Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Tweedehands kleding of niet?

De kledingkast van mijn dochter puilt uit met een klein fortuin aan kledingstukken. Écht maar een klein fortuin, want alles is tweedehands.

Dochterlief wordt bijna één jaar oud, en ik heb nog nooit ook maar één kledingstuk gekocht. Waarom niet? Daar zijn een paar redenen voor. Ik houd niet van winkelen. Echt waar, die vrouwen bestaan ook. Af en toe doe ik een poging, maar ik kan niet kiezen. Meestal omdat het aanbod gewoonweg te groot is en ik álles leuk vind. Zal ik dit kopen? Of toch maar dat? Ga ik voor stoer, lief, chique, comfortabel, duur, goedkoop? Nee, keuzes maken is niet mijn sterkste kant. 

Het is maar goed dat ik in het gelukkige bezit ben van een aantal heel lieve vriendinnen en familieleden die elke paar maanden een vuilniszak vol tweedehands kleding bij mij neerzetten. Zó leuk! Het voelt net alsof ik jarig ben als ik de vuilniszak van onder tot boven uitpluis. Het ene kledingstuk is nog leuker dan het andere! En vaak ziet het er nog helemaal niet gedragen uit. Bovendien hoef ik dan niet meer te kiezen; de keuzes zijn al voor mij gemaakt!

Maar wat misschien nog wel de belangrijkste reden is: ik heb een aversie tegen de huidige wegwerpmaatschappij. Vroeger droegen mensen hun winterjassen tot ze versleten waren en liepen mensen op hun schoenen totdat de zolen eronderuit vielen. En dan nog lieten ze er vaak nog ene paar nieuwe zolen onder zetten bij de schoenwinkel. Tegenwoordig wordt er met kledingstukken omgegaan alsof het wegwerpartikelen zijn die maar één seizoen meegaan. Door de tweedehands kleding van anderen over te nemen, heb ik het idee dat ik mijn piepkleine steentje bijdraag in de strijd egen deze wegwerpmaatschappij.

Laatst had ik een discussie met enkele vriendinnen. Zij begrepen niet waarom ik nooit iets nieuws kocht voor mijn dochtertje. Altijd maar die tweedehands kleding… Maar als ik ze dit feit niet zelf had verteld, hadden ze het echt niet geweten, want het is echt niet aan de kleding af te zien. En dan nog, doe ik dochterlief tekort door haar in tweedehands kleding rond te laten lopen? Ik hou zielsveel van haar, zij is het middelpunt van mijn wereld en ik doe de hele dag niets anders dan proberen om haar gelukkig te maken. Heeft ze daar nieuwe kleding voor nodig? Ik denk van niet…

9 jaar geleden

Hier nog iemand die niet zo van winkelen houd (fijn die webshops, kan op je eigentijd in alle rust). Mijn oudste dochter hebben wel veel nieuwe kleding aangehad, maar vaak niet door mij gekocht. In het begin natuurlijk kraamcadeau's, daarna een aantal maten wel zelf moeten kopen. Maar nu heeft mijn oudste een vriendinnetje die wat groter is. Die heeft eel kleding die haar niet meer past aan ons gegeven. Mijn dochters zijn er echt heel gelukkig mee, ik geloof zelf gelukkiger dan met kleding die ik zelf koop.

9 jaar geleden

Er is niks mis met tweedehands. Ik vind het een goede gedachte. Ik ben zelf ook zo opgegroeid. Wel vond ik toen ik later ouder werd het soms wel vervelend dat ik nooit iets uit een gewone winkel kreeg wat ik mooi vond...

9 jaar geleden

Wij krijgen ook heel veel kleding en ik koop ook heel vaak van 2dehands markten want echt rommel is het niet. Ik ben wel in het gelukkige bezit van een naaimachine en kan desnoods zelf wat inelkaar draaien maar toch, het is allemaal zo verschrikkelijk duur. We kunnen het ons niet veroorloven. Waar ik wel een uitzondering voor maak is straks broekjes en hemdjes. Maar ook met speelgoed, waarom moet alles nieuw? Het is geoon zo duur. Ja hij krijgt wel nieuw speelgoed met zijn verjaardag of sinterklaas maar dan is het ook verschrikkelijk in de aanbieding gekocht. Het meeste is gewoon eerder gebruikt geweest. Ik heb me er overheen gezet dat alles nieuw moet zijn. Zo ook voor mezelf. Ik draag trouwens de kleding todat ze echt versleten zijn en niet meer te dragen. Over een maandje moet ik mijn schoenen laten repareren (€42,00) maar dat is goedkoper dan nieuwe van €156,00 Helaas moet ik echt goede schoenen kopen anders krijg ik last van mijn voeten. Je bent dus niet de enigste en wees nou eerlijk wie ziet het nu of dat leuke truitje of broekje/jurkje nu 2dehands is of niet ;)