Snap
  • Mama
  • kinderen
  • huishouden
  • moeder
  • mannen
  • werkendemama

Taakverdeling mannen en vrouwen

Als mijn man uit zichzelf de stofzuiger pakt voelt dat bij mij als een motie van wantrouwen...

Er is iets vreemds aan de hand volgens mij. Vrouwen doen gemiddelde genomen nog verreweg de meeste huishoudelijke taken. En het gekke is dat dat vaak zonder onderling overleg is tussen de partners. De vrouw doet vaak de meeste taken in huis, gewoon omdat zij vrouw is. Ik weet niet wat jij daarvan vindt, maar persoonlijk vind ik dat een slecht argument. 

Overgangssituatie

Natuurlijk, ik begrijp wel waar het vandaan komt dat vrouwen meer voor het huishouden opdraaien dan mannen. Vroeger was het in principe zo dat mannen werkten en vrouwen voor de kinderen en het huishouden zorgden. Maar goed, inmiddels hebben de meeste vrouwen ook een baan, dus zou het logisch zijn als mannen ook iets meer in het huishouden zouden doen. Maar nog steeds is deze verhouding niet gelijk in veel gezinnen en wordt er toch vanuit gegaan dat vrouwen meer doen dan mannen. Voorbeeldje: als het weekend is en je bent allebei thuis, wie pakt dan toch nog even de stofzuiger en doet nog even snel een was in de wasmachine? 

Lockdown 

In een normale situatie hebben veel vrouwen en mannen niet eens meteen door dat dit aan de hand is. Maar tijdens deze en de vorige lockdown komen zulke verschillen van duidelijker aan het licht. De scholen zijn dicht, de kinderen moeten opgevangen en onderwezen worden door de ouders, maar beide ouders moeten ook werken. Gelukkig ken ik veel stellen die dit samen eerlijk verdelen. Maar helaas ken ik ook stellen waarvan de man gewoon gaat werken en er vanuit gaat dat zijn vrouw/vriendin deze problemen oplost. Niet alleen geef je dan als man volgens mij aan dat jij jouw werk belangrijker vindt dan dat van je vrouw wat al heel vreemd is. Ook is het raar om de extra taken die er ineens bij komen binnen het gezin zonder enig overleg van je af te schuiven. En het aller gekste vind ik nog, veel vrouwen gaan hier ook niet over in discussie maar accepteren dit. 

Het zit diep

Hoe bewust je ook bent van een eerlijke verdeling voor beide ouders wat werken, kinderen en huishouden betreft. De taakverdeling waar velen van ons mee op zijn gegroeid zit diep in onze systemen en haal je niet zomaar weg. Mijn man en ik zijn ons er heel bewust van hoe we de taken verdelen in het gezin. Het komt er eigenlijk op neer dat we beiden doen wat nodig is op dat moment. Dat betekent dat hij ook geregeld even een stofzuiger pakt als hij dat nodig vindt. En het gekke is: als hij dat doet voelt dat bij mij aan als een motie van wantrouwen. Heb ik het niet goed gedaan? Had ik zelf niet eerder de stofzuiger even moeten pakken? Maar dat is natuurlijk raar, want als ik ga stofzuigen betekent dat ook niet dat ik vind dat mijn man het niet goed heeft gedaan. Blijkbaar voel ik me ergens diep van binnen toch hoofdverantwoordelijk voor het huishouden, terwijl mijn man dat zo helemaal niet ziet.

Twee keer zo druk 

Oké, zo'n traditionele rolverdeling krijg je niet zomaar uit je systeem. En dat is natuurlijk prima, als je je daar bewust van bent kun je ook bewust keuzes maken die de kant op gaan die je wil. Het zou natuurlijk raar zijn als wij vrouwen wel mogen werken, maar dat 'onze' vroegere taken nog steeds voornamelijk op onze schouders ligt. Dan heb je het als werkende vrouw gewoon twee keer zo druk terwijl er vanuit mannen verder geen of amper concessies worden gedaan. Dat is natuurlijk niet heel eerlijk. En daarbij, wat wil je aan je kinderen meegeven? Als jouw kinderen zien dat mama altijd alles deed, dan krijgen zij ook mee dat dat zo hoort. Wil je dat?

