Snap
  • Mama
  • Momlife
  • kleinejongen
  • rozejongen
  • eigenkeuzes

Roze jongens

Wat zou jij doen? Moet een jongentje perse stoer zijn, klimmen en klauteren en echte jongensstreken uithalen? Moet een meisje perse een rokje aan, lange haren en met poppen spelen?

Wij hebben 3 prachtige jongens, maar betekenend dit dat wij alleen maar jongens spullen in huis hebben. Natuurlijk hebben wij auto's, blokken, ballen, geweren en Knexx in huis, maar dat doet zeker niet ten onder aan de pop, buggy, prinsessenjurk en de paarse vlindervleugels met glitters.

Onze oudste is een echte jongen. hij houd van voetbal, klimmen en klauteren en is helemaal fan van het leger. Als hij later groot is gaat hij op een tank rijden. Heeft alles helemaal uitgedacht en daarnaast vind hij alles wat roze is voor meisjes.

Onze kleinste net zo! Auto's zijn geweldig, kruipt de hele woonkamer ermee door. Bouwt met de blokken de hoogste torens en word het liefst zo vies mogelijk. Rent door alle plassen en gaat er het liefst midden in liggen, een echte kleine rauwdouwer.

De middelste daar in tegen is veel rustiger dan de andere twee. Wanneer er iets vies is moet het, het liefste gelijk schoon en houd totaal niet van klimmen en klauteren. Nee, hij vermaakt zicht het beste in een hoekje met een kleurboek en de kleurpotloden.

Ondanks dat hij pas drie is weet hij prima te vertellen wat hij wel en niet leuk vind zeker wanneer het op kleding aan komt.

Wij proberen onze jongens zo vrij mogelijk op te voeden, dat betekend ook dat onze kinderen aan mogen wat ze het liefste dragen. Voor de oudste en de jongste is dat toch echt een stoere spijkerbroek en een lekkere comfortabele trui. Het liefst zo los mogelijk, want daar beweeg je het makkelijkste in. De middelste is daar in tegen echt een tegenpool. Wanneer hij zelf mag kiezen wat hij aan wilt is het toch echt roze, met zo veel mogelijk glitters, hartjes en franjes.

Nou respecteren wij dit en wanneer hij mee kleding gaat kopen komen we vaak op de meisjesafdeling uit.

Even om je een beeld te gegeven; Een tijdje geleden mocht de middelste met mij mee om nieuwe pyjama's te gaan kopen, hij mocht ze uitzoeken. Voor de oudste werd het een leger pyjama, donkergroen en bruin. Voor de jongste werd er een Spyderman pyjama uit het schap getoverd, maar voor zich zelf een roze pyjama en alle Disney prinsessen erop. Hij was helemaal trots op het resultaat en toch heb ik geprobeerd of hij de blauw van Paw patrol niet mooier vond. Nee dat vond hij zeker niet! Hij was zelfs een beetje beledigt toen ik ermee aan kwam. Hij weet dus heel erg goed wat hij wilt en doet, jongens spullen voor zijn twee broers, maar die roze pyjama is hij zelf blijer mee.

Toch vraag ik mezelf af hoe ver we hierin moeten gaan? Op het kinderdagverblijf heeft hij een paar roze pantoffels en is er echt heel erg trots op. Ook mag hij regelmatig een roze shirt aan of zijn joggingsbroek met hartjes. Je ziet hem opfleuren wanneer hij dit aan heeft en toch laten wij hem vaker in 'jongens' kleding lopen. Niet omdat dit perse moet, maar wel omdat dit het stereotype van normaal is. Daarmee proberen we ook te voorkomen dat hij gepest gaat worden of dat kinderen heb anders vinden en dat hij buitengesloten word.

Een tijdje geleden was het tijd voor een nieuw brilletje. Wanneer het aan onze kleine man had gelegen dan had hij een roze bril gehad. Hij vond hem mooi en was er eigenlijk helemaal verliefd op. Toch hebben wij ervoor gezorgd dat hij een neutraler brilletje heeft. Hij was oprecht heel erg verdrietig, maar nu hij de bril op heeft hoor ik hem er niet over. Misschien is dit ook wel omdat hij de roze bril niet meer binnen bereik heeft.

Ik vind het lastig om te bepalen tot in hoe verre je het een fase kunt noemen en wanneer je kunt zeggen "dit hoort bij hem en zo is hij."

Ondanks dat wij drie verschillende jongens hebben zijn en blijven het onze geweldige kinderen en willen wij hun leren dat je mag zijn wie je bent.

4 jaar geleden

Och hij is 3. Kleding moest hier vooral makkelijk zitten. Maar hier was mijn oudste ( zoon) met 3 jaar pipi langkous. Had een barbiehuis (alleen niet rose) maar mijn dochter mag van mij ook niet in zon afschuwelijke prinsessenjurk buiten carnaval over straat 😂 Wat fijn voor hem dat jullie hem lekker zichzelf laten zijn en bang voor pestgedrag ( wat reeel is) zeg dan dan hij in het weekeinde mag kiezen wat hij aanwilt, en naar school werkkleren aanmoet die vies mogen worden 😅