Snap
  • Mama
  • zwangerschap
  • zwanger
  • downsyndroom
  • nipt
  • nipt-test

Waarom wij niet voor NIPT hebben gekozen bij onze 2e zwangerschap.

Voordat ik begin met het schrijven van deze blog wil ik graag 1 ding duidelijk maken: Ik zal nooit maar dan ook nooit de keuzes van andere zwangere vrouwen, moeders, veroordelen. Wel is dit een onderwerp dat me raakt. Zeker de ontwikkelingen rondom prenatale screeningen en het opsporen van Downsyndroom wat daardoor in veel delen van de wereld met enorme aantallen afneemt, vind ik lastig. Misschien zelfs wel pijnlijk. Waarom dit zo gevoelig ligt zal ik in deze blog proberen uit te leggen maar voel je alsjeblieft op geen enkele manier aangevallen als jij andere keuzes of ideeën hebt dan ik. Dit is slechts mijn beleving en mijn gevoel. 

PersoonlijkToen ik net 2 was raakte mijn moeder in verwachting van een 2e kindje. Ik heb haar zelfs verteld dat ze zwanger was. (Ik sprak al erg goed voor mijn leeftijd.) Natuurlijk geloofde mijn moeder daar niks van maar toen haar menstruatie uitbleef stond ze perplex: Ik had met mijn 2 jaar gewoon gelijk. Ik kreeg een broertje. 

Mijn moeder was op dat moment 29 jaren jong. Destijds kreeg zij maar 1 medische echo en that's it. Ze kon wel kiezen voor een vlokkentest maar dat was destijds helemaal niet vanzelfsprekend. Zeker niet als je 29 bent en er geen erfelijke aandoeningen zijn. Dus dat deed ze ook niet. Wel had ze de gehele zwangerschap het gevoel dat er iets goed mis zat. Ze heeft zelfs een extra echo aangevraagd omdat het haar niet lekker zat. Dat was toen enorm ongebruikelijk. Er was niks bijzonders op de echo te zien. 

Toen mijn broertje geboren werd wist dus niemand dat hij downsyndroom had. Natuurlijk wist mijn moeder het wel zodra zij hem zag maar dit zei ze niet hardop. Hetzelfde gold voor mijn vader. Zo hebben ze de kraamweek uitgezeten en pas daarna elkaar in de ogen gekeken en geknikt. Reacties varieerden. Maar je kunt je voorstellen dat zo'n eerste periode zwaarder valt dan bij een "gezond" kindje. Mijn moeder vertelde me dat ze jarenlang het gevoel heeft gehad dat ze een kind ter wereld had gezet dat er niet had mogen zijn. Niet omdat ze dat zelf vond maar wel omdat sommige mensen reageerden alsof ze haar kind verloren had. Terwijl David, zo heet mijn broertje trouwens, op zijn Downsyndroom na een gezonde blozende baby was. 

David is inmiddels 18 geworden en woont bij mijn moeder. Zij heeft er voor gekozen om zijn volledige zorg op zich te nemen. Waarmee ze haar carrière dus op zij heeft moeten zetten. En voordat mensen straks denken dat ik een te rooskleurig beeld heb omdat ik een soort Johnny de Mol down-broertje heb.... Die kan ik toch echt ontkrachten: Ik houd van David maar ik heb van dichtbij meegemaakt hoe pittig het is. Hij heeft een laag niveau en heeft elke dag 24/7 zorg nodig. Het scheelt dat hij over een aardig handje sociale skills bezit want dat maakt de situatie toch weer een stukje optimistischer. Hij heeft een vast ritme nodig en is extreem gevoelig voor prikkels, is snel jaloers en kan in momenten van frustratie zelfs agressief worden. Het scheelt dat mijn moeder haar mannetje staat en niet over zich heen laat lopen maar ik kan me voorstellen dat een kind als David voor sommige mensen als onmogelijk wordt ervaren. 

Zelf zwanger en beslissen over NIPTBij mijn eerste zwangerschap heb ik even getwijfeld of ik misschien toch voor de NIPT wilde kiezen. Mijn ongeplande zwangerschap bracht al stress met zich mee en ik vroeg me af of ik een kindje met Down wel aan zou kunnen. Maar uiteindelijk wilde ik de test toch niet. Naast het feit dat ik geen slecht voorgevoel had wist ik gewoon niet wat ik dan uiteindelijk met een slechte uitslag zou moeten. En toen dacht ik: Ik wil daar helemaal niet over beslissen. En zodoende, geen NIPT. 

Ik ben ook gaan nadenken na de geboorte van Olivier. Zou ik minder houden van een kindje met down? Nee. Zou ik kunnen leven met de keuze om om die reden een zwangerschap af te breken, terwijl ik elke dag geconfronteerd zou worden met mijn eigen broertje met down? Nee. Absoluut niet. Dan dacht ik nog: Misschien de test alleen doen zodat je je kunt voorbereiden op een kindje met down. Om die gedachte heb ik mezelf daarna uitgelachen. Voorbereiden? Op down? Alsof daar een handleiding voor is. Nee. Ik wil niet over die informatie beschikken. 

