Snap

Wanneer smetvrees en poepluiers samenkomen...

Marja en Liny zijn er niets bij...

Laat ik vooropstellen dat ik absoluut niet vies ben van mijn dochter. Ja, ik vind zo ongeveer alles vies (hello, smetvrees...), maar van mijn meisje kan ik alles hebben. Dat is maar goed ook, want ik heb een projectielbraker in huis. Ze geeft niet gewoon een beetje melk terug. Nee. Ze kotst als een volwassen vent die te veel bier op heeft. Gelukkig gebeurt het niet vaak, maar àls het gebeurt, zit iedereen onder. Zij, mijn man en ik. 

"Jouw huis is echt altijd brandschoon, hè?" Dat klopt. Mijn huis is altijd brandschoon. Ik ben dan ook elke dag uren bezig met schoonmaken. Niet omdat ik het zo leuk vind, maar wel omdat ik er ontzettend onrustig van word als ik het niet doe. Ik word ook onrustig als ik mijn handen niet kan wassen. Of als iets niet recht ligt. En geloof me, dat is niet leuk en ook niet handig, want ondanks dat mijn huis altijd schoon is, ben ik er dus constant mee bezig. Maar waar haal je die tijd dan vandaan om met een baby van zes weken elke dag een grote schoonmaak te houden, hoor ik je nu denken. Gelukkig werk ik als vertaler vanuit huis, dus ik kan mijn dag zelf zo inplannen als ik wil. Ik werk en maak schoon als m'n dochter slaapt. Met een beetje geluk slaapt ze een aantal uren achter elkaar, dan kan ik alles in een keer doen. Maar soms doet ze de hele dag door korte dutjes. Dan gaat het wat lastiger en wacht ik tot mijn man uit werk komt, zodat hij heerlijk met haar kan knuffelen terwijl ik opruim. 

Hoe ziet mijn schoonmaakroutine er dan uit? Ik begin altijd met de keuken. Ik heb standaard een aantal pakken sponsjes in huis, want ik gebruik elke dag een nieuwe. Ik sop het aanrecht, ontvet alles wat ik ontvetten kan en maak de kastjes schoon aan de buitenkant. Om de zoveel dagen pak ik ook de binnenkant aan. Vervolgens ga ik naar de woonkamer. Alles wordt afgestoft en ik haal overal een natte doek met Dettol overheen. Een keer per week was ik de gordijnen en het vloerkleed (ja, mijn vloerkleed kan in de was! Ideaal!). Daarna zijn de slaapkamers aan de beurt en ik eindig in de badkamer. Daar desinfecteer ik alles. Vervolgens zet ik alle ramen open zodat het lekker door kan luchten. Ik stofzuig mijn hele huis en ik dweil ook weer met Dettol. 

Ietwat overdreven om dit elke dag te doen? Misschien wel. Of sterker nog: zeker weten wel. Maar dit is wel wat smetvrees met je kan doen en ik maak dan liever schoon dan dat ik de hele dag onrustig op de bank zit. Hoe ik dat straks ga doen als m'n meisje niet meer zoveel dutjes doet? Dat weet ik nog niet. Misschien is dat een mooi moment om een poging te doen tot loslaten, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe dan ook, we komen er wel. Het projectielbraken is al een begin...

Wat is jouw grootste vrees of fobie? Beïnvloedt dat jou in het moederschap?