Snap
  • Mama

Social media: het perfecte plaatje

En jawel, daar staat ze weer op mijn tijdlijn op Facebook. De perfecte moeder. Maar is dit waarheid of fictie?

Je kent haar wel: de perfecte moeder. De vrouw die alles heeft en alles kan. Een prachtige verschijning, met het ideale gezin, wonend in een schitterend huis, een carrière waar je u tegen zet en oh oh oh ook nog een geweldig sociaal leven! Hoe ik dat weet? Omdat ik Facebook heb! 

Een paar keer per dag scroll ik door Facebook. Verjaardagen, vakantiefoto's van een vriendin, creatieve ideeën voor kerstdecoraties, een kattenfilmpje en de status van de buurvrouw. Ik zie alles voorbij komen. Zelf facebook ik er ook lustig op los. En ik ben eerlijk, dus plaats ik niet alleen maar perfecte plaatjes en dolgelukkige statussen. Want ik zal je een geheimpje vertellen: ik ben niet perfect.... 

Mijn zwangerschapskilo's hebben last van verlatingsangst, ik hou van mijn kids maar wil ze met regelmaat achter het behang plakken en er staat echt niet elke dag een kakelverse, uitgebalanceerde maaltijd op tafel. Ik ben namelijk een mens van vlees en bloed. Een werkende moeder die er alles aan doet om alle ballen in de lucht te houden, maar soms naast een balletje grijpt. Een moeder die zielsveel van haar man en kinderen houdt, maar ook gewoon fouten maakt. En dat mag!

Gelukkig heb ik vriendinnen en collega's die weten waar ik het over heb en hier ook eerlijk over zijn. Die ook dagelijks hun stinkende best doen. Die alles geven, maar aan het einde van de dag ook het liefst in hun huispak schieten, haren in een staart,  beha uit en naar een ongecompliceerd tv-programma kijken zonder dat ze veroordeeld worden of zich schuldig voelen.

Waarom zijn we daar dan niet gewoon eerlijk over? Waarom durven vrouwen vaak niet 'de ware ik' te laten zien? Waarom plaatsen ze alleen de leuke, mooie, romantische, perfecte en ideale statussen en foto's? Want hiermee doen ze niet alleen zichzelf, maar ook andere vrouwen tekort. 

Vroeger werd ik er onzeker van. Wat deed ik verkeerd? Waarom paste ik na de bevalling niet weer meteen in mijn normale kleding, waarom zat mijn haar 's ochtends niet in de perfecte krul? Waarom was mijn kind niet na een dag al zindelijk? Waarom koopt mijn man niet elke week een bos rozen voor mij? Ik vergeleek mezelf constant met anderen en Facebook hielp daar aan mee..... Maar no more! 

Lieve moeders, laat je niet gek maken door de ideale vrouw op social media, want ze bestaat niet. Ze moet twee uur eerder opstaan om haar haar in de krul te krijgen, ze stond tijdens haar zwangerschap al op de loopband en haar man kocht de rozen om iets goed te maken. Om over de kinderen nog maar te zwijgen. Want ook het perfecte kind bestaat niet. Kinderen poepen geen regenbogen, ze zullen niet vanaf hun eerste verjaardag met twee woorden te spreken en ze horen niet drie uur stil aan een tafel te zitten als je uit eten gaat. 

Lieve dames, ik ben verre van perfect, maar ik ben gelukkig!