooroordelen. En dat vind ik onterecht.

Als je kind een keer zoiets roept, laat hem of haar dan vragen wat er is. Vráág waarom een kindje in een rolstoel zit.

Een mooi voorbeeld

Ik zit met Robin, Jamilo en Mirthe in de auto.
Robin: “Jamilo, jij wil nog wat vragen aan tante, toch?”
Jamilo giechelt.
Robin: “Vind je het spannend om te vragen?”
Jamilo knikt.
Ik: “Jamilo, je mag mij alles vragen! Alle vragen zijn goed.”
Jamilo verlegen: “Mama, jij moet het vragen.”
Robin: “Jamilo vroeg zich af wanneer Mirthe nou gaat eten, ze is nu al heel groot!”
Ik: “Mirthe kan niet goed slikken. Als jij een broodje eet, dan slik je dat door. Mirthe kan dat niet, daar moet ze van spugen.”
Robin: “En hij wilde vragen waarom Mirthe nog steeds niet loopt. Want ze is al vier jaar net als hij.”
Ik: “Mirthes spieren zijn slap. Die doen het niet goed. Daarom gaat haar hoofdje hangen. En als ze zou gaan lopen, doen haar benen het niet en valt ze op de grond.”
Robin: “Snap je het nu een beetje?”
Jamilo: “Nee, eigenlijk niet.”
Robin en ik tegelijk: “Wij eigenlijk ook niet.”
En dan leg ik uit: “De dokters weten het ook niet.”
Dat antwoord stelde Jamilo tevreden.

Mijn advies: wees eerlijk naar kinderen! En láát kinderen vragen. 

Ik vind dat zo belangrijk.

Volwassenen kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Kinderen zijn zo puur. Geen vooroordelen, minder discriminatie en veel meer respect.

Dat is ook zeker belangrijk, Ladu! Helaas hoor ik dan vaak om mij heen, " Dat is zielig, dat mag je niet zeggen". Ik zit op een groep met ouders van een gehandicapt kind. Ik hoor vaak terug dat anderen hun kind weg houden. Of weg houden en geen uitleg geven waarom ze zoiets doen. Ik kijk ook wel eens naar mensen puur uit herkenning.

7 jaar geleden

Wat een goede blog! Heel goed dat je dit geschreven hebt want ik denk dat dit iets is waar veel ouders mee worstelen, je wilt niemand kwetsen natuurlijk. Zelf probeer ik onze meisjes te leren dat vragen vrij staat omdat je dan iets kunt leren maar helaas werkt de aanpak die jij beschrijft niet bij alle ouders met een gehandicapt kindje. Laatst liepen we buiten en zagen we een jongen in een electrische rolstoel. Onze oudste is gek van auto's en alle gemotoriseerde voertuigen dus ook de rolstoel trok haar aandacht. Omdat ze mij vragen stelde die ik niet kon beantwoorden zei ik haar dat als ze iets wilde weten ze dat beter aan de jongen of zijn moeder kon vragen. Dus zij vol goede moed erop af en stelde haar vragen. Tot mijn grote verbazing werd de moeder van de jongen boos op mijn dochter voor haar eerlijkheid. Ik ben er toen op af gestapt en vroeg wat er mis was waarop ik het antwoord kreeg dat ik mijn kinderen moest leren niet zo brutaal te zijn en dat zij toch niet zou snappen wat de jongen zijn handicap is. Sindsdien is mijn dochter bang om iets aan een vreemde te vragen, iets wat ik heel erg vind maar wat ik ook zeg niet veranderen kan. Toch hoop ik dat dit een uitzondering was want mij is ook altijd geleerd dat je alles vragen mag. Helaas denkt niet iedereen er zo over..

7 jaar geleden

HE Sarah, wat leuk jou hier te zien!!!! Goed dat je zo schrijft en je beschrijft het zo goed! Mirthe is een schatje en hoop jullie een keer in real life te mogen ontmoeten want ken je nu al langere tijd via social media en onze samenwerking met mijn eigen blog op mamavan4.nl. Ik heb zoveel bewondering voor jou, je man en Mirthe! Jullie zijn kanjers!!! Liefs, Denise

7 jaar geleden

Heel mooi omschreven! Ik ben altijd opgevoed geweest met gehandicapten om mij heen, mijn vader was curator over zijn 2 meervoudig gehandicapte broers. Voor mij is het eigenlijk een verrijking voor mijn leven geweest (en is dat het nog steeds). Mijn kinderen worden ook opgevoed met dezelfde gedachten als mijn ouders dat met mij hadden. Ze zijn net zoveel mens als jij en ik en horen daarom ook dezelfde liefde en respect te krijgen als dat wij elkaar geven. Ik hoop dat mijn jongens in de toekomst hun aanwezigheid dan ook als een verrijking mogen zien...