Snap
  • Mama
  • burn-out
  • psychologie
  • mentalhealth
  • selfcare
  • oudepatronen

Wat loslaten je kan opleveren

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg

Loskomen van oude patronen en nieuwe ontwikkelen, de meest moeilijke, maar ook waardevolle ontwikkeling die je jezelf kunt gunnen.

Als alles ineens teveel is, je overal van in paniek raakt, weet je dat iets anders moet. Maar vasthouden aan het oude is makkelijker dan alles loslaten, want als je alles loslaat, wat heb je dan nog en wie ben je dan nog?

Ik wil je graag meenemen in wat het je kan opleveren als loslaten de enige keuze is die je hebt.

Ik besloot het roer totaal om te gooien. Ik zocht (mentale) hulp, want het was me inmiddels wel duidelijk dat ik altijd hetzelfde rondje liep en (al dan niet) zou blijven lopen. Als ik me vast zou blijven houden aan wat ik deed, dan zou ik krijgen wat ik altijd kreeg. En dat waren dagen met straffende, negatieve gedachten waar negatief gedrag uit voortkwam, wat weer zorgde voor negatieve gedachten en dus een algeheel negatief zelfbeeld.

Onkruid wieden, zo noem ik het ook wel. Eerst moest het een rommeltje gaan worden, voor het netjes werd. Op zoek naar mezelf, want wie ben je eigenlijk als je altijd zekerheid zoekt bij anderen? Is het überhaupt een realistische gedachte om te verwachten van de mensen om je heen dat zij jouw onzekerheid wegnemen?

Elke keer, bij iedere stap, nadenken over of dit iets is wat IK wil, of dat het iets is wat anderen van mij verwachten. Wat gebeurt er eigenlijk als je iets doet wat niet binnen het verwachtingspatroon van de mensen om je heen past? Precies, niks. Ten minste, als die keuze maar dicht bij jezelf ligt.

Het betekende dat ik mensen dichtbij ging houden waarmee ik kan levelen, waarbij respect de basis is, waarbij je elkaar in de waarde laat en elkaar misschien soms een oppepper kunt geven. Niks forceren, maar wel bij iedere stap nadenken waarvoor je het precies doet. En als dat dan elke keer in het teken van anderen is, dan is het misschien geen goede keuze. Wie ben je dan aan het eind van de rit?

Make yourself priority. 

- X - Corine