Snap
  • Mama
  • zwangerschap
  • mama
  • baby
  • kraamtijd
  • postpartum

Wanneer is je kraamtijd afgelopen?

In traditionele culturen kennen we een kraamtijd van 40 dagen. 40 dagen dat mama gedragen en verzorgd wordt, zodat ze de tijd heeft om te helen en voor een fijne hechting met de baby. Ook ik heb deze mooie traditie mogen meemaken. Maar wat gebeurt er na die 40 dagen?

•Wanneer sluit jij de kraamtijd af?•

Deze week voltooi ik mijn 40 dagen kraamtijd. Pieter vroeg of ik iets speciaals wilde om deze periode af te sluiten. De vorige keer kreeg ik kadootjes van hem en liet ik me verwennen met massages en nam ik een yoni stoombad. Ik keek hem aan en barstte in tranen uit. “Ik ben er nog niet klaar voor”, zei ik.

Dat we die 40 dagen hebben is fantastisch, want je kraamtijd duurt echt wel meer dan een week. Maar zijn die 40 dagen dan een eindstreep? Ben je dan ineens helemaal hersteld en gewend aan je nieuwe rol als moeder? Nee zeker niet. Ik heb fantastische weken achter de rug. Van dagen vol roze wolken en dagen waarop die roze wolk ook wel eens een regenbui kreeg. Er werd goed voor me gezorgd. Ik had een geweldige Kraamzorger (waar ik zeker nog op ga terug komen) , ik nam rust, kreeg massages, deed al aan uitstapjes.

Maar eerlijk gezegd ben ik (fysiek) nog niet helemaal hersteld van de bevalling en voel ik dat ik nog niet ‘zomaar’ de wijde moederwereld in wil.

Misschien is dit wel de aller laatste keer dat ik dit allemaal mag meemaken. Het is zo’n bijzondere intense periode. Die wil ik koesteren. Ik wil de zwangerschap, de bevalling en die eerste weken als nieuwe moeder op 1 of ander manier toch (symbolische) afsluiten.

Alleen niet nu, niet deze week.

Hij gaf me een knuffel, en herinnerde me aan mijn eigen advies die ik moeders geef:

>>>>𝗡𝗲𝗲𝗺 𝗱𝗲 𝘁𝗶𝗷𝗱. 𝗝𝗲 𝗸𝗿𝗮𝗮𝗺𝘁𝗶𝗷𝗱 𝗸𝗮𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝘄𝗲𝗲𝗸, 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱, 𝗺𝗮𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗼𝗳 𝗲𝗲𝗻 𝗷𝗮𝗮𝗿 𝗱𝘂𝗿𝗲𝗻. 𝗛𝗲𝘁 𝗱𝘂𝘂𝗿𝘁 𝘇𝗼𝗹𝗮𝗻𝗴 𝙟𝙞𝙟 𝙝𝙚𝙩 𝙣𝙤𝙙𝙞𝙜 𝙝𝙚𝙗𝙩!<<<

Daarom kruip ik vandaag weer lekker mijn bed in met de baby. Liyana gaat bij een vriendinnetje spelen. En Touria komt voor mij zorgen en gaan we samen kijken waar ik behoefte aan heb. Zelf ga ik eens bedenken en voelen hoe ik de overgang naar moederschap wil vieren...

Hoelang nam jij de tijd voor je ‘herstel?’

#postpartum #postpartumbody #motherhood #mom #mama #mamablogger #ouderschap #zwanger #zwangerschapsaankondiging #doula #postpartumdoula #inspiration #motivation