Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Voel jij je happy in alle rollen in je leven?

Kun jij 1,2,3 antwoord geven op deze vraag? Of moet je er over nadenken? In het leven kun je verschillende rollen hebben: vrouw, partner, moeder, werknemer, ondernemer, werkgever, collega, dochter, vriendin, buurvrouw, en ga zo maar door. Heb jij wel eens geteld hoeveel rollen je op dit moment hebt? Pak er eens pen en papier bij en schrijf ze op.

Wie krijgt er een 10?

Als je deze rollen zo voor je ziet op papier, geef ze dan eens een cijfer. Geef de rol die het zwaarst weegt of het meest intensief is een 10 en de rol die het minst zwaar en intensief is een 1. En alle andere rollen geef je een cijfer tussen de 1-10.

Welke rol weegt op dit moment het zwaarst?

Op naar het ideale plaatje …

Natuurlijk heb je in je hoofd een ideaal plaatje van hoe je het liefst zou leven. Hoe je invulling geeft aan je werk, je woonomgeving, je gezin, je familie, je vrienden, etc. Als het helemaal ideaal zou zijn, zou je in alle rollen van je leven happy zijn.

Maar … hoe voelt dat nu voor jou? Kijk eens naar de rol die het zwaarst weegt. Is dit ook de rol die je het liefst vervult? Of zou je het graag anders willen zien?

Het kan zijn dat je een 10 hebt gegeven aan je rol als moeder en een 2 aan je rol als vriendin, terwijl vriendschap heel belangrijk voor je is.

Als je reëel bent, weet je natuurlijk ook dat ze nooit allemaal hetzelfde cijfer kunnen hebben. Maar je kunt er wel naar streven dat de intensiteit die deze rollen hebben, in evenwicht is. Dat de invulling van die rollen – voor jouw gevoel – in balans is. Zo kun je bijvoorbeeld in de ene rol energie krijgen voor ‘het uitvoeren’ van een andere rol.

Wondervraag

MAMcoach Yura gebruikt vaak technieken uit het ‘oplossingsgericht coachen’. Je gaat dan uit van de door jou gewenste toekomst. Je stelt jezelf de volgende (wonder): ‘Stel je eens voor dat je morgen wakker wordt en dat je merkt dat alles anders is. Tijdens je slaap is er een wonder gebeurd en je voelt dat je happy bent in alle rollen die je hebt. Wat is er dan veranderd in je leven?’

Maak het eens concreet voor jezelf en schrijf het antwoord op de wondervraag op, naast de rollen en cijfers die daarbij hoorden. Zo heb je een compleet plaatje van hoe jij op dit moment als moeder in jouw verschillende rollen staat.

Welke actie kun jíj ondernemen om happy te zijn in de rollen die je hebt?

Voor moeders die de juiste balans zoeken © Copyright Yura Boerma

 

11 jaar geleden

Bedankt voor je reactie, Linda! Fijn dat je over 't algemeen tevreden bent met hoe je in jouw rollen zit. Natuurlijk kan 't altijd beter, dat ervaart iedere moeder denk ik zo. En het kan ook fluctueren: de ene week slaat de balans door naar de ene rol en de andere week, dag of maand naar een andere rol. Het is knap lastig om daarin een goede balans te vinden en dat is misschien ook utopie ... Als moedercoach vertel ik altijd dat het belangrijk dat je vooral JOUW eigen balans vindt, die past bij de levensfase waarin je op dat moment zit. Ik ben ook heel benieuwd naar de reacties van andere vrouwen :-)

11 jaar geleden

Je kunt nooit alle rollen een 10 geven, maar dat hoeft toch ook niet. Ik ben moeder, vrouw, dochter, vriendin, zus, werkneemster, enz. Over t algemeen ben ik tevreden met hoe ik in die rollen zit, maar t kan altijd beter. Een balans vinden is gewoon moeilijk, want in de 1e plaats ben ik moeder en vrouw. Dus dat betekend dat mijn gezin op 1 komt. Maar daardoor heb ik niet altijd tijd om met mijn broer in Australie te bellen. Tja ben ik dan een slechte zus? Nee,..ik denk t niet. Als ik een keer niet kan afspreken met een vriendin omdat ik naar mijn ouders ga,..ben ik dan een slechte vriendin? Nee hoor,...ik zoek een balans tussen alle rollen, maar soms gaat dat niet. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat andere vrouwen zeggen.