Snap
  • Mama
  • zwangerschap
  • moederschap
  • kind-werk-balans
  • behoeftes
  • best9moms

Wat heb jij nodig om in balans te blijven?

De geboorte van je kindje zet je leven op zijn kop, lukt het jou jezelf hierin niet te verliezen?

Je zwangerschap en vooral de overgang naar het moederschap worden gekenmerkt door heel veel veranderingen. Ook jouw basisbehoeftes veranderen. Je nieuwe verantwoordelijkheden bepalen je leven. Lag de focus eerst vooral op je werk en op jezelf, nu komt daar ook je gezin bij.

Wilde je bij de eerste zonnestralen eerst meteen een terrasje opzoeken, nu geniet je misschien nog wel meer van een lange wandeling in het bos of zit je liever met je voeten in een zwembadje in de tuin. Vond je thuis zijn misschien wel saai, nu ben je blij als je een avondje op de bank kan zitten.

Je leven staat op z’n kop bij de komst van je kindje. Aan de hand van de Zelfdeterminatie Theorie leg ik je uit hoe dit komt en hoe je hiermee om kunt gaan.

Zelfdeterminatie Theorie

De zelfdeterminatie theorie gaat uit van 3 psychologische basisbehoeftes: competentie, autonomie en verbondenheid. De combinatie van deze basisbehoeftes bepaald of jij intern of extern gemotiveerd bent om iets te doen. Wil jij het echt zelf of doe je het omdat andere vinden dat jij het moet doen of omdat je denkt dat het zo hoort?

Een voorbeeld:

Anderen verwachten dat jij na de geboorte van je kindje kraambezoek wilt ontvangen. Jonge ouders staan hier vaak ook open voor. Tijdens de kraamweek wordt de deur plat gelopen door bezoek. Maar zit jij hier zelf eigenlijk ook op te wachten?

Heel veel jonge ouders zijn bang om ‘nee’ te zeggen, maar hadden eigenlijk liever meer rust gehad tijdens de kraamweek. Rust geeft namelijk veel meer de mogelijkheid om te verbinden als gezin, het geeft je de tijd om je kindje te leren kennen en de competenties van het ouderschap met aandacht te oefenen en jij krijgt de autonomie om aan te geven wanneer jij er wel klaar voor bent om bezoek te ontvangen.

Ontvang jij bezoek als jij er klaar voor bent? Jij bent nu intern gemotiveerd om bezoek te ontvangen. Je kunt veel meer genieten van het bezoek en het kost je veel minder energie. Je krijgt er juist weer energie van. Net als bij alle andere activiteiten waarvoor jij intern gemotiveerd bent. Energie die ervoor zorgt dat jij lekker in je vel zit!

Hoe dit werkt leg ik hieronder uit aan de hand van de 3 basisbehoeftes.

Competentie

Ben je ergens goed in? Dan voel jij je competent. Het is leuk en motiverend om iets te doen waar je goed in bent. Je krijgt er energie van en wilt het vaker doen.

Zwanger zijn en een kind opvoeden is meestal niet hetgeen waar jij je meteen competent bij voelt. Misschien gaat dit wel nooit gebeuren. Onzekerheid hoort bij een zwangerschap en het ouderschap. Ieder kind is anders, het kopiëren van een opvoedmethode is geen garantie voor succes.

Jouw gevoel van competentie verandert hierdoor sterk bij de geboorte van je kindje. Er zijn zoveel nieuwe vaardigheden om te leren. Hoe goed jij je ook voorbereidt. Voeden, luiers verschonen, een badje maken. Het is allemaal nieuw en het verandert, zeker in het eerste jaar, met de week of maand.

Hoe kun je voorkomen dat jij je zo incompetent voelt, dat je geen plezier meer beleefd aan het verzorgen van je kindje? Lees veel, praat met anderen, stel vragen en ervaar!

Kortom je gaat het leren als je het aandacht geeft en er energie in steekt. Zorg dat jij de wil hebt om te groeien en sta jezelf toe om fouten te maken. Heb compassie met jezelf. Het hoeft niet perfect te zijn, dat is namelijk onmogelijk! Laat dit los. Iedere dag een beetje beter, geeft je een veel beter gevoel! Beter zijn dan gisteren, maakt dat jij je competenter voelt en meer zelfvertrouwen hebt. Regelmatig terugkijken naar waar je vandaan komt, naar wat je allemaal hebt geleerd en bereikt, geeft je de energie en het vertrouwen dat je er wel gaat komen.

