Snap
  • Mama
  • Nieuws

Vena Cava (inferior) syndroom, oorzaak en gevolg

Wat is het Vena Cava syndroom en wat zijn mijn symptomen? Oorzaak en gevolg in mijn geval.

Het Vena Cava (inferior) syndroom, oorzaak en gevolg in mijn geval.

De Vena Cava inferior is een belangrijk bloedvat dat o.a. loopt tussen je baarmoeder en ruggengraat. Deze ader brengt het bloed vanuit je buik terug naar boven, naar je hart. Wanneer je last hebt van bovengenoemd syndroom ontstaat er druk van buitenaf op deze ader waardoor het bloed minder goed kan passeren.

Zwangere vrouwen kunnen symptomen vertonen wanneer ze op hun rug liggen en de baarmoeder op de bloedvaten in de rug en het bekken drukt. Dit zorgt voor een snelle daling van de bloeddruk.

Verschijnselen: duizeligheid, algeheel gevoel van onbehagen, zweten en misselijkheid. Op mijn rug liggen gaat al niet meer sinds maand drie, maar iedere keer bij de echo/controle moet dit toch even.

Bij 20 weken ervoer ik deze symptomen voor het eerst. Ik kreeg het erg warm en voelde me plotseling niet lekker. Vanaf die tijd is het zodanig geworden dat ik ook in een zittende houding verschijnselen kan krijgen. Dit blijft meestal bij een zweetaanval.

Tijdens de liggingsecho afgelopen zaterdag ging het écht 'mis'. Het begon met 'hot flashes' en zweten op voorhoofd, kin en in m'n nek. Daarna voelde ik me niet lekker en viel m'n gehoor weg (alsof ik oordopjes droeg)... En ik ook! Best eng om mee te maken.

Voor degenen die hier ook last van hebben, een tip: liggen op je linkerzij zodat de baby weer naar voren kantelt en wachten tot je je weer beter voelt. Ook wordt aangeraden om familie/vrienden in te lichten over wat zij kunnen doen mocht je flauwvallen. Succes!

8 jaar geleden

Gelukkig maar, gelukkig dat je geniet, dat het geen kwaad kan voor je kindje èn dat je niet zo lang meer hoef.

8 jaar geleden

Ik geniet zeker van m'n zwangerschap en het kan gelukkig geen kwaad voor de baby. Het is voor mezelf - en soms anderen - wel es eng, maar dat is het enige. Ze proberen de echo inderdaad ook wel te maken als ik op m'n zij lig, maar die kleine werkt daarin niet zo mee. Gelukkig nog maar een paar weekjes te gaan

8 jaar geleden

Dat lijkt me nogal eng. Bij mij kwam gelijk de vraag of dit niet gevaarlijk voor je kindje kan zijn? Is er verder helemaal niks aan te doen? Misschien een gek idee maar kan een echom niet gemaakt worden terwijl je op je zij ligt? Misschien zijn het open deuren voor jou omdat jij er mee te maken hebt. Heel veel sterkte want makkelijk lijkt het me niet. Toch ondanks alles hoop ik echt dat je wel (veel) kan genieten van je zwangerschap.