Snap
  • Mama
  • tips
  • geenrozewolk
  • postpartum
  • ppd

Wat mij heeft helpen herstellen van mijn postpartum depressie

Na mijn bevalling van mijn eerste kindje zat ik absoluut niet op een roze wolk. Eerder op een hele donkergrijze en voelde mij ontzettend somber. In mijn vorige blogs lees je meer over deze periode. Waar ik zelf naar opzoek was waren adviezen of tips van ervaringsdeskundigen om de sombere gevoelens te laten minderen/verdwijnen en uit die postpartum depressie te komen. Om deze reden deel ik in deze blog tools die mij hebben geholpen me weer een beetje mezelf te voelen. Mocht je je ook niet happy voelen na het krijgen van een kindje hoop ik dat je hier wat aan hebt.

Steun van omgeving

Naar mijn mening een essentiële bouwsteen: steun vanuit je omgeving. Hoe lastig het ook is is het goed om te blijven praten met mensen om je heen. Zoek daarom mensen bij wie je je op je gemak voelt en je durft te openen. Hoe meer zij weten van jouw situatie hoe beter ze jou kunnen ondersteunen. Het lukt waarschijnlijk niet alle sociale contacten te onderhouden in deze periode van je leven, maar mensen die echt om jou geven begrijpen dat.

Gesprekken bij mijn psycholoog

Al vrij snel (3 weken) na mijn bevalling heb ik hulp gezocht bij de huisarts. Drie maanden later heb ik mijn eerste gesprek gehad bij een psycholoog. Vanwege wachttijden gaat er best wat tijd overheen. Mijn advies zou dan ook altijd zijn zo snel mogelijk hulp te zoeken. Je kunt wat mij betreft beter te snel aan de bel trekken dan wachten tot het echt niet meer gaat. De psycholoog heeft mij geholpen accepteren hoe ik me voel en handvaten te geven voor de ‘donkere’ dagen.

Boek: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ van Tilda Timmers

Ik deed er alles aan mijzelf uit de put te trekken. Kennis opdoen helpt mij vaak en ik was opzoek naar een boek. Al snel kwam ik het boek van Tilda Timmers tegen. Zij is ervaringsdeskundige en heeft hier een boek met handige handvaten voor andere moeders of vaders over geschreven.

App: ‘WellMom’

Deze app is bedoeld voor zwangere-/net bevallen vrouwen die positief willen blijven en hun mentale veerkracht willen vergroten. Ik vond de app heel praktisch met verschillende lessen en opdrachten die je direct kunt toepassen. Wat mij betreft zou deze app een grotere bekendheid mogen krijgen.

‘Wees niet te streng voor jezelf’

Deze opmerking heb ik al heel vaak gehoord vanuit mijn omgeving en psycholoog en is voor mij veelomvattend voor deze periode in mijn leven. Door mijn perfectionisme leg ik de lat vaak erg hoog en ben ik streng voor mezelf. Het accepteren dat ik mij somber voelde en de postpartum periode niet zo ging zoals ik had verwacht heeft lang geduurd. Mijn tip: zeg net zolang ‘Wees niet te streng voor jezelf’ tot je het zelf (een beetje) gelooft.