Snap
  • Mama
  • oranje
  • #koningsspelen
  • wit

Sneeuwballen van oranje

Het is een enorm leuk initiatief van ‘Breda Actief’. Deze ochtend kunnen we, gewoon vanuit de woonkamer, live deelnemen aan de Koningsspelen 2020.

Ik hijs Max, Luuk en Fenne in een oranje outfit en stream vanuit de televisie met het YouTube kanaal waarop het gebeuren gaat plaatsvinden. Vliegensvlug installeer ik de app ‘Kahoot’ op de IPad. Wij zijn er klaar voor. In beeld verschijnen grote letters NOG EVEN GEDULD. Ik haast mezelf naar de keuken om nog wat ranja in te schenken en een paar appels te schillen.

‘Er gebeurt iets’ roept Max me toe vanuit de woonkamer. Mezelf een weg banend langs de Duplo en Playmobil breek ik haast mijn nek. Oké. Nu zijn we er echt klaar voor.

De sportieve man in beeld verteld, haast onverstaanbaar, iets over huisregels. Luuk en Fenne is hij direct al kwijt. Hun speelse kreten maken dat Max en ik er al helemaal niets van kunnen horen. Tot mijn opluchting gaat de uitzending acuut in storing. Dit geeft me een moment om de kleinste oranjebarbaars van een andere speeloptie te voorzien. Met een grote stapel leesboeken parkeer ik ze in de slaapkamer van mij en Dave (welke zich gelukkig op de benedenverdieping bevindt). Rust.

De koningsspelen hervatten in betere kwaliteit en samen met Max stort ik me op de openingsdans en eerste quiz. De vragen zijn niet al te makkelijk, maar Max is enthousiast en doet aandachtig mee.

Luuk en Fenne rennen om de paar minuten voorbij met een nieuwe lading leesvoer. Op het geluid van hun voetstappen na is het echter stil.

‘Appels!’ brult Max na een half uur vol overtuiging op de vraag welk fruit niet oranje van kleur is. Samen speuren we naar deze optie tussen de vier symbolen op de tablet. Plotseling word ik afgeleid door Luuk die me wederom passeert. Zijn handen zijn spierwit en zijn broek die eens oranje was is bezaaid met vlekken. Ik stop Max de IPad toe en focus me op de peuter naast me. ‘Wat is dit?!’ zeg ik en sleep Luuk aan zijn arm mee naar onze slaapkamer. Ik beland in de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Fenne staat aan het voeteneinde van mijn bed met een grote pot NIVEA handcrème in haar klauwtjes. Niet alleen zij, maar ook de kamer kan zo in een scène van Frozen.

Ik gris de pot uit Fenne haar handen en sleep de twee sneeuwpoppen terug naar de woonkamer. Dave is inmiddels op het tumult afgekomen en stort zich in het drama. Terwijl hij Luuk en Fenne in de gootsteen dropt leg ik mijn aandacht terug bij Max.

Een half uur straf op eigen kamer lijkt ons in deze situatie niet ongewoon en maakt dat Max en ik de koningsspelen vreedzaam kunnen uitspelen. Van de 800 meespelende kinderen in Breda eindigen we op plaats 305. Max voelt zich hoe dan ook de winnaar en voor mij zal hij dat, na deze catastrofe, deze ochtend zeker blijven! 

4 jaar geleden

Ik had graag de foto van de ravage gezien. 😂 Geef Max maar een dikke knuffel. Wat een geweldige prestatie.