Snap

​Schoonouders stelen geld van mijn zoon

“Je krijgt het terug! Wij hebben het gewoon even nodig. Stel je gewoon even niet zo aan, Marlous.”

Na veel twijfels en angsten, durf ik toch eindelijk deze blog te schrijven. Ik schrijf onder een pseudoniem. Ik heet Marlous ja, maar mijn achternaam is niet Ruis. Vandaar dat ik deze blog nu wel durf te schrijven.

Mijn vriend en ik waren nog best jong toen wij in verwachting waren van Mason. Ik was 20 en hij was 21. Ik had bijna mijn studie afgerond (ik was bevallen toen ik mijn diploma al had) en hij moest nog een jaar zijn master afronden. Wij woonden daarom bij onze ouders. Toen wij vertelden dat ik in verwachting was, waren zijn ouders dolgelukkig (die van mij anders ook hoor hihi). “We openen direct een spaarrekening voor de kleine! Daar storten we dan maandelijks een bedrag op.” Vertelde zijn moeder tegen mijn moeder. Mijn ouders deden ook mee en ook wijzelf maakten grote bedragen over. Ook zijn ouders maakten bedragen over. Maar dit werd met de tijd steeds minder.

Mijn ouders waren enorm lief. Pasten altijd op Mason en mijn vriend was echt een kind aan huis. In het weekend bleven wij wel eens bij zijn ouders slapen. Het viel mij al op dat zij vaak genoeg zeiden dat ze problemen met geld hadden. Dit snapte ik niet altijd even goed. Ze hadden twee dikke auto’s voor de deur staan en zaten te kijken naar een derde BMW. Telkens als wij in de buurt kwamen, kwam het onderwerp GELD naar boven.

De schrik kwam vorige week. Wat normaal een goed gevulde spaarrekening hoort te zijn, had nu nog maar 0,21 cent erop staan. Ik schrok me dood. Zelfs mijn vriend wist niet wat er mee gebeurd was. Toen zagen wij dat bijna het volledige bedrag overgemaakt was naar de rekening van zijn ouders. “Het is maar een lening! Je krijgt het terug! Wij hebben het gewoon even nodig. Stel je gewoon even niet zo aan, Marlous.”

Mijn mond viel open. En daar kwam schoonpapa met de nieuwe BMW. “En? Wat vind je?” Woest liep ik weg. Die BMW is met ons, mijn ouders en geld van vrienden gekocht.

Mijn vriend ziet het erge er niet van in. Volgens hem is dit echt een lening. Maar waarom?! Hij wilt het er niet over hebben… Hoe kan ik dit aanpakken? Tips graag! 

 

6 jaar geleden

Allereerst, wat een naar verhaal. Niet begrijpelijk! Anderzijds, als het een rekening is op de naam van jouw schoonouders, blijft het juridisch hun geld. Dat er geld wordt overgemaakt door jullie, vrienden en jouw ouders staat daar los van. (In mijn stage periode bij de schuldhulpverlening kwam het spijtig genoeg ook erg vaak voor dat gespaarde geld voor kinderen/kleinkinderen opgeëist werd. Van dat gespaarde geld kon tenslotte ook de schulden worden betaald.)

7 jaar geleden

Whoo... Ik heb geen tips, maar ben geschokt. Zowel betreft de situatie als se reactie van je vriend. Het klinkt niet alsof je zoon dit geld (snel) terug gaat krijgen. Hier moet zeker gesproken worden met je vriend en ik zou voor de zekerheid juridisch advies inwinnen om te kijken wat de mogelijkheden zijn om zelf te zorgen dat dit geld direct terug komt. En vraag ook eens aan je vriend en schoonouders hoe ze het geld denken terug te betalen als hun en/of de nieuwe auto iets overkomt...

7 jaar geleden

Vreemd verhaal, alleen ouders kunnen een rekening voor hun kind openen en alleen zij krijgen de afschriften en kunnen over het geld beschikken. Grootouders en anderen kunnen er wel op storten maar niet opnemen. Dus.... op wiens naam staat de rekening.

7 jaar geleden

Ik zou echt super boos zijn. De intentie van de rekening was te sparen voor jullie (klein)zoon en dat geld hebben ze nu gewoon voor zichzelf gebruikt. Als ik het zo lees kunnen ze ook totaal niet met geld omgaan. Waar heb je 3 auto's voor nodig??? En waarom moet je daar andermans geld voor misbruiken??? Ik zou er in ieder geval op staan dat ze heel snel het geld wat door anderen gestort is terug betalen en een nieuwe rekening openen voor jullie mannetje. En ik zou mijn vriend er op wijzen dat het wel netjes was geweest als ze even "overlegd" hadden, dat ze JULLIE geld wilden gaan gebruiken voor een nieuwe auto. Wij hebben ook een rekening voor onze dochters waar 2 opa's geld op storten, maar wij zijn de enigen die bij dat geld kunnen komen omdat het gekoppeld is aan onze rekening. Als de dames 18 zijn is het geld van hun en staat er hopelijk een mooi bedrag op.