Snap
  • Sweet16
  • Verjaardag
  • moeder/dochter
  • moederliefde
  • liefde
  • puber

Sweet Sixteen: mijn prinses, mijn engel

Al 16 jaar mag ik van jou houden Janou

Lieve Janou

16 jaar geleden werd je geboren en ineens draaide ons leven alleen nog maar om een perfect lief meisje. Jij maakte van mij een moeder en dat is het aller beste wat me is overkomen.

Als baby was jij altijd rustig en vrolijk een zonnetje in huis. Ik herinner met nog zo goed hoe je rook, hoe je een altijd een beetje een zweethoofdje kreeg van je flesje drinken, hoe je tandloos naar me lachte, het was het liefste wat ik ooit had gezien.

Als 1 jarige was je zo cute met je ministaartje op je hoofd, en al die woordjes die je al kende, ik vond je de knapste. Waar ik nog veel aan terug denk zijn je eerste stapjes vlak voor la tisana zat je te spelen en ineens stond je op en liep je weg.

Met je 2 jaar oud verruilde we het staartje voor 2 knotjes en jij je woordjes voor zinnen. Een hele blije peuter was je, maar ook soms enorm eigenwijs. Het ik wil het zelf doen heb jij uitgevonden. Alles wilde je zelf doen, en ik maar geduldig op je wachten. Samen gingen we ook elke week naar de peutergym, de leukste dag van de week noemde we dit!

Je hele 3 jaar zat je bij mij op de peuterspeelzaal en kwam je elke keer kusjes geven bij mij in kantoor. Zo gezellig! Je schilderde graag en maakte wel 10 tekeningen per dag. Je was ook stapel gek op puzzelen. Je werd ook grote zus in dit jaar en dit kon je als de beste. Je was zo lief voor maeve, aaide haar en deed optredens voor de op de liedjes van k3

Eindelijk mocht je naar school toen je 4 werd! Ik weet nog zo goed dat je voor het eerst ging, je mocht in de kring zitten en ik keek nog even door een klein raampje naar binnen, jij was vol verwachting en ik kon alleen maar huilen de hele ochtend. Het voelde te snel, alsof je nog helemaal geen 4 kon zijn. Maar jij was razend enthousiast toen je thuis kwam!

Met 5 jaar begon je met dansen en dat was 100% je nieuwe lievelings! Je werd ook opnieuw grote zus en weer stelde je niet teleur, je deed het geweldig! Je hielp me graag met de was vouwen of spullen aangeven, maar wilde het liefst paarden kwartet doen met me.

Je ging leren schrijven met 6 jaar oud en dat was voor jou het meest geweldige wat je je maar kon bedenken. Vanaf oktober 2013 was geen boek meer veilig in huis, alles waar letters te vinden waren moest je lezen.

We verhuisden terug naar den haag toen je 7 jaar was, je vertrouwde school verlaten en afscheid nemen van je vriendinnetjes, ik dacht dat je het er moeilijk mee zou krijgen, maar nee hoor, je ging zo hoppa naar je nieuwe school en maakte nieuwe vrienden. Sterker nog ik heb altijd het idee gehad dat je op d nutsschool veel meer op je plek bent geweest dan op de balans.

Toen jij 8 werd wilde je graag je eigen taart maken, de hele middag ben je bezig geweest met alle kleuren fondant die we konden vinden en het was een schitterende kleurrijke taart, helaas vond je hem alleen niet lekker. gelukkig had ik een chocolade taart als reserve gekocht en kon je toch lekker taart eten op je feest! Je werd ook voor de 3e keer grote zus, dit keer van een broertje en weer was het liefde op het eerste gezicht voor je, wat ben je altijd lief geweest voor Eliah, en wat hielp je me weer goed met spulletjes aangeven en hem in bad doen. Maar ook zag ik dat je in dit jaar een grote sprong maakte in zelfstandigheid, je werd ineens zo groot.

