Snap
  • Mama
  • mama
  • mamaplaats
  • duurzaam
  • wasbareluier
  • wasbareluiers

Stap voor stap overstappen op wasbare luiers

Stap voor stap overstappen op wasbare luiers

Wasbare luiers, ik wilde het wel graag proberen bij de tweede. Wat mij tegen hield waren vooral de grote uitgave die je in één keer moet doen en hoe zit dat nou precies met ‘alle’ poep in je wasmachine? Ik bekeek verschillende youtube filmpjes en besloot eerst een paar overbroekjes en wat inleggers te bestellen en te proberen. Door eerst te testen en met de tijd weer wat inleggers en overbroekjes bij te bestellen kon ik de aanschaf verspreiden en wende ik langzaam aan het wasbare luier idee. Zo kwam ik er al snel achter dat het helemaal niet zo vies is als de meeste mensen denken. Het is echt niet dat je hele wasmachine vol met poep zit. Je gebruikt inlegvellen die je wel weggooit en daar blijft de meeste poep in zitten. De inlegger met alleen in het randje wat poep gooi je in de wasmachine. Ben je ook geïnteresseerd in overstappen maar weet je niet hoe te beginnen, lees dan verder!

Waar te beginnen

Bekijk een aantal filmpjes over wasbare luiers op youtube en vraag wat mensen om je heen gebruiken. Ik heb verschillende collega’s die wasbare luiers gebruiken. Met al deze ervaringen besloot ik op zoek te gaan naar overbroekjes met losse inleggers. Dit om verschillende redenen:

- Met een hele luier onder de overbroekjes heb je naar mijn mening meer kont dan kind, vandaar dat ik voor een inlegger heb gekozen

- De kosten zijn lager doordat inleggers goedkoper zijn

- Je kan een overbroekje gedurende de dag langer dragen, alleen als het overbroekje vochtig is of er wat poep aan de randjes zit doe je hem in de was. Je verschoond dus vaak alleen de inlegger.

- Mocht je op pad gaan dan hoef je alleen een wetbag en wat inleggers mee te nemen en niet hele dikke bamboo luiers. Je tas zit al zo snel vol met alle kinderspullen die je mee sleept.

- De inleggers die ik kocht van Milovia horen niet bij de broekjes zelf, maar zijn onwijs snel droog na het wassen en blijven ook wat droger aan voelen als je kindje geplast heeft. Ook zijn deze inleggers goedkoper als de inleggers die bij de overbroekjes zelf horen.

Mocht je na al deze voordelen denken, ik wil dit wel proberen? Ga op zoek naar overbroekjes die jij mooi vindt. Ik hou zelf niet van hysterische printjes. Na een zoektocht kwam ik uit op de site van nappys.nl. Hun verkopen ontzettend veel merken, voor ieder wat wils. De merken waarvan ik de broekjes het mooiste vind zijn, WeeCare en GroVia. Wee care heeft hele mooie rustige Scandinavische printjes en GroVia, daar heb ik een aantal effen overbroekjes van besteld. De broekjes van GroVia kunnen vanaf 4 kilo tot zindelijkheid. De broekjes van WeeCare kunnen vanaf 4 tot 10 kilo, misschien dat je later dus nog een maatje groter moet kopen. Maar de prints zijn zo leuk dat ik van beide merken een paar heb besteld.

De eerste stap

Ik bestelde eerst een broekje van GroVia en een broekje van WeeCare met 6 inleggers. Je kunt dan af en toe even één dag proberen. Je bent voor de inleggers €30,- kwijt. Dat is nog geen één maand luiers en €40,- euro voor de broekjes. €70,- euro dus in totaal. Dit zijn twee maanden wat je anders kwijt bent aan wegwerpluiers. Als je af en toe en dagje probeert om te kijken of je het hele wasbare luier idee wat vindt en toch besluit alles op marktplaats te verkopen ben je alsnog goedkoper uit.  Alle wasbare luiers op marktplaats verkopen prima. Helemaal als je het nog maar een paar keer gebruikt hebt. Zeker het proberen waard dus als je het mij vraagt.

Mocht je niks aan willen schaffen dan kun je ook op de site van nappys.nl een proefpakket huren zodat je het met verschillende spullen kan proberen. Je kan dan kijken wat jou het meest bevalt en daarna een bestelling plaatsen als je zeker weet wat voor jullie het beste werkt.

Waarom zou je overstappen op wasbare luiers?

Voor mij waren er verschillende redenen om over te stappen op wasbare luiers. Zo betalen wij in onze gemeente per kilo afval, deze kosten wou ik graag omlaag brengen. Je bespaard zo 22 kilo afval per week, veel beter voor het milieu! Je maandelijkse uitgaven gaan omlaag omdat je niet meer elke keer luiers hoeft te kopen. Hieronder nog een rijtje met redenen waarom je over zou kunnen stappen op wasbare luiers:

- wasbare luiers zorgen nauwelijks voor afval. Mede hierdoor stoten wasbare luiers (zowel de productie als het wassen) 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers. Daarnaast is er voor wasbare luiers 7 keer minder land nodig voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers. Bovendien worden voor wegwerpluiers per kind 6 bomen gerooid en wordt 67 liter ruwe olie verwerkt tot plastic.

- Je bespaard 22 kilo afval per kind per week!