Met alle echo's, de honderden regels waar je je aan moet houden als je zwanger bent, de enorme controle die we tegenwoordig hebben tijdens onze zwangerschappen.... Een keer is het gewoon genoeg! Voor mij wel althans. Ik word kriebelig van al dat getest. Ik wil het, voor zo ver dat tegenwoordig nog kan, een beetje op een natuurlijk beloop laten gaan. De baby in mijn buik zelf de kans geven geboren te worden en als dat lukt: Dan heeft het in mijn ogen bestaansrecht. En dan ben ik dus de laatste die daar iets over wil zeggen. 

Onze huidige zwangerschapInmiddels ben ik ruim 14 weken zwanger. Ik voelde me, op de hormonale kwaaltjes na, eigenlijk vanaf het begin af aan al zo zeker! Een compleet ander gevoel dan ik had voordat ik vorig jaar een miskraam kreeg. Ik wist eigenlijk gewoon meteen: Dit zit helemaal goed. Dus geen alarmbellen die het nodig vinden om extra te testen. Ik heb er wel heel kort over nagedacht maar zeker met de nieuwe dosis zelfkennis die ik heb sinds ik moeder ben geworden weet ik dat als dit kindje wel Down, of een andere handicap blijkt te hebben, we dat aan kunnen. Dat klinkt misschien hoogmoedig maar ik heb het vanaf jongs af aan meegemaakt. Ik weet hoe moeilijk het soms is. Maar ik weet ook dat een kindje als mijn broertje in een enorm warm nest terecht zou komen bij ons als gezin. En ook nu denk ik weer. Ik wil niet alles weten. 

Want hoe is dat straks hier in Nederland? Ik zie nu al hoe vloggers even snel melden dat de NIPT-uitslag goed was in hun vlog alsof ze zichzelf op een blaasontsteking hebben laten testen. Misschien voelt dat voor mij gewoon zo hoor omdat er bij mij gewoon een emotionele lading aan vast zit. Maar ja, een paar jaar geleden was het nog een big deal en nu lijkt het al de normaalste zaak van de wereld. En ik weet niet of ik dat nou wel zo prettig vind. 

Kijk naar de landen waar NIPT al in het basispakket zit. In Denemarken worden nog maar een klein tiental kinderen per jaar geboren met Downsyndroom. In de meeste gevallen(90 tot 100%) worden zwangerschappen afgebroken zodra er down wordt ontdekt. Artsen gaan er bijna standaard vanuit dat ouders in zo'n geval voor abortus kiezen en burgers raken van elkaar vervreemd: Ouders van kinderen met Down wordt het vaak kwalijk genomen dat ze de samenleving belasten met hun gehandicapte kinderen die ze hadden kunnen "voorkomen." 

Ik vraag me af wat er nog over blijft van de vrije wil van de NIPT als artsen en eigenlijk de gehele samenleving druk uitoefent op ouders in spé. Maak je dan nog wel echt zélf zo'n keuze? 

ZekerheidWe leven in een bange samenleving als je het mij vraagt. Het liefst controleren we alles om ons heen wat onzeker en eng is om het vervolgens bij ons vandaan te schuiven. Het ding is alleen: Het leven is nou eenmaal fucking eng. Dat lijken we bijna te vergeten in onze zoektocht naar perfectie. Je denkt misschien veilig te zijn met een gezond kindje en een goede NIPT uitslag maar je gaat je nooit écht veilig voelen. Zeker niet als je kinderen hebt. Kinderen zijn het engste wat er is. Je hebt ineens zo veel te verliezen. Ik dacht ook veilig te zijn na een voldragen zwangerschap en een gezonde baby. Hij werd met 6 weken doodziek en kreeg een hersenvliesontsteking door de meningokokkenbacterie. Wij hebben geluk gehad maar mijn gezonde zoon had net zo goed alsnog gehandicapt kunnen worden. Niks is zeker. That's life. 

KinderwensMet de kennis dat we straks 2 kinderen hebben en de garantie er niet is voor een 3e gezonde baby is dat voor ons wel een reden om na de geboorte van ons 2e kindje het daarbij te laten. Ik heb de afweging gemaakt: Olivier en een gehandicapt broertje of zusje, dat kunnen we nog aan. Maar 2 kinderen en een 3e kindje met een handicap zou te veel worden. Dus daarom is voor mij 2 kinderen meer dan genoeg. En dan hoef ik ook geen moeilijke keuzes meer te maken in de toekomst. 

