Snap

Sparen voor later

Het lijkt zo ver weg maar de tijd gaat snel. De tijd van hoge salarissen en zekerheid op werk is verdwenen. De spaarrentes zijn laag hoe moet dat nu.

Het lijkt zo ver weg maar de tijd gaat snel. De tijd van hoge salarissen en zekerheid op werk is verdwenen. De spaarrentes zijn laag hoe moet dat nu.....

Ik herinner me een tijd van lang lang geleden, ik was 20. De spaarrente was 8,3%! Sommige lezers zaten misschien nog net in de luiers en of gingen net naar de kleuterschool. Dat was lekker die rente, sparen met je eerst verdiende centjes. Dat schoot op!

Ik herinner me nog een gesprek met mijn schoonvader. Een stuk korter geleden, 1,5 jaar. Ons kleine meisje zat in mijn buik en we spraken over de toekomst. Ik gaf aan vanaf dat moment te gaan sparen voor de studie van mijn kleien stuiter in mijn buik. Ik gaf aan dat ik er vanuit ging ongeveer rond de 25.000 euro nodig te hebben. Ik werd voor gek verklaard. Er is toch studie financiering! Mijn voorspelling was dat ik er vanuit ga dat deze er niet meer zou zijn. Ik werd voor nog gekker verklaard. Prompt nog geen half jaar later werd er aangekondigd dat we over zouden gaan naar een leenstelsel. Geen idee of het al definitief is. Maar zo gek bleek ik ook niet. Dus hoe het over ca 17 jaar wanneer ons meisje 18 is het zal zijn, dat is gissen. Maar ik verwacht niet zo veel goeds.

Maar poeh...25.000 euro..... Nu tel ik de waardeloze rente niet mee.....want deze is zo laag en heb je 2 kinderen en je wilt 50.000 euro sparen dan betekend dat je je rente alleen al voor de studie van je kinderen kunt wegstrepen omdat de vermogensrendementsheffing ongeveer net zo hoog is. 25.000 euro ( gelukkig hoef je het niet in een keer neer te tellen) betekend 116 euro vanaf geboorte per maand opzij zetten tot de 18 de verjaardag. Wat een ongelofelijke berg geld. Twee kinderen 232 euro per maand, drie kinderen 348........het is denk ik voor velen niet te doen.

De vraag is...zit ik met die 25.000 euro goed? Veel te hoog of veel te laag? Valt dat op te brengen? Hoe doen jullie dat? Sparen jullie al voor de studie en hoeveel? Kijken jullie er ook zo tegen aan? Of denken jullie het zal mijn tijd wel duren? Tips en tricks?

10 jaar geleden

Dan doe je het toch ook prima!

10 jaar geleden

We zijn niet zo bewust aan het toewerken naar een bepaald bedrag, maar we gaan heel bewust met ons geld om, leven - vind ik - behoorlijk zuinig en zetten regelmatig geld opzij voor de kinderen. Enne... volgens mij kan ik momenteel niet meer doen ;-)

10 jaar geleden

Oeeeeiiiii die wil ik je zeker niet bezorgen. Maar ik schrok ook toen ik op de site van het nibud keek naar het college geld voor het hbo. Voor boeken rekenen ze gemiddeld 84 euro per maand. Dat zal voor bepaalde studie ook best haalbaar zijn. Uit ervaring weet ik dat het voor technische studies veel meer is. En natuurlijk kunnen ze bijdragen, het is tenslotte investeren in de eigen toekomst. Maar wat is reeel? Hun eigen eten en kleding en boeken, telefoonrekening? Dan praat je toch al gauw over 250 euro per maand en dan heb ik het niet over studie uitjes en stappen want ze ook voor de rekening mogen nemen.... :s toch schrikbarend.....

10 jaar geleden

Ja het is in deze tijd denk ik een luxe wanneer je kunt sparen, maar ik vrees brood nodig