- Een belangrijk voordeel van wasbare luiers is het effect op de billetjes van je baby. Kinderen die wasbare luiers dragen hebben veel minder vaak luieruitslag. Dit komt ten eerste omdat wegwerpluiers voor 15% tot 30% uit plastic bestaan en gebruik maken van een superabsorber. Deze korrels veranderen in een gel wanneer er vocht bij komt en zijn zo absorberend dat ze vaak ook de huid van de baby uitdrogen, waardoor deze gevoeliger is voor infecties. Ook de chemische stoffen die in wegwerpluiers zitten zorgen soms voor een geïrriteerde of gevoelige huid. Wasbare luiers worden gemaakt van goed absorberende materialen zoals bamboe, katoen, hennep of microvezel. Deze materialen kunnen veel vocht opnemen, maar gaan uiteindelijk wel nat aanvoelen. Een baby met een wasbare luier om heeft dus eerder natte billen dan een baby met een wegwerpluier om, maar dit heeft over het algemeen geen effect op de billetjes. Omdat wasbare luiers geen vocht aan de huid onttrekken blijft de huid juist vaak beter in balans, ook al is deze langer nat.

- Wasbare luiers hebben goede elastieken in de rug en bij de benen waardoor ze beter aansluiten dan wegwerpluiers. Hierdoor is de kans op spuitluiers veel kleiner dan bij wegwerpluiers.

- Door de brede wasbare luier worden de beentjes een beetje in de kikkerstand geduwd. Hierbij wordt de heupkop goed in de heupkom gedrukt, waardoor de heupen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Bovendien hebben kindjes zo negen maanden lang in de buik van hun moeder gezeten. Ook voor hen voelt het dus heel vertrouwd!

- Doordat baby’s met een wasbare luier om snel natte billen krijgen als ze plassen worden zij zich eerder bewust van plas- en poepmomenten. Hierdoor zijn deze kinderen gemiddeld een half jaar eerder zindelijk dan kinderen die wegwerpluiers dragen. Erg fijn voor je kindje, maar het scheelt jezelf ook heel veel tijd en wegwerpluiers. Ook al kost het gebruik van wasbare luiers in eerste instantie iets meer tijd doordat je ook moet wassen, door dit voordeel win je hier veel tijd terug in de peutertijd.

- Op de lange termijn zijn wasbare luiers altijd goedkoper dan wegwerpluiers. Ook als je de waskosten meerekent en de duurdere merken aanschaft. Gemiddeld bespaar je €480 voor één kindje. Deze besparing kan voor één kindje zelfs oplopen tot €1450 als je de wasbare luiers zo goedkoop mogelijk aanschaft. Als de luiers voor meerdere kinderen gebruikt worden loopt de besparing steeds verder op.

Wat schafte ik aan en wat koste het

Wij hebben de eerste drie weken wegwerp luiers gebruikt. Voor het gemak, eerst even genieten van ons gezinnetje van vier. De wasjes komen wel weer. Ook had Lievé wel zeven poepluiers per dag dus toen dat naar één a twee ging, ben ik meteen overgestapt. Ik gebruik nu nog wel wegwerp billendoekjes. De borstvoeding poep zit toch wel overal en ik moet ook langzaam even wennen aan de poep restjes in de wasmachine. Als de poepjes wat compacter worden dan bestel ik de leuke billendoekjes van WeeCare. Voor een kindje ook veel fijner als de billetjes worden schoongemaakt met warm water ipv een koud billendoekje.

Op dit moment heb ik vier overbroekjes en 16 inleggers. Ik kan hier twee dagen mee en doe dan savonds een wasje, hang het daarna gelijk op en de volgende ochtend is droog. Dit zijn wel wat wasjes maar ik heb lang verlof, vind het niet erg en koop er in de loop van de tijd nog een paar overbroekjes en inleggers bij, zodat je één keer in de drie dagen een wasje kan draaien.  Ik denk dat als je één keer in de drie dagen een wasje doet je genoeg hebt aan acht overbroekjes en 25 inleggers. Dit zal bij elk kindje verschillend zijn.

Milovia inleggers maat M €4,95 x 25 = €123,75

Wee care broekjes: 21,95 x 4 = €83,80

Grovia brokjes: 18,95 x 4 = €75,80

Totale kosten met elke derde dag een wasje en genoeg voorraad = € 283,35

Wat kocht ik er nog bij

Ik bestelde twee keer een waszak op aliexpress dit koste nog geen drie euro. Een wetbag kun je hier ook voor een paar euro kopen. Niet zo duurzaam verder maar we doen ons best met wasbare luiers. Ook kocht ik een wasmand bij de Ikea met een deksel en een doosje popolini inlegvellen. Deze was ik, alleen met plasjes één a twee keer mee en kunnen dan prima nog een keer gebruikt worden.

Even ruim gerekend ben je dan 325 euro kwijt.Laten we zeggen dat je inclusief doekjes €35,- per maand kwijt bent aan wegwerpluiers (goedkoopste)€325: €35 = negen maanden.

Als je het bovenstaande aanschaft dan heb je het er dus na negen maanden gebruiken uit! Zeker met de gedachten dat je alle overbroekjes en inleggers op marktplaats wel weer voor €100 euro zou kunnen verkopen. Je bent zeker voordelig uit als je de aanschaf bij je eerste kindje doet en de wasbare luiers bij de tweede of volgende kindjes ook gebruikt.

Ik kocht nog een mooi houten wasrek waar ik mijn wasjes op kan hangen en vind dit stiekem wel heel gezellig staan in de woonkamer.

Besluit jij om na dit artikel ook te gaan proberen of over te stappen? Laat het dan even weten, ik ben heel nieuwsgierig naar je ervaring!

Liefs,

Lea