Snap
  • Mama
  • borstvoeding
  • kolven
  • flesvoeding
  • borstvoedingsmaffia

Wat is normaal? Borstvoeding geven tot 6 maanden of borstvoeding geven tot je weer gaat werken?

"Wat is normaal? Borstvoeding geven tot 6 maanden of borstvoeding geven tot je weer gaat werken?"

Deze vraag zag ik laatst voorbij komen op Instagram & meteen gingen mijn nekharen overeind staan. Want ben je dan niet normaal als borstvoeding geven niet lukt? Of wanneer je dit gewoon echt niet ziet zitten. Ik denk persoonlijk dat het tijd wordt om dat hele gedoe rondom borstvoeding is lekker los te laten en moeders zelf te laten kiezen wat voor hun "normaal" is.

Ik heb Flore een week lang gevoed aan de borst. Heel eerlijk vanaf dag 1 vond ik dit al vreselijk. Het kostte heel veel energie, we konden geen fijne houding vinden en Flore werd er gedurende de kraamweek ook steeds ongelukkiger van. Toch ging ik door, maar waarom? Vooral omdat ik dacht dat dit normaal was. "Borstvoeding geven hoort erbij en is het beste voor je kindje, dus doorbijten June." dacht ik iedere voeding weer.

Het werkte voor geen meter en toen de kraamhulp eenmaal het huis had verlaten besloten wij direct om het eens met de fles te proberen, wat een verademing! Vanaf toen ben ik fulltime gaan kolven en kreeg Flore de fles. Maar ook het fulltime kolven bleek nogal intensief en kolven op werk leek me sowieso al niks. Dus wisselde we de flesjes borstvoeding af met poedermelk. Voor ons de ideale situatie! Vervolgens bouwde ik de borstvoeding tijdens mijn verlof af naar nog maar 1 of 2 keer kolven per dag en kreeg Flore verder flesvoeding.

Het afgelopen jaar als moeder is me vooral een ding opgevallen. Er rust een soort taboe op "kunstvoeding" en borstvoeding schijnt de norm te zijn. Zelfs op de verpakkingen van flesvoeding staat elke keer weer opnieuw: LET OP! BORSTVOEDING IS DE BESTE VOEDING VOOR JE KINDJE. En ergens snap ik dat het misschien de beste vorm is en dat het de meest pure vorm is, maar moeten we dat iedere keer weer in iemands gezicht duwen. Ook bij de mama's waarbij borstvoeding geven gewoon niet lukt of niet goed voelt? Het maakt je namelijk nogal onzeker. Net alsof je met een flesje en een beetje poeder een slechte moeder bent en niet het beste voor hebt met je kindje.

En daarom gingen mijn nekharen bij het zien van de vraag: 'Wat is normaal? Borstvoeding geven tot 6 maanden of borstvoeding geven tot je weer gaat werken?', dus echt overeind staan. Want het suggereert eigenlijk dat dit de enige twee opties zijn en alles daarbuiten niet normaal is.

Mijn antwoord op de vraag luidt dan ook: "Beide is niet "normaal". Normaal is dat je kiest voor een manier van voeden die voor jou als moeder en voor je kindje werkt. Een manier waar JIJ zelf gelukkig van wordt!

Of het nu flesvoeding of borstvoeding is, ze worden echt wel groot. ;)

3 jaar geleden

Ik heb de eerste 4 maanden volledig borstvoeding gegeven, maar na 4 maand hadden we na 3 uur een hele ontevreden baby die elk uur wou drinken. Toen dat vlak voor dat ik weer ging werken naar vanaf 1 uur elk uur drinken ging. Ben ik met een zwaar hart overgestapt naar flesvoeding. De eerste flesjes heb ik huilend gegeven, omdat ik zo graag door wilde met borstvoeding maar het gewoon niet meer kon. Maar hierin heb ik altijd mijn eigen weg en gevoel in gevolgd. Tuurlijk soms wel eens gevraagd aan andere moeders wat zij zouden doen. Maar daaruit gehaald wat ik belangrijk vind en de rest links laten liggen. 😁

3 jaar geleden

Het is, helaas, wettelijk verplicht inderdaad. Na een tijdje lag ik er ook echt niet meer wakker van hoor, kon het makkelijk loslaten. Maar het feit dat je er als moeder wakker van ligt of lag vind ik zo jammer. De druk wordt zo erg opgevoerd en daardoor wordt de teleurstelling nog groter als het niet lukt.

3 jaar geleden

Ik snap dat dat best confronterend is. Maar dit moet er opstaan. Want - en hier komt de niet zo populaire mening- het is namelijk de beste optie. Of je kindje van kunstvoeding niet groot wordt, heeft er niet zoveel mee te maken. En ja, dat is voor moeders die niks met borstvoeding hebben of het niet konden geven, heel naar... Maar volgens mij is dit iets wat wettelijke op de verpakking moet staan. Ik gaf onze oudste in de avond een fles kunstvoeding. Kon er echt niet wakker van liggen na een poosje. In het begin wel. Je groeit eroverheen. Echt ! Mijn nek haren gingen trouwens ook overeind staan van de vraag van je blog maar meer omdat ik dacht 'huh, hoezo stoppen als je gaat werken of na 6 maanden?' 😂