Liefs,

Kyra

4 jaar geleden

Ik heb wel gekozen voor een NIPT niet alleen voor de eerste twee syndromen. Deze zijn niet verenigbaar met het leven en zouden alleen voor veel pijn bij de baby zorgen en een ellende die ik niemand toewens, laat staan een eigen kindje.. Het syndroom van down gaat vaak samen met hartafwijkingen, niet gesloten buikwand en andere aandoeningen, Ja dat zou ik wel willen weten want dan had ik een team van kinderartsen klaar willen hebben staan om onze uk te helpen na de bevalling. Mijn tante was gezond en kwam te wereld alleen bleef te lang haken in het geboortekanaal, resultaat zuurstofgebrek en hersenbeschadiging... Toch was ze mijn lieve tante die uiteindelijk 72 heeft mogen worden.. Haar geestelijke wezen is heel haar leven blijven steken op die van een 5-jarige maar het geluk van haar om ons heen te hebben is onbeschrijflijk.. Ja ik wilde het weten, maar kennis is macht en pijn en lijden dat voorkomen had kunnen worden is je kop in het zand steken.. Er zijn mensen die na een Nipt erachter komen dat ze Patau of Edwards hebben of een andere aandoening en de volledige zwangerschap voldragen om op het moment dat het niet meer te doen is voor hun baby euthanasie kiezen en daarmee het lijden niet verlengen.. Ik blijf bij, kennis is macht, kennis is alvast extra hulp inschakelen, dingen regelen.. Als je baby op de echo een hazenlipje heeft krijg je al een heel team om je heen om je te steunen en als je dan ook nog borstvoeding wil geven zullen ze alles in het werk stellen dit voor elkaar te krijgen.. Je wil toch de beste hulp voor je baby? Spini bifida, Schisis, niet gesloten hartklep, noem het maar op, er kan zoveel mis zijn maar een team artsen kan je helpen en begeleiden.. Noooooiiitt jezelf verlogenen en een beslissing nemen die niet goed voelt want het is op dat moment al je baby, je kindje.. Jij beslist, goed of fout, jij bent moeder en zal altijd in het beste belang van je kindje handelen!! Ik veroordeel niemand, wil alleen mensen op het hart drukken dat met goede voorbereiding er vaak zoveel meer mogelijk is.. Laat je alleen nooit ompraten als je een keuze hebt gemaakt want die maak je met je moederhart..

4 jaar geleden

Dat weet ik, ook in dat geval kies ik ervoor om dat liever niet te weten en ook in dat geval wil ik proberen de zwangerschap te voldragen. Als het kindje zelf in staat is om geboren te worden dan wil ik dat laten gebeuren. Ik snap dat er ouders zijn die in die gevallen wel kiezen om de zwangerschap af te breken omdat de kansen op levensvatbaarheid minimaal zijn. Het blijft natuurlijk ontzettend moeilijk dit soort beslissingen. Maar voor nu laat ik het hier bij en wil ik gewoon écht niet alles weten. Ook niet als het over een andere chromosoomafwijking is. Het lijkt nu voornamelijk over down te gaan, dat is omdat dat mijn persoonlijke link met dit topic is. Maar ook de andere op te sporen ziektes laat ik bewust niet testen. Ik wil elk kindje in mijn buik, dat sterk genoeg is om geboren te worden, de kans geven op leven. En ja dan is er inderdaad de kans dat zo'n kindje vlak na de bevalling het alsnog niet redt. Of dat je ineens moeilijke beslissingen moet maken over wel of niet medische hulp. Het blijft allemaal extreem moeilijk, juist omdat we zo veel te kiezen hebben tegenwoordig. Dat is een risico dat ik nu neem maar wel de keuze waar ik me voor nu het beste bij voel. Hoe ik me erbij voel als het ons daadwerkelijk zou overkomen kan ik van te voren niet zeggen, misschien verander ik dan wel van mening. Ik vind het in ieder geval ontzettend naar om te horen dat jullie een kindje hebben moeten verliezen. Dat lijkt me het allermoeilijkste wat er is. Sterkte met het verlies van jullie kindje <3

De NIPT gaat niet alleen over het Down Syndroom he. Zo lijkt het nu in je blog. Wij deden de NIPT test wel en hadden de zwangerschap zeker afgebroken wanneer er sprake was van Patau of Edwards en mogelijk ook bij Down. Helemaal bij die eerste twee want deze zijn niet met het leven verenigbaar. Ik had gehoopt dat de afwijking van onze zoon ook met een NIPT gezien had kunnen worden. Dat had kunnen voorkomen dat wij op een veel later moment afscheid moesten nemen van ons gewenste kindje. Ik hoop dat er in de toekomst ontwikkelingen zijn waardoor in een eerder stadium veel meer afwijkingen opgespeurd kunnen worden. Dat voorkomt heel veel verdriet bij ouders die bevallen van een kindje dat het niet redt. Oh en ik dacht ook dat het helemaal goed zat, helaas zegt dat helemaal niets 😢

4 jaar geleden

Dat snap ik, ook in dat geval kies ik er liever voor om de zwangerschap te volbrengen en het wel/niet levensvatbaar zijn aan de baby over te laten.