Snap
  • depressief
  • antidepressiva
  • mentalhealth
  • therapie
  • socialeangst

Stoppen met antidepressiva

De mooie dingen niet alleen zien, maar ook voelen.

Depressie update 🖤

De mooie dingen niet alleen zien, maar ook het geluk voelen, de warmte in mijn buik, een traan in mijn oog of een brok in mijn keel.

Ik koos ervoor om tijdens de zwangerschap af te bouwen met de antidepressiva, niet alleen zodat ik thuis kon bevallen, maar ook omdat ik eraan toe was, ik was genoeg geheeld om zonder medicatie te kunnen.

Tijdens mijn depressie was het afvlakken door de medicatie nodig, ik had de energie niet meer om met mijn eigen emoties om te gaan (en mijn omgeving ook niet). Maar nu was het tijd om weer te gaan voelen, om weer emoties toe te gaan laten.

Spannend, want hoe zou ik zonder antidepressiva functioneren? En dan ook nog hoogzwanger, vol met hormonen.

Dat stoppen met de medicatie zo goed zou gaan, durfde niemand te hopen.

Tijdens mijn depressie kon ik de mooie dingen wel benoemen, ik voelde het alleen niet. Ik zag de mooie regenboog, maar ik voelde de warmte van het geluk niet.

Maar nu kan ik weer emotioneel worden van een overvliegende ooievaar, van de zonnestralen die door de wolken schijnen en van Ylse die haar broertje spontaan een kusje geeft.

Het is kwetsbaar, de kans op terugval blijft, maar ik kan zeggen dat ik op dit moment geen last heb van de depressie en potverdikkie wat ben ik daar trots op.

❗️Het afbouwen is in goed overleg met de poppoli (en mijn omgeving) gegaan. Zwangere- en net bevallen vrouwen zijn mentaal sowieso al kwetsbaar, en met een voorgeschiedenis als die van mij is de kans op terugval nog groter. In eerste instantie werd afbouwen tijdens de zwangerschap dan ook afgeraden, maar ik had een doel en we waren bereid om de risico’s te accepteren.

Vergelijk jouw situatie niet met die van mij, iedereen is anders. Eigen regie is heel belangrijk, maar neem het advies van je behandelaar wel serieus 🤎

Heb je vragen? Ik wil graag openheid rondom mental health creëren dus vraag gerust, alles mag! Dat mag onder deze post, maar natuurlijk ook in mijn dm ✉️

7 maanden geleden

Wat mooi om te lezen. Dapper , krachtig en kwetsbaar tegelijk. Wat mooi dat je weer kunt voelen en genieten. 🥰