Snap
  • Mama

Wat maak jij je wereld klein

Mijn mooie, lieve, fantastische zoon, die het oh zo ontzettend moeilijk heeft.

Mijn zoon heeft ass,

Toen wij hoorde van jouw diagnose, was ergens een grote opluchting. We wisten nu wat er aan de hand met je is.

Alleen wat we niet wisten, hoe nu verder,

Lieve schat, jij bent de meeste bijzondere jongen die we hebben, alleen is het soms handig als we wisten hoe we nu met je om moeten gaan.

Elke dag is zowel voor jouw een nieuwe uitdaging als voor jouw  papa en mama.

Je gaat sinds enkele maanden/weken zo hard achteruit. Alles wat voor elk ander kind "gewoon" is. Is voor jouw  wel honderd keer zo zwaar.

Eerst ging je met gemak naar de glasbak, om vervolgens met een glimlach terug te komen en te vertellen dat je super snel was en super knap dat je dat helemaal in je eentje heb gedaan.

Nu gaat dat niet meer zo makkelijk, je vindt het eng buiten, je bent bang voor de mensen buiten, maar ook voor de insecten. Zeker nu in dit seizoen. Gelukkig lukt het je nog wel, wanneer mama met je meegaat.

Maar zelfs dan merk ik aan je dat je het spannend vindt, want mijn hand laat je niet meer los.

Dit is nog maar een klein voorbeeld wat jouw wereldje al zo klein maakt. Zo zijn er talloze overwinningen die jij dagelijks aan moet gaan. En de ene keer lukt het je beter dan de andere keer.

Nu ben ik vast niet de enige mama die een kindje heeft met ASS.

Hoe gaan jullie hiermee om, voelt het bekend dat je als moeder niet altijd weet hoe je met je kind om moet gaan, of dat ASS er voor zorgt dat je kind zo in een neerwaartse spiraal zit dat je kind er depressief van wordt. Wat zegt dit voor de toekomst.

zoveel vragen gaan er elke dag weer door me heen.

Oh mijn lieve schat kon ik maar iets druk van je schouders weg halen.

6 jaar geleden

Hier nog een ass/adhd mama. Ja het is soms moeilijk en ja het is vaak zwaar helemaal als andere dat ook nog eens constant tegen je zeggen. Wat bij ons heel erg help zijn pictos helemaa nu in de vakantie periode. En alles heel erg positief maken (zo jij hebt goed je beker naar de keuken gebracht! wauw wat kan jij supergoed ... en zo maar door). Bij onze zoon was eerst ook alles eng en deed hij het niet omdat "hij dat toch niet kon". Elke keer meegegaan en verteld als hij graag iets wil dan kan hij dat! Het negatieve werd (bijna) niet benoemd. En als het echt zorgelijk word kan je altijd nog in gesprek met wijkteam of psyg...

6 jaar geleden

Het boek "Geef me de 5" is idd een aanrader. Ben hem zelf nu ook aan het lezen voor mijn dochter van 9. Het is een wereld van "Ik kan dit toch niet goed vinden?" En "Maar ze kan er echt niks aan doen." En dat gevecht in mijn hoofd gedurende de dag... En er rennen dan nog 4 zussen omheen, dus wanneer doe je het goed?? Het boek geeft richtlijnen in het begrijpen en hoe ermee om te gaan in gesprekken met je kind en gek genoeg helpt het echt.

6 jaar geleden

Ja! Zeker heel herkenbaar

6 jaar geleden

Hier ook een moeder van een zoon met ASS(PDD-NOS). Hij is al een heel eind gekomen maar vind nieuwe dingen hartstikke eng. En durft veel minder dat zn jongere broer. Ik vind het nog steeds lastig de juiste manier te vinden. Vooral de juiste scheidingslijn tussen het stoute gedrag wat bij zn leeftijd hoort en wat bij het ASS hoort. Ik wil nog wel een boos worden op dingen waarvan onze begeleiding achteraf zegt, maar dat is typisch ASS. Maar ik wil hem ook niet overal mee weg laten komen. Want ik ben ervan overtuigd dat er qua gedrag ook wel een typische 8 jaar oude jongen in zit. Waar trek je de grens. En vooral hoe zorg je zelf dat je met plezier in het leven blijft staan. Want zwaar is het zeker. Het is je vast al aangeraden, maar ik heb veel aan het boek 'geef me de 5'. Gescheven door een (pleeg)ouder van kinderen met ASS en Asperger in verschillende gradaties. En tevens dochter van een vader met ASperger. Mocht je contact willen. stuur me maar een mailtje naar shannahclatworthy@hotmail.com. Ik weet dat ik in het begin ook heel erg zoekende was. Omdat niemand in mijn directe omgeving kinderen heeft met ASS.