Snap
  • Mama
  • Gezond

​Wat is postpartum haarverlies?

Heb je last van meer haaruitval na je bevalling? Dat heet postpartum haarverlies, en ik vertel je daar wat meer over!

Afgelopen week kregen wij deze vraag van een mede-mamaplaatser binnen en ik heb daarom besloten om het ook hier te beantwoorden:). 

Er zijn al een paar maanden voorbij gegaan na je bevalling, en jij bent druk aan het genieten van alles dat moederschap is! het Echter bij het borstelen van je haar valt het je op dat er meer loskomt dan normaal. Dit staat bekend als postpartum haar verlies.

Hoe werkt het eigenlijk, haaruitval?
Je haar gaat door twee fases, een groei fase en een rust fase. Bijna 90% van het haar op je hoofd is in de groeifase en is (zoals de naam suggereert) actief aan het groeien, de resterende 10% is in de rustfase.

Na de rustfase zal het haar zich loslaten en vallen, wat vaak het meest opvalt tijdens het douchen of borstelen. Het is vervolgens vervangen door een nieuw haartje en de cycles herhaalt zich weer. Gemiddeld verliezen wij vrouwen 100 haartjes gedurende een dag. Niet schrikken, 100 haartjes per dag klinkt als een hoop! Maar omdat het verspreid is door de dag valt het minder op. Dames  met heel erg lang haar zal het al zijn opvallen bij het schoonmaken(HAIR EVERYWHERE!).

Waarom dan na de zwangerschap?
Tijdens je zwangerschap heb je veel dikker en voller hoofd met haar. Het kan soms zelf zo zijn dat je met moeite een kam door je haar kan halen. Dit is veroorzaakt door de verhoogde niveau oestrogeen in je lichaam. Oestrogeen verlengt de fases van het haar. In andere woorden, groei fase groeien langer, en in rust fase rusten ze langer. Haar dat je normaal zou verliezen blijft gewoon staan.

Je zult al een beetje door hebben wat de oorzaak dus wel niet is van postpartum haarverlies.
Na de bevalling wordt het niveau oestrogeen in je lichaam weer lager. In een keer transformeren een hoop haartjes zich naar de rustfase. Wat tijdens het douche en kammen eruit plopt.

Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat dit grote hoeveelheid haarverlies door ongezond eten of te weinig vitamines komt.

Hoe lang duurt het?
Het grote hoeveelheid haarverlies wordt geleidelijker minder na mate er meer tijd overheen gaat. ( dit is logisch gezien oestrogeen niet in een keer van niveau verlaagt maar ook geleidelijk zakt in niveau!) In de meeste gevallen is het na 6 maanden tot 12 maanden helemaal weer normaal!

Poeh dus ik hoef me geen zorgen te maken?
In het geval van postpartum haaruitval niet, maar let wel op hoelang de symptomen doorgaan ( en niet verminderen) er kan ook sprake zijn van hypothyreoïdie! Bij twijfel altijd even langs de dokter.
goedkope babyfoon

Meer lezen? Kijk op onze website!


8 jaar geleden

Huid- en haar vitamine tabletten van de Etos ;-)

8 jaar geleden

Bij mij is het wel echt een volle jaar doorgegaan! Het was wel een ware hell om het huisschoon te houden. Wij hebben een roomba en door het haar bleef dat ding ook steeds gewoon vastlopen.

8 jaar geleden

Dat is wel langer dan normaal inderdaad, wat voor vitaminepillen heb je dan geslikt om het te verhelpen? Misschien handig om dat even te onderzoeken dan :) kan ik het erbij zetten.

8 jaar geleden

Oh het was echt ellende! Na mijn bevalling en na 4 maanden bv, vielen opeens al mijn haren uit. Door het hele huis lagen die ellendige haren van mij.. Het heeft een paar weken geduurd.. Ik kreeg allemaal zachte donsachtige haren er voor terug.. Die gingen lekker recht op staan natuurlijk.. Nu een jaar later is mijn haar eindelijk weer een beetje normaal..