Autonomie

Autonomie staat voor zelf beslissingen nemen. Zelf bepalen hoe je iets aanpakt en het op jouw manier doen. De verantwoordelijkheid willen en durven nemen voor de verzorging en opvoeding van je kindje.

Heel moeilijk aan het begin van het moederschap. Alles is nieuw, je moet nog zoveel leren en hebt geen idee wat het beste is voor je kindje.

Leer vertrouwen op jouw gevoel en intuïtie. Probeer uit wat jij denkt dat het beste is en ervaar wat dit doet met je kindje. Zo leer jij je kindje snel kennen en krijg je steeds meer vertrouwen in je intuïtie.

Luister naar de adviezen van anderen, laat je informeren en lees. Maar maak vooral wel je eigen keuzes! Doe niet wat anderen vinden dat jij moet doen of wat ‘normaal’ is om te doen, kijk naar je kindje en ervaar wat het beste werkt. Dit geeft je vertrouwen in je eigen kunnen.

Verbondenheid

Verbinding met onze omgeving hebben we nodig. Je wilt ergens onderdeel van uitmaken en je hebt steun en liefde van anderen nodig. Hierbij zijn je naasten, je gezin, het belangrijkste. Dit verandert gedurende je leven. Als kind is de verbinding met je ouders heel belangrijk, vriendjes en vriendinnetjes worden steeds belangrijk. Tot je je in de puberteit gaat afzetten tegen volwassenen en vooral de verbinding met je vrienden (leeftijdsgenoten) nodig hebt. Zodra je zwanger bent en je een kindje krijgt, worden je gezin en je ouders weer belangrijker. Hechting met je kindje is enorm belangrijk voor de toekomst van je kleintje. Het zorgt voor fysieke en emotionele veiligheid, je kindje voelt zich gesteund en heeft een plek om op terug te vallen.

Het hechtingsproces start al tijdens de zwangerschap. Zodra jij je kindje in je buik voelt, kun je al contact maken. Neem hier bewust de tijd voor en beleef deze momenten met aandacht. Na de geboorte ga je hiermee door. Huid op huidcontact, borstvoeding, knuffelen. Niet alleen jij als moeder, maar ook papa is hierin heel belangrijk. Samen zorg je voor een veilige haven.

Je kunt misschien wel voorstellen dat deze periode van binding met je kindje, andere behoeftes naar de achtergrond duwt. Vrienden die je eerst wekelijks zag, spreek je nu misschien maanden niet meer. Niet omdat je ze niet meer leuk vindt, maar omdat jouw behoeftes en prioriteiten verandert zijn. Jouw relatie met je vrienden verandert, zeker als zij geen kinderen hebben. Je hoeft je hier niet schuldig over te voelen. Je hoeft niet aan verwachtingen van anderen te voldoen. Als de vriendschap waardevol is voor jou, dan zul je merken dat dit weer goed komt zodra de rust bij jou thuis is teruggekeerd.

De relatie met je ouders kan juist andersom werken. Opa en oma gaan hoe dan ook een rol spelen in het leven van je kindje. Je ouders kunnen je steunen bij de verzorging en opvoeding. Jouw behoefte aan het zien van je ouders verandert hierdoor waarschijnlijk ook. Zag je hen normaal een keer in de maand, nu staan ze meerdere malen in de week op de stoep. Aan jou om te bepalen hoe jij je hierbij voelt en welke rol jij de opa’s en oma’s wilt geven.

Jij voelt je lekker

Kun jij voldoen aan jouw basisbehoeftes, dan zit jij lekker in je vel. Je hebt energie en kunt de hele wereld aan. Een groeimindset, het lef om verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken en aandacht voor het moment zijn de sleutel tot succes.

Je hebt de wil om te leren, durft fouten te maken en leert hiervan. Je maakt keuzes die bij jou passen, je zorgt goed voor jezelf en hebt zelfcompassie. Je hebt aandacht voor je omgeving en voor wat je doet, je gaat bewust de verbinding aan.

Zoals je hebt gezien veranderen jouw basisbehoeftes gedurende je leven. Lag de focus eerst op je werk en op jezelf, nu komt daar je gezin bij. Een groeimindset en aandacht voor jezelf en je omgeving zorgen dat jij dynamisch om kunt gaan met deze veranderingen. Je groeit mee met jouw behoeftes, zodat jij je niet alleen goed voelt op je werk maar ook bij je gezin.

Bekijk ook de cursussen van Best9moms in de Mamaplaats Academy!