Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Vitamine D tekort bij kinderen

Ik vond dit artikel op het internet. Dit intrigeert mij altijd omdat ik het een beetje een open deur intrappen vind als men zegt dat er een tekort aan vitamine D is. We wonen op 51 graden noorderbreedte wat inhoud dat we effectief op jaarbasis maar twee maanden hebben waarin we genoeg vitamine D op kunnen nemen via onze huid. De overige tien maanden zijn we afhankelijk van onze voeding. Het is haast onmogelijk om in dit land geen tekort aan vitamine D te hebben!

Dat vitamine D onontbeerlijk is voor de ontwikkeling van de foetus en in het eerste jaar van de baby, mag duidelijk zijn. Dokters, vroedvrouwen en kraamverpleegsters zullen ons dit meermalen vertellen. Maar laten we het eens van heel dichtbij bekijken. Want waarom en waarvoor is vitamine D nodig tijdens de zwangerschap en het eerste jaar? Bovengenoemd artikel heeft het alleen maar over de luchtwegen, maar vitamine D is voor nog veel meer van groot belang.

Wat denk je van botontwikkeling oftewel de ontwikkeling van het skelet? Als moeder een tekort heeft tijdens de zwangerschap, zal dit ook doorwerken op het ongeboren kind. En wat te denken van de ontwikkeling van het immuunsysteem? Ook dat is afhankelijk van vitamine D om ziektekiemen en slechte invloeden van buitenaf af te kunnen weren. Een tekort kan een allergie of een intolerantie bij het kind in de hand werken.

Verder is vitamine D nodig voor de ontwikkeling van de hersenen. De hersenen bestaan voor 60% uit vet. En ze hebben onder andere vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren en ontwikkelen. Vergeet niet dat de ontwikkeling van je kindje in razend tempo gaat! Alles groeit, ontwikkelt en verandert in zeer korte tijd! Een jaar na de geboorte is je kindje al twee keer zo groot/ zwaar en kan het dingen die je een jaar ervoor niet voor mogelijk had gehouden! En groei betekent verbruik.

Vitamine D wordt onderhand al tijden toegevoegd aan kunstvoeding, maar ook als je zelf voedt, kun je een tekort voorkomen. Heel simpel: neem het zelf ruim voldoende in! En wees niet bang dat je teveel binnenkrijgt: mensen die rond de evenaar wonen en daar dus het hele jaar door aan fel zonlicht blootgesteld worden, maken per dag 100 keer meer vitamine D aan dan dat hier in Nederland aanbevolen wordt. En omdat je hoogstwaarschijnlijk toch al een tekort hebt, is bijslikken en vette vis eten echt geen overbodige luxe!

Verder is het natuurlijk zaak dat je kindje ook als het ouder wordt goede voeding blijft eten dat rijk is aan onder andere vitamine D. Vette vis noemde ik al, maar biologische roomboter en eitjes zijn ook goeie bronnen. Levertraan is een andere hele goeie. Capsules kosten niet veel en zorgen er voor dat je de gulle olie niet meer met een lepel door hoeft te slikken. Let bij aanschaf uiteraard wel op kwaliteitskeurmerken en op de hoeveelheid vitamine D en A dat het bevat. Zelf geef ik mijn kinderen elke dag vitamine D3 druppeltjes en extra levertraan in de sombere maanden. Ik roer dit door pap en/ of groente heen en het gaat zonder problemen op. Als kinderen al van jongs af aan bekend zijn met de smaak van levertraan hoeft dit nooit een probleem te zijn. Als ze ouder zijn en pillen heel door kunnen slikken, is het te overwegen om op capsules over te stappen.

Wie geeft er nog meer extra vitamine D? En wat is jullie verteld over een mogelijk tekort? Is er überhaupt wel op gewezen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Bezoek mijn website www.eetgoedvoeljegoed.com en laat een bericht achter!