Snap
  • Mama

Trump en het circus eromheen

Hier is het weer rustig na de verkiezingen, in Amerika protesteren nog dagelijks duizenden mensen tegen Trump.

Klaar met de discussie

Vanochtend pakte ik mijn telefoon en checkte eerst via internet of meneer Trump wederom de voorpagina sierde. Dat was niet het geval (gelukkig), dus heb ik de app weer op mijn telefoon gezet. Die had ik eraf gegooid omdat ik het zat was. Een snelle scan op Facebook leerde dat het daar ook rustiger werd. Op social media volgde ik de afgelopen dagen hier en daar wat discussies zonder mij erin te mengen. De een was blij met Trump, de ander zat in zak en as omdat hij niet schandelijk ten onder is gegaan. Over en weer werden harde opmerkingen geplaatst, niemand bleef gespaard. Het voelde bijna als de discussies die onder moeders/vrouwen worden gevoerd, ik heb een paar keer de popcorn erbij gepakt. 

Trump, uitspraken om over na te denken

Wat vind ik eigenlijk van Trump? Eerlijk antwoord? Afgezien van zijn bizarre kapsel en oranje gezicht? Ik weet het niet zo goed. Als ik Maarten van Rossem mag geloven is de wereld niet beter af met Trump aan het roer. Ik citeer: “Als president is Trump nog precies dezelfde populistische, racistische demagoog en vrouwenvernederaar die hij was. Het is niet de vraag of hij gaat mislukken, maar hoe groot zijn mislukking zal zijn.” Onze nationale knuffel-mopperaar slaat met deze uitspraak wel de spijker op zijn kop, althans op mijn kop. Natuurlijk kan iemand veranderen, maar waarom zou Trump dat doen? Een demagoog bij uitstek was Hitler, we weten allemaal hoe dat af is gelopen. Niet dat we nu allemaal in paniek moeten schieten, het geeft mij stof tot nadenken. Zal ik de naam 'Poetin' nog even laten vallen? Nee, laat ik dat nog niet doen, geeft nog meer onrust misschien. Trump wil IS aanpakken. Hij zei: “Let's bomb te hell out of IS.” Dat is een uitspraak waar ik iets mee kan en waarvan ik het mooi zou vinden als dat gaat lukken.

Pim Fortuyn

Trump werd in de media ook vergeleken met Pim Fortuyn. Trump wordt beschreven als een narcist, een opschepper; alles wordt fraaier voorgesteld dan de werkelijkheid. Pim Fortuyn pompte zijn onnozele activiteiten op tot een glanzende carrière en deed zich altijd gewichtiger voor dan hij was. Ook hij had grootse plannen met Nederland. 'Helaas' maakte Volkert van der G. daar een eind aan. Pim en Donald zijn vooral televisiesterren zonder enig politieke ervaring; ze zijn controversieel, ze maken ruzie, ze zeggen dingen die eigenlijk niet kunnen. Melig en slaapverwekkend zijn ze nooit. Succes rondom de kijkcijfers gegarandeerd.

Standvastig en positieve punten

Consistent is hij ook zeker niet, regelmatig neemt hij een standpunt in om na een tijdje het tegenovergestelde te zeggen. In maart van dit jaar deed hij de uitspraak dat vrouwen moeten worden gestraft als zij een abortus ondergaan. Na felle kritiek trok hij na een uur die uitspraak al in. Dit is een voorbeeld, er zijn vele te vinden.

Is er nog iets positiefs te melden over meneer Trump? Het is makkelijker om iets negatiefs over iemand te zeggen. Toch heeft Donald een paar punten dat ook stof tot nadenken geeft. Hij is miljardair en daarmee kan hij doen alsof hij niet kan worden omgekocht. “I don't give a shit about lobbyists”, aldus Trump. Trump is een narcist. In een voorgaande alinea werd dat als negatief bestempeld, maar vergeet niet dat het allemaal in Amerika gebeurt en niet hier. Amerikanen zijn dol op arrogantie. Eerlijk is eerlijk; Trump is glamoureus en heeft charisma (afgezien van het eerder genoemde afschuwelijke kapsel en zijn oranje hoofd). Indien China door blijft groeien zal Poetin moeten worden ingeschakeld om een blok te vormen, Trump doorziet dat, als een van de weinigen. Als laatste is Trump ook de enige die uitspraken durft te doen over immigranten en het Amerikaanse handelsbeleid.

Conclusie

Er is nog een heel kleine kans (verwaarloosbaar, maar toch...) dat Hillary Clinton alsnog president wordt. Dat weten we op 19 december a.s. Alleen weet ik niet of we daar blij mee moeten zijn. Een geïnterviewde zei op televisie: "Heeft Trump gewonnen? Ah, dat is mooi. We weten zeker dat Trump het niet gaat redden dus zijn we ze daarna allebei kwijt."

Tot slot: Trump heeft minder invloed dan je denkt; hij betreedt een geoliede machine die gewoon doordraait. Zelfs Obama kon weinig schade aanrichten, terwijl hij de meest wilde plannen had. Met deze conclusie sluit ik af dat het wat mij betreft nog alle kanten op kan gaan met Donald Trump aan het roer.

7 jaar geleden

Pim Fortuyn had het gewoon moeten doen. Ik ben heel benieuwd hoe hij zijn plannen waar had willen maken. Zonder hem blies de partij zichzelf op. Dat zegt iets over zijn achterban. In zijn eentje had hij het ook niet gered. Als Trump neergeschoten wordt, wat in Amerika wel iets moeilijker is dan hier want de beveiliging zal daar beter zijn, wordt hij helemaal vereerd als een held. Laat hem maar zien wat hij kan met zijn beloftes. Hopelijk is er over vier jaar, maximaal, een betere kandidaat. Verrassend is het wel. Wie weet wat voor verrassingen er nog zullen komen.

7 jaar geleden

Klopt, ik vind ook dat we niet in paniek moeten schieten. De verwachtingen zijn niet hoog wat mij betreft.

7 jaar geleden

Ik vind Trump een engerd. Zowel qua uiterlijk als qua innerlijk. Ik schrok, toen hij aangekondigd werd als de winnaar van de verkiezingen. Naar mijn idee heeft hij zich niet verkiesbaar gesteld omdat hij het beste voor heeft met zijn land. Maar hij heeft zich verkiesbaar gesteld omdat hij het beste voorheeft met zichzelf: hij heeft al alles bereikt in zijn leven wat hij maar wilde, alleen de functie van president ontbrak. Geld geeft macht, maar baas zijn van een machtig land, geeft nog meer macht. Nou, dat heeft hij nu ook bereikt. Staat leuk op zijn CV. Perfect voor een narcist. Maarrrrrrr..... Ik ben wel van mening dat we niet moeten roepen wat er nu allemaal fout kan gaan. Want misschien doet hij het wel wonderbaarlijk goed. Je weet het nooit. Er wordt altijd zo veel geroepen van te voren. Iedereen lijkt in de toekomst te kunnen kijken. Meningen van knuffel-mopperaars worden voor feiten aangezien. Nee, ik doe daar niet aan mee. Eerst zien, dan geloven. Laat maar zien, Donald Trump! En inderdaad, hij heeft niet 100% grip op die reeds lopende geoliede machine, die de USA al eeuwen is. Gelukkig maar. Hij wordt enigszins nog afgeremd in zijn waanzinnige ideeën. Stel je voor dat 1 persoon alles kon doen wat ie wilde, zonder verantwoording...... Pffffff....!

7 jaar geleden

ik vind ze beide allebei te oud