Snap
  • Mama
  • moederschap
  • me-time
  • selfcare
  • persoonlijkeontwikkeling
  • mamacoaching

WAT IS SELFCARE?

De selfcare-industrie is booming! Uit elke hoek worden we bestookt met hoe we het best voor onszelf kunnen zorgen, welke activiteiten goed voor ons zijn en wordt er geroepen dat we echt meer tijd en aandacht aan onszelf moeten besteden – vooral als we goed willen kunnen zorgen voor anderen. Voor moeders is zelfzorg dus essentieel.

En hoewel ik het hiermee eens ben, zie ik ook steeds meer hoeveel stress en extra druk dit voor sommige vrouwen met zich meebrengt. Dat we goed voor onszelf mogen zorgen, onszelf op nummer 1 mogen zetten en onszelf het beste mogen gunnen, daarover zijn we het eens, maar de invulling hiervan is zo individueel en persoonlijk dat er niet 1 beste manier, 1 perfecte weg of 1 geheime formule bestaat.

Alles waar jij je beter door voelt, waar jij mee kunt ontspannen, wat jou gelukkiger, energieker en blijer maakt, waar jij van kunt genieten en helemaal in het moment door kunt zijn – is zelfzorg. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, er is niet een beter en slechter – selfcare is geen competitie, geen wedstrijd om te winnen en er valt niets te vergelijken. En toch is dat wat ik vaak zie en hoor in mijn coachinggesprekken. We vinden onze zelfzorg niet goed genoeg! Niet omdat we er zelf niet blij mee zijn, niet omdat we er zelf ontevreden over zijn, niet omdat we er niet van genieten, maar omdat we denken dat het anders ‘hoort’, dat het heel speciaal moet zijn, dat het groter en mooier moet, of omdat we bang zijn dat anderen iets vinden van onze manier van me-time.

Me-time – ook zo’n woord dat verwarrend kan zijn. Want moet me-time alleen? En is zelfzorg alleen zelfzorg als het me-time is? Kan je ook tijd voor jezelf nemen, zonder alleen te zijn?Omdat dit vragen zijn die ik vaak krijg en ik laatst – toen ik het in mijn insta-stories hierover had – heel veel reacties heb ontvangen, wil ik met deze blog graag meer duidelijkheid brengen rondom selfcare en uitleggen wat zelfzorg volgens mij betekent, hoe je goed voor jezelf kunt zorgen zonder druk of stress te ervaren en hoe je de juiste manier van selfcare voor jezelf kunt vinden.

Één van de punten die bijna elke moeder die een traject bij mij volgt, aangeeft te willen verbeteren is meer tijd voor haarzelf. Meer tijd om te verbinden en meer aandacht voor haar eigen behoeftes. Meestal gaan we dan samen op zoek naar het hoe en wat, naar de bijpassende en voor haar juiste invulling van die selfcare-momenten. En zoals al eerder gezegd, is dit zo individueel dat het nog nooit voor twee moeders precies hetzelfde is geweest. Maar het wordt ook vaak duidelijk dat er een bepaald beeld over zelfzorg en de invulling hiervan heerst en dat dit vaak onnodige stress oplevert, omdat we aan dat beeld willen voldoen ondanks dat we ons hier niet helemaal goed bij voelen. Hierdoor kunnen opeens onzekerheden opspelen, vinden wij onszelf niet goed genoeg, vinden wij onze manier van zelfzorg niet meer goed genoeg en verlangen we naar beter, naar perfecter en dwingen we onszelf (vaak onbewust) te genieten van iets waar we eigenlijk helemaal niet van genieten.

Vaak hebben we een beeld voor ons dat suggereert dat we alleen zijn, mediteren, yoga oefeningen doen, sporten, in bad liggen, een boek lezen, in ons journal schrijven, een massage krijgen, naar een spa-centrum gaan, een haar- of gezichtsmasker voor onszelf maken of onze nagels laten lakken … en hoewel dit allemaal mooie voorbeelden van selfcare zijn waar een groot deel van ons van kan genieten, hoeft het niet zo te zijn dat ook jij je hier blij en ontspannen bij voelt. Vooral moeders met kleine kinderen vinden het vaak juist spannend om hun kind bij iemand anders achter te laten of hebben er behoefte aan om zo veel mogelijk tijd bij hun kind te zijn – en dat is normaal! Het zou je verbazen hoe vaak ik van moeders met jonge kinderen hoor dat ze zich een beetje schamen omdat ze het liefst 24/7 bij hun kind willen zijn, dat hun omgeving hen gek vindt als ze geen tijd vrij willen maken zonder kind en dat ze aan zichzelf gaan twijfelen of ze het misschien niet overdrijven met de aandacht voor hun kind – want selfcare hè, dat is wel belangrijk en iedereen lijkt het heel makkelijk te vinden om tenminste even zonder kind te kunnen zijn.

