Snap
  • Mama
  • pearleopticiensnl
  • Pearle
  • mamaplaatscollab
  • 20202regel
  • vierkanteogen

Schermtijd bij de Nagelkerkjes

Terwijl ik achter mijn computer kruip om een stukje te schrijven voor Pearle over de 20-20-2 regel (die ik tot nu toe niet kende), besef ik dat mijn ogen pijn doen. Een brandend gevoel en af en toe tranend.

Ongemerkt breng ik heel wat uurtjes achter mijn computer door. Naast de zorg voor onze 8 kinderen -Merel 15 jaar, Eline 14 jaar, Stan 13 jaar, Noud 12 jaar, Floor 10 jaar, Guusje 9 jaar, Madelief 6 jaar en Junior 2 jaar - regel ik ook alles achter de schermen voor onze bedrijven.

We zijn de laatste jaren zakelijk erg gegroeid en ik run nu samen met mijn man twee bakkerijen, drie ijssalons, een chocoladewinkel en een chocolade webshop. Vooral voor de webshop zit ik zit ik veel achter de pc, maar ook voor onze dagelijkse familievlog en Instagram zit ik veel op mijn (telefoon) scherm te kijken.

De schermpjes zijn sowieso niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Zo ook binnen ons gezin.

Over het algemeen krijgen kinderen op een steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon, een tablet is in menig huishouden te vinden en in de avond gezellig met z’n allen televisiekijken mag ook niet ontbreken.

Dan heb ik het nog niet gehad over de schermen op school; digi borden en verplichte laptops op de middelbare school. Zeker in deze tijd, waar de lessen én het huiswerk digitaal zijn. Maar tegenwoordig wordt er op de basisschool al digitaal huiswerk gegeven.

Vooral voor de webshop zit ik zit ik veel achter de pc, maar ook voor onze dagelijkse familievlog en Instagram zit ik veel op mijn (telefoon) scherm te kijken.

Snap

Zit er eigenlijk verschil in tussen de basisschoolkinderen en de middelbare kinderen qua schermgebruik, vroeg ik me af? Hier thuis merk ik dat de middelbare kids toch wel de kroon spannen qua schermtijd. Naast de digitale lesborden en het huiswerk op de laptop, wordt er veel tijd besteed aan Instagram, Tiktok en Netflix. Natuurlijk hebben wij ook een limiet aan schermtijd maar zeker bij de oudere kinderen is dat niet altijd makkelijk hanteerbaar omdat ze voor het huiswerk maken ook een scherm nodig hebben.

Tip van de Nagelkerkjes: De 20-20-2 regel! Dit vind ik een regel om te onthouden en toe te passen in elk huishouden. Wat houdt het in? Na 20 minuten beeldschermtijd, even 20 seconden in de verte kijken en voor de kinderen: 2 uur per dag naar buiten!

Wie weet zorgt dit, samen met de juiste afstand houden van je beeldscherm en af en toe even met je ogen rollen (dat doen onze pubers toch al regelmatig 😉), voor meer rust voor de ogen. Mijn 20 minuten zitten er bijna op, dus ik ga zo even in de verte kijken en met mijn ogen rollen en misschien zelfs wel even een rondje lopen!

Deze blog is geschreven in samenwerking met Pearle Opticiens. Wil je meer informatie? Dan kun je dat hier vinden. 

Ik ben wel benieuwd, hoeveel uur per dag kijkt jouw gezin op een schermpje? En was jij al bekend met de 20-20-2 regel?

3 jaar geleden

Super dat je deze tip deelt #blijeopticienhier alleen de 2 uur per dag naar buiten is net zo goed voor volwassenen. En zeker als de ogen nog in de groet zijn dit doen ze tot +- je 23ste of langer als je verder gaat met studeren. Dus het blijft ook dan belangrijk om naar buiten te gaan niet alleen voor je ogen maar ook voor je algehele gezondheid 💕

3 jaar geleden

Ik draag zelf contactlenzen sinds mijn 15e, maar merk ook dat ik vermoeide ogen krijg van al die schermen. Om een uur of 8 's avondspits doe ik dan ook m'n bril op als ik thuis ben 🤗

3 jaar geleden

Klopt helemaal ik zie het bij mijn kleinkinderen. Nu nog extra met de online lessen. Kleindochter van 12 jaar afgelopen week een bril gekregen voor dichtbij. Zere en branderige ogen.

3 jaar geleden

Wat een goede tip, bedankt om 'm te delen! Naar mijn mening brengen kinderen (en wijzelf ook!) inderdaad veel tijd door achter een scherm. Ik probeer ook samen met de kids creatief bezig te zijn en we gaanook regelmatig wandelen, al mag dat zeker meer! We gaan in 2021 opnieuw meedoen aan de challenge 1000 uren buiten, hopelijk helpt dat 😊