Snap

Waar moet dat heen?!

We willen verhuizen. Maar waarheen? Blijven we in de stad met al haar faciliteiten of kiezen we een dorp met rust en buitenspeelruimte?

Vijf jaar geleden trokken manlief en ik in ons appartementje op tweehoog. Denkend dat we hier niet ons hele leven zouden wonen, maar met de wil om zo lang mogelijk van ons eerste zelfopgeknapte stulpje te genieten. Twee kinderen later willen we iets anders, maar de veelheid aan opties en bijbehorende consequenties duizelt ons. Uiteindelijk komt de keus neer op dorp of stad, maar gezien wat je krijgt voor je geld heeft dat ook verdere gevolgen.

Kiezen we voor een dorp met rust, een ruimere tuin, een groter huis en meer mogelijkheden om naar buiten te gaan? Om precies te zijn het dorp van mijn jeugd, of iets daar in de buurt, want dat is betaalbaar en biedt voordelen zoals familie vlakbij. Heerlijk voor de kids om op te groeien met opa en oma en nichtjes en neefjes vlakbij. Heerlijk de ruimte en de rust. Denk ik nu. Als kind, of misschien vooral als puber vond ik het daar vreselijk. De sociale controle, het gebrek aan activiteiten en de eindeloze kilometers die gefietst moesten worden om ergens te komen, stonden me zo tegen. Nee, neem dan de anonimiteit van de stad.

Kiezen voor de stad, met zijn talloze faciliteiten, de cafétjes en toko om de hoek waar we aan gewend zijn geraakt, de winkels die tot laat open zijn en het openbaar vervoer waar je ten minste ergens mee komt. Waar je voor je geld een fractie van een huis wat op mijn geboortegrond staat, zou kunnen kopen. Waar we moeten kiezen voor een ‘mindere buurt’ of minder ruimte. Waar ons vangnet lang zo groot niet is, maar waar we al wel vijf jaar heel gelukkig wonen. Waar onze kinderen geboren zijn en waarvan we weten wat we eraan hebben omdat we het kennen.

En dan is daar ook nog de familie van mijn mans kant. Al zouden we naar het dorp verhuizen wonen we nog verder bij hen vandaan en we zien hen al zo weinig. We zouden in ons grote huis vast wel een logeerkamer kunnen maken zodat we hen kunnen ontvangen, maar gaan we hen dan nog wel genoeg zien. Krijgen opa en oma genoeg mee van de ontwikkeling van hun kleinkinderen?

Zo veel keuzes, zo’n warboel in mijn hoofd. Ik weet het niet, wij weten het niet, maar we hebben besloten dat oktober de maand van de waarheid gaat zijn.

Wat zou jij kiezen als je in mijn schoenen stond?

8 jaar geleden

Lastige keuze. Ik zou inderdaad ook alle voor en nadelen naast elkaar leggen en afstrepen. Wat is het grootste voordeel en wat het grootste nadeel? Kan je met dit nadeel leven als je naar het dorp gaat? Kan je met dit nadeel leven wanneer je besluit voor de stad? Ikzelf zou gaan voor de ruimte. Ik woon in een dorp naast de stad. Ideaal. Zo heb ik de voordelen van de stad en de voordelen van een dorp. Succes met het maken van de juiste keuze!

8 jaar geleden

Dat is een lastige keuze, wil je dat de kinderen straks een eind moeten fietsen als ze naar het vervolgonderwijs gaan of misschien wel beroeps onderwijs, hbo etc. Kijk je verder en moeten ze straks op kamers gaan wonen waardoor hun studieschuld erg hoog kan worden en dan 30 jaar bezig zijn met aflossen? Het is niet makkelijk om die keuze te maken. Wij wonen ver van beide families en kunnen beter hier blijven wonen ook als we een koop woning zouden hebben. De ene kant woont in Friesland een de noordoostpolder en de andere randje Utrecht/Zuid-Holland. Ik zou dus echt goed kijken of er in de buurt of redelijk in de buurt mogelijkheden zijn voor beroepsonderwijs zonder dat onze zoon op kamers MOET. Ik denk dat er in een stad ook wijken zijn waar het lekker rustig is. Hoe dan ook suces met je keuze.

8 jaar geleden

Je hebt al veel voor en nadelen genoemd. Maak er en lijst van op papier hierdoor krijg je overzicht en kan het je helpen met kiezen. Meestal weet je het antwoord al alleen wil je de keuze niet maken. Ik zou zelf gaan voor het dorp. Tenzij jullie je daar gevoels matig niet thuis voelen. De ruimte in het huis en buiten is heerlijk. En veel dorpen hebben wel een of 2 winkels. Wel zou ik rekening houden met afstand naar het werk. Wat uren in de file staan lijkt mij verschrikkelijk. Heel veel succes met je keuze.