Dankbaar 

Nou ja, wat ik er ook van vind. Ik kan alleen maar bepalen over dingen van mijn eigen gezin. Ik ben dankbaar voor een man die uit zichzelf begrijpt dat taken eerlijk verdeelt moeten worden en die zijn hand niet omdraait voor welk klusje dan ook. En ik hoop dat jij ook zo'n fijne samenwerking hebt met je partner!

Ik ben nu natuurlijk wel heel benieuwd: wie doet er bij jullie thuis het meeste in het huishouden? 

3 jaar geleden

Het doet me verdriet dat ik je pijn doe met mijn artikel. Dat is zeker niet de intentie hiervan. Diep van binnen zit er in dit een soort verontwaardiging naar mannen toe. Want in veel gezinnen zijn zij de oorzaak dat een relatie niet gelijkwaardig is. Dat doet me verdriet. Want vrouwen zijn daar de dupe van. Ik zou ook niet weten wat ik zou moeten doen in jouw situatie. Ik kan alleen maar respect uitspreken naar jou uitspreken dat je het ergens toch naast je neer kan leggen als je alles al geprobeerd hebt.

3 jaar geleden

Ik doe thuis het huishouden. En ik emancipeer de andere kant op denk ik 😂 ik kan er absoluut niet tegen als mijn man zich er mee wil bemoeien. Want ik vind persoonlijk dat ik het beter kan. Bovendien krijg ik altijd hele slappe knietjes van als hij met een stofdoek gaat zwaaien 🙈 weet niet wat dat is maar vind het absoluut niet aantrekkelijk. Hij mag stofzuigen maar de rest doe ik. Maar de verdeling is dan wel dat hij echt alles klusjes doet, want ik verwissel nog geen peertje. En als hij thuis is dan kookt hij want dat kan hij absoluut beter dan ik. Ik denk dat het belangrijkste is dat je het samen eens bent met de verdeling. Er is in mijn ogen niks mis met een traditionele rolverdeling mits beide partijen het er mee eens zijn. Zo niet dan kan de man best z'n handjes uit de mouwen steken. 👍

3 jaar geleden

Oef.. wat een artikel. Als je als vrouw zijnde alles uit de kast haalt om het tot een gelijke verdeling te maken en het lukt gewoon niet, dan is dit een slap in the face. Ik ben al 5 jaar samen met mijn man en vanaf het begin al bezig. Altijd moet je als vrouw zijnde je bek open trekken en als het niet lukt is het altijd weer een eigen falen want je moet voor jezelf opkomen: dat is altijd de ondertoon ik elk artikel. Ik hou tot op het bot van mijn man maar gelijkheid zal er niet zijn in onze relatie. En voordat iemand weer met tips en goedbedoelde adviezen komt, Alles heb ik geprobeerd. Het enige dat rest er gewoon een punt achter te zetten, maar ja dat doe je ook weer niet met zo veel liefde en een kind. Trust me, er zijn ZO veel vrouwen die dag in dag uit zich hierover uitspreken in de relatie zonder resultaat. En intussen gaat het aantal scheidingen omhoog, volgens de ‘kenners’ omdat mensen hun best niet meer voor elkaar doen!? Het is echt tijd om dit punt bij de man neer te leggen. Elkaar als vrouw te steunen. Ipv ik heb het zo goed voor elkaar. Je verhaal zit ook vol aannames. ‘Gewoon omdat zij de vrouw is’? Daar waar het niet gelijk gaat is dat denk ik niet de reden, maar wat weten wij van andere situaties? Ik zou alleen oppassen met het zo verwoorden, want het doet mij iig pijn. Oja, alsof ik zelf niet weet wat ik mijn kind meegeef door te laten zien dat ik zo veel doe in het huishouden. De enige manier (voor mij) om het ‘goed’ aan mijn kind mee te geven is het statement dan maar beter scheiden dan dit pikken. Het samenleven is voor velen niet zo simpel ik hoop dat je je beseft dat je geluk hebt. En geniet ervan, echt.

3 jaar geleden

Wat fijn om samen het inzicht te krijgen, en dat je nu meer vrije tijd hebt is natuurlijk heel mooi meegenomen 😉 Geniet ervan!