Snap
  • Mama

Waarom een sociaal netwerk belangrijk is

Vannacht is mijn oma gevallen. 86 jaar, alleenstaand en licht dementerend.

Een aantal jaar geleden is mijn opa overleden. Mijn oma woont sindsdien alleen in het huis, en is ze dement aan het worden. Gelukkig woont er veel familie vlakbij, naast haar woont haar broer. Mijn ouders wonen een straat verder en haar andere twee kinderen ook fietsafstand. 

De laatste tijd werd ze steeds verwarder. Ze belde haar kinderen om de haverklap, voor de meest onnozele dingen. Ze verstopte haar portemonnee op de raarste plekken. Mijn vader doet de administratie en was altijd papier kwijt, die ze dan weer ergens opgeborgen had. 

Toch is ze lang niet gek. Twee weken geleden had ze een longontsteking en haar zoon kwam ´s avonds ´op haar passen´. Daar was ze het niet mee eens, ze is immers geen klein kind??!! Vooruit, hij mocht wel blijven. Maar toen hij zei dat hij voetbal wilde kijken werd ze stelling. ´Dan ga je maar gauw naar huis, want hier word geen voetbal gekeken! ´t Is nog altijd mijn huis en mijn tv!´

Ze is dol op haar (achter)kleinkinderen en word altijd blij als ze die ziet. De foto´s met de kleine kinderen zijn ook de enige foto´s waarop ze echt lacht. Toen wij vorig weekend in onze oude woonplaats waren hadden we echter al teveel gepland staan om ook nog even langs oma te gaan. Dat komt de volgende keer, dachten we. Dat zal dus nu in het ziekenhuis worden. 

´s Avonds (rond 11 uur) is oma gevallen op de logeerkamer. Ze wilde nog even kijken of het raam dicht zat, haar alarm lag al op het nachtkastje. Ze is richting haar slaapkamer gekropen want daar hangt de telefoon. Helaas hangt die op hoogte en kon ze er vanaf de grond niet bij. 

Stel nou dat ze geen familie in de buurt had, dan had de volgende ochtend de thuiszorg (die voor haar medicijnen komt' haar pas gevonden. Al hebben die geen sleutel, dus voordat ze binnen waren geweest zou het nog later zijn geworden. Gelukkig liep het anders af. 

De buren (broer en schoonzus, ook al op leeftijd maar nog erg actief) hoorden een bons. Ze schrokken ervan en probeerden te bellen. Oma nam natuurlijk niet op, dus toen zijn ze samen naar oma´s huis gelopen, hebben zich binnen gelaten met hun eigen sleutel en vonden oma. 

HAP is langsgekomen en om een lang verhaal kort te maken: oma is door de brandweer uit het huis getakeld en naar het ziekenhuis gebracht. Daar hebben ze een ernstige heupfractuur ontdekt en vandaag is ze geopereerd. Morgen begint de revalidatie. 

Ze is er zelf nuchter onder, gisteren was ze ook nog alert. Nu na de operatie is het haar wel duidelijk dat ze voorlopig niet naar huis kan. Haar kinderen hebben wat foto´s van thuis meegenomen en gaan vaak langs. Wij zullen komend weekend ook nog even bij haar gaan kijken. Gelukkig heeft ze een groot sociaal vangnet, anders had ze daar alleen gelegen. Niks bekend, niks eigen. 

Ik deel dit verhaal omdat ik het van me af wilde schrijven. Maar tegelijkertijd wil ik ook iets meegeven aan alle jonge mensen hier. We zijn allemaal druk (ik ook, ik ook, ik ook) met ons eigen leven. Een jong gezin, werken. Je zou haast je familie vergeten. Zeker oudere mensen zijn erg eenzaam. Maar juist nu, in deze tijd, moeten wij ons bekommeren om onze (groot)ouders. Ga nog eens een keertje langs, ze genieten er zo van. 

Gaan jullie vaak langs bij je (groot)ouders op leeftijd? Kennen jullie kinderen hun (over)grootouders? Wat zou er met jouw (groot)ouders gebeuren als ze ´s avonds zouden vallen? Wanneer zou het ontdekt worden?

8 jaar geleden

Oma is bij ons volkomen afwezig. Mevrouw is alleen maar met zichzelf bezig en de kinderen mogen hun handjes dichtknijpen als ze op hun verjaardagen komt. Ik denk dat we haar al met al misschien 4 of 5 keer per jaar zien. Tel daarbij op dat ze mij (haar schoondochter) continu zwartmaakt en probeert te stoken tusen mij en mijn partner (haar zoond us) en tel uit je winst. Dus heel eerlijk en bot gezegd, als ze zou vallen...dan zoekt ze het maar uit.

8 jaar geleden

Ik had ook zo'n oma en het voorrecht op een grote familie die dicht bij haar in de buurt woonde. Jou verhaal is zo herkenbaar. Helaas is mijn oma op 92 jarige leeftijd helaas overleden in het bijzijn van haar familie, Elke dag kwam er wel iemand bij haar langs. Beterschap voor jouw oma

8 jaar geleden

Dat klopt. Mijn oma is ook altijd zeer kort aan de telefoon (komt van vroeger, zuinigheid enzo) dus bellen doe ik ook nooit. Ik stuur wel af en toe een kaartje en een fotootje. Omdat we niet meer in de buurt wonen komt er van bezoeken ook niet veel meer. Gelukkig heeft ze nog heel veel andere kleinkinderen wél in de buurt wonen.

8 jaar geleden

Zulke dingen zijn toch altijd even schrikken. Mijn oma woont in een verzorgingshuis. Ze heeft ons zoontje wel ontmoet en heeft ook een foto van hem op haar kamer die ze in het begin nog trots liet zien. Maar ze is steeds meer in de war de laatste tijd. Ze vraagt mijn moeder steeds wie nou ook weer een baby had gekregen en de laatste keer dat mijn moeder er was dacht ze dat mijn moeder een verpleegster was... Soms is ze nog wel heel erg bij en dan vraagt ze ook altijd hoe het met ons gaat, maar het word steeds moeilijker... Ik ben er wel eens bang voor dat de keer dat we haar ons zoontje hebben laten ontmoeten de laatste keer was dat ik haar in leven gezien zou hebben... Maar eigenlijk durf ik ook niet goed langs te gaan, omdat ik haar nu nog als een relatief sterke en vitale vrouw herinner...