Ik word hier altijd een beetje verdrietig van en ook een klein beetje boos dat we als maatschappij blijkbaar geen begrip meer hebben voor de natuurlijkste verbinding die er is en dat we elkaar die tijd met ons kind niet durven te gunnen. Als je tijd voor jezelf nodig hebt – alleen, zonder kind en er weinig moeite mee hebt om je kind bij iemand achter laten wie je vertrouwt, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima (ikzelf heb dit ook nodig). Ook dat mag en maakt ons geen slechtere moeders. Maar wanneer zijn we begonnen om het gek te vinden dat een moeder bij haar kind wil zijn? Sinds wanneer kan selfcare alleen zonder kind erbij? Waarom voelen zoveel moeders de druk om alleen te moeten kunnen zijn, terwijl ze daar (nog) helemaal niet aan toe zijn? Wat mij betreft is het meest belangrijke als het gaat om zelfzorg dat je kunt ontspannen, dat je er blij van wordt en plezier ervaart. Het is niet iets dat je met tegenzin doet, waar je tegenop kijkt, wat een moetje is – omdat het hoort! 

Zelfzorg is niets anders dan wat het woord al zegt: zorgen voor jezelf. En ook als we nu dagelijks met manieren, technieken en activiteiten worden bestookt over hoe we onze me-time het best in kunnen vullen en wat er allemaal goed voor ons is – het zijn allemaal alleen maar suggesties. Zie het als inspiratie voor wat je zou kunnen doen en pik er datgene uit, wat jou aanspreekt, waar jij je goed bij voelt en waar jij zin in hebt. Niets hoeft – alles mag. Follow the fun en doe vooral waar jij blij en ontspannen van wordt. En laat al het andere waar je druk, stress of juist spanning bij ervaart los.

Er zijn talloze manieren van zelfzorg en uiteindelijk mag je helemaal jouw eigen manier, jouw eigen combinatie van activiteiten kiezen, die voor jou fijn voelt en dat kan ook met kind, met jouw partner, met een vriend of vriendin. Het hoeft niet alleen, je hoeft je niet op te sluiten, je hoeft geen tijd uit te zitten. Als jij blij en ontspannen wordt van een wandeling door het bos met je kind – dan is dat zelfzorg. Als jij geniet van een etentje met je partner – dan is dat zelfzorg. Als jij energie krijgt van bakken, koken en experimenteren met nieuwe recepten – dan is dat zelfzorg. Als jij het heerlijk vindt om jouw favoriete Netflix-serie te kijken en een stukje chocolade te eten – dan is dat zelfzorg.

Fietsen, een goed gesprek, hardlopen, eten, koken, naar de bios, mediteren, tuinieren, schrijven, lezen, een film kijken, dansen, zingen, yoga, een massage, een maskertje, klimmen, slapen, in bad, naar de kringloop, spelen met je kinderen, tekenen, sporten, schilderen, wandelen, zwemmen, een podcast luisteren, een coachingsessie, knutselen, decoreren, foto’s maken, bellen met een goede vriendin, jouw hobby’s, muziek maken, spelen, acteren, alleen of met anderen, binnen of buiten, ver weg of dichtbij – zelfzorg is wat jij zelfzorg noemt.

Maak tijd voor de dingen waar je blij van wordt. Gun jezelf tijd en ruimte voor ontspanning en plezier, en stel jezelf - voordat je een invulling voor je quality-time kiest - de vraag: mag ik of moet ik? Kost het me energie of krijg ik er energie van? Dit geeft meestal al antwoord op de vraag of iets voor jou ook echt onder de categorie ‘zelfzorg’ valt.

Natuurlijk verdienen sommige activiteiten ook een tweede kans (ik vond mediteren in het begin bijvoorbeeld helemaal niks en ook voor de eerste keren sporten moest ik mezelf elke keer opnieuw motiveren) en kan het dat je soms even moet wennen aan tijd voor jezelf, maar als iets echt niet goed voelt – let it go! Er zijn genoeg andere manieren om uit te kiezen die wel bij je passen en aan jouw wensen voldoen.

Vertrouw op jouw gevoel, follow the fun en doe dat waar jij blij van wordt. De mening van anderen of het ideaalbeeld dat je vaak voorgeschoteld krijgt, doen er niet toe – want zelfzorg gaat alleen om jezelf!

Mama, you got this!

Liefs, Evi

P.S. Mocht je vragen hebben of graag dieper in dit onderwerp willen duiken tijdens een gratis inspiratiesessie, dan mag je me altijd een berichtje sturen via hello@nieuwe-mamas.nl!

En als je nog op zoek bent naar een mooie invulling van jouw me-time-momenten, dan zijn misschien mijn online mama-circles iets voor jou. Hier kan je je aanmelden voor de GRATIS proef-circle met het thema ‘CONNECTIE – de verbinding met jezelf’: https://nieuwe-mamas.nl/circles/