Snap
  • Mama
  • Onvruchtbaar
  • Kinderwens
  • grootgezin
  • Bemoeienis

Stel deze brutale vraag nooit aan een vrouw

Vervolg op "Ik wil geen tweede kind"

Kleine waarschuwing vooraf: Ik ga even los in deze blog. Dus als je niet van sterke meningen houdt kun je hem beter niet lezen. Ik leg uit wat mij zo stoort aan de (brutale) vraag die we als vrouwen regelmatig krijgen van vreemden.

Voel je vrij deze blog te delen, zodat die achterbuurman, je tante of je schoonmoeder misschien eindelijk eens de boodschap gaat begrijpen 😉

Die goedbedoelde brutale vraag

Ken je de druk die er ligt op vrouwen of moeders..? Nee, ik heb het niet over het maken van flesjes, zorgen voor de kinderen en zorgen óver de kinderen. Ik heb het over druk van buiten af. Of eigenlijk: bemoeienis van volslagen vreemden over wat er in jouw buik gebeurt.

Ik werd zwanger op mijn 24e en was drie jaar samen met Nigel. Omdat ik net een jaar was afgestudeerd kreeg ik nog niet vaak de vraag wanneer we aan kinderen zouden beginnen. En maar goed ook, want ik vind het een ongelofelijk brutale vraag om aan een vrouw te stellen. Er zijn een heleboel vrouwen die wél regelmatig de vraag krijgen wanneer ze eens aan kinderen beginnen, en voor wie het antwoord heel persoonlijk is.

Natuurlijk is het altijd afhankelijk van wie de vraag stelt en op welke manier. Maar mensen die je amper hoeven de moeite tot een gesprek in die richting niet te nemen.

Waarom ik er zo hard in sta? Ik geef een paar voorbeelden:

Snap

Ik wil geen kinderen

Helemaal geen kinderen willen. Het taboe dat hier op rust vind ik vreselijk. ‘Baas in eigen buik’, slogan van de Dolle mina’s in 1970, hield in dat vrouwen zelf zouden mogen beslissen of ze abortus willen plegen of niet. Daar is hard voor gestreden en met succes. De andere kant hier van, dat vrouwen zelf mogen beslissen of er überhaupt ooit een baby in haar buik komt, heeft nog wat werk nodig. Een vrouw is echt niet alleen op de wereld gezet om kinderen te baren. Vrouwen zijn fantastische leiders, reizigers, strijders. Dus als een vrouw bewust kiest om geen moeder te worden, dan is dat prachtig. Ze kan dan al haar energie steken in het groeien als mens op haar eigen, zelfstandige manier.

Het lukt niet

Vrouwen die niets liever zouden willen dan moeder worden, maar bij wie het om welke reden dan ook niet lukt. Stel je voor dat je een vurige wens hebt, maar om bepaalde redenen kun je die wens niet in vervulling laten gaan. Hoe naar is het dan om steeds wanneer iemand ongeduldig aan je vraagt wanneer je nou eens die wens gaat vervullen, je een smoes moet bedenken of moet vertellen dat het niet lukt.

Jouw lichamelijke gesteldheid is niemands business, en met het stellen van zo’n vraag weet je nooit welke wond in haar hart je openrukt. Laat het met rust. Die baby komt vanzelf, of niet. En als ze er iets over wil delen met jou dan doet ze dat wel. Ze zit waarschijnlijk niet te wachten op (goedbedoelde) adviezen over welke thee ze moet drinken of eindeloze verhalen over de vriendin van de buurvrouw van je achterneef die ook niet zwanger kon worden en toen dit of dat gedaan heeft en nu 3 kinderen heeft. Echt, dat helpt niet.

Snap

Meer, meer, meer

En deze, waar ik zelf nu mee te maken heb: “Wanneer komt de tweede?” Ook dit is voor de meeste mensen die de vraag stellen niet hun zaak. Nogmaals, mensen weten niet met welke redenen iemand geen tweede (derde, vierde) kind heeft. Het kan voorkeur, maar ook ongewild zijn. En ik neem aan dat je de vraag niet stelt om de vrouw in kwestie te kwetsen. Dus misschien kun je het beter uit de weg gaan. Want wat voegt het toe? Wanneer ik de vraag krijg leg ik met veel plezier uit dat ik geen tweede wil. Maar er zijn genoeg vrouwen die wel een tweede willen en dan misschien het gevoel krijgen zich te moeten verantwoorden. En juist dat verantwoorden hoeft helemaal niet!

Nu is het wel genoeg, hé?

Tot slot hoor ik ook regelmatig dat vrouwen met 3 of meer kinderen commentaar krijgen van volslagen vreemden over hoe druk ze het hebben en dat het er ‘veel’ zijn. Echt waar. Ik kan er niet over uit. Leef en laat leven lijkt me de beste insteek in alle gevallen hier boven.

Snap

Ik snap echt wel dat de meeste mensen die de vragen stellen dit met de beste bedoelingen doen. Of misschien gewoon om een praatje te maken in de supermarkt of op een verjaardag. Maar als moeder/vrouw krijgen we deze vragen zó vaak…en het mag nu wel eens doordringen dat het antwoord vaak ingewikkelder ligt dan wat de vraagsteller aangaat.

Welke vraag waar je liever geen antwoord op geeft krijg jij wel eens?

Snap
's avatar
4 jaar geleden

Als ik mijn twijfel uitspreek over of mijn gezin (1 docher, 1 zoon) nu compleet is of niet. Zeggen mensen vaak: Hoezo? Je hebt toch twee gezonde kinderen, wat wil je nog meer? Of waar begin je aan? Weet je wel wat dat inhoud, een derde?! En dan denk ik: Welk deel van het woord twijfel heb je niet begrepen? Dat zijn toch juist de zaken, waar je over nadenkt. Voor dat je weet of je (nog) een kindje wilt!!? Nee, mijn man wil geen derde en nee mijn gezondheid (zwaar overgewicht) is er ook niet naar. Ik werd gelukkig wel makkelijk zwanger, maar ik was bij beide heel misselijk tot de helft en ook bevalling ging beide keren niet in de koude kleren zitten. Dus ik ga er niet over doordrammen of afdwingen of het lot tarten. Maar dat wilt toch niet zeggen dat ik er niet over mag denken, dromen, twijfelen en praten. Als ik dat niet doe en er niet achter kom. Dan ga ik mezelf later afvragen of ik het wel zeker wist. Inmiddels weet ik dat een gezin van drie altijd mijn wens is geweest, maar heb ik er het volste vertrouwen in dat ik die wens een plekje kan geven. Ook als hij niet uitkomt. De tijd begint te dringen en we komen nu ook eindelijk in rustiger vaarwater. Dus ik kan nu zeggen. Het is goed zo! Ik heb twee prachtige gezonde kinderen. Een derde zou te veel vergen van het hele gezin. Maar ik had graag gewild dat ik dat zelf had kunnen besluiten, voordat anderen het al voor mij uitspraken. Mensen bedoel(d)en het meestal goed, heb ik mezelf steeds voorgehouden. Maar de uitspraak: Je hebt toch een meisje en jongen, meer soorten zijn er niet! Daar krijg je mijn bloed mee aan het koken. Alsof de wens voor een derde minder sterk of minder legitiem is als je al een zoon en dochter hebt...

MomOfR&L's avatar
4 jaar geleden

Preciesss dit!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Oke_mama?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.