De danseres werd pas echt werd pas echt wakker op je 9e, je ging niet een keer in de week even dansen, nee je ging naar streetdance, modern en later ook nog in het selectieteam! Wat was ik trots op je dat je je in schreef voor die auditie, zelf bedacht, zelf geregeld. En omdat dat nog niet genoeg was ben je ook begonnen als hulp juf vanaf dit jaar.

Ja en toen werd je 10, dat vond ik wel een dingetje hoor! Een tienermeisje in huis. We organiseerde een surpriseparty voor je, vond je vreselijk! Je huilde toen je bij binnenkomst al die mensen zag, gelukkig klaarde je wel op van de taart en de cadeaus. Je wilde graag vlogger worden en kreeg van ons een camera speciaal daarvoor en van de visite samen een laptop. Het was alleen van korte duur. In dit jaar gingen we ook naar jouw eerste concert, en dat helemaal in berlijn, dat vond ik zo leuk!

Het jaar dat je 11 was bleef dansen eigenlijk alles te zijn, volgens mij was je hier 5 dagen in de week te vinden. Je wilde dan ook een stapje verder en deed auditie van lucia martas, Je deed het geweldig en je werd aangenomen, Je leerde veel en ik vond je inzet echt fantastisch! Je koos ook een middelbare school uit. Waar je al 2 jaar zeker wist dat je naar dalton wilde heeft het haganum je hart gestolen. We zijn met zn 3en gaan kijken en na een uur schreef je je gelijk in.

Met 12 jaar moest je afscheid nemen van de basisschool en dit viel je best wel zwaar, maar gelukkig vond je al snel je draai op je nieuwe school en ging je voortaan door het leven met Nina. Wat een gezelligheid! We maakte samen ook een tripje naar antwerpen, weet je nog die gekke fietsen, en die late night snack bij de mac?

Jouw 13e verjaardag was in het weekend voordat alles dicht moest, zelfs de scholen moesten de deuren sluiten vanwege corona. Daar zaten we dan met zn alle. We maakte er wel het beste van. Begonnen in de kring voor Eliah, aten gezamenlijk fruit en deden online lessen op eigen tempo en plande af en toe een margemiddag in. Lieve Janou je deed het geweldig!

Toen jij 14 was gebeurde er iets wat mij heel diep raakte, mijn oma overleed en hier had ik het echt heel moeilijk mee. Jij was er vaak voor mij, je luisterde, of accepteerde dat ik soms verdrietig was, dankjewel daarvoor. Dit jaar hadden we ook een mega hoogtepunt, we gingen namelijk naar de formule1 in zandvoort, was niet normaal toch?

15 jaar is wat we nu gaan afsluiten. Dit afgelopen jaar merkte ik dat het ongemakkelijke plaats maakte voor meer sociaalleven. Een heleboel lieve vrienden zijn erbij gekomen. Maar ook merk ik dat je weer meer kan hebben van mij. We kunnen lachen en ook fijne serieuze gesprekken hebben samen. Dit is me zo dierbaar dat ik me ook gewoon als een soort dienstmeid laat behandelen en je ophaal in de regen of je boodschappen doe als je zelf even geen “tijd”(zin) hebt. Lieve Janou ik doe het graag. Mijn wens is dat we onze band nog meer verzachten het komende jaar. Als dat betekend dat ik zo nu en dan voor je karretje word gespannen, prima

Janou deze paar zinnen zijn maar een samenvatting, een resume. Maar wat jij voor mij betekent, is helemaal niet in woorden uit te drukken. Het is onbeschrijfelijk, en iets waar ik nooit maar dan ook nooit meer zonder zou kunnen. Jij ben mijn engel, mijn prinses en mijn alles. Vanaf het moment dat jij in mijn leven kwam is alles mooier. Afgezaagd he, maar wel wat het is. 

1 jaar geleden

Gefeliciteerd met je dochter!