Snap
  • Mama
  • regelmaat
  • voedingsschema
  • Rust,Reinheid,Regelmaat
  • schema

Ritme en regelmaat of doe je maar wat?

Ritme en regelmaat of doe je maar wat? 

Ik hoor beide voorbij komen en er is geen goed of fout maar ben ik erg benieuwd waar jij voor kiest? 

Sinds de eerste weken hebben wij gemerkt dat rust en regelmaat voor Mason erg goed werkt. Hij ziet heel veel, neemt veel in zich op en wij merken dat hij snel overprikkelt is. Dit naast zijn reflux maakt dat het vooral overdag een enorm onrustige slaper is en hij veel moet verwerken. 

De volgorde eten, spelen en slapen heeft hier eigenlijk nooit goed gewerkt en ook het wanneer Mason moe is en in zijn ogen wrijft in bed leggen werkt niet de hele dag door. Op dit moment hanteren we elke dag hetzelfde schema en dat brengt rust met zich mee voor ons allemaal. En dan nog slaapt Mason de ene keer beter en langer dan de andere keer maar dat is niet anders en zal voor heel veel andere kindjes ook gelden.

Waarom is regelmaat goed voor jou en je kind?

Een routine of regelmaat zorgt ervoor dat je kind zich veilig voelt. Hij weet wat hij kan verwachten en leert vertrouwen op het ritme wat jij voor je kindje hebt bedacht.

Wij merken dat Mason rustiger wordt van een vast ritme en dingen elke dag weer op dezelfde manier aan te pakken. Ook is een vast ritme veel fijner voor onszelf in verband met het combineren van bijvoorbeeld huishoudelijke taken.

Mason zijn dagschema

En natuurlijk volgen wij dit schema niet op de minuut, ik maak 'm bijvoorbeeld nooit wakker wanneer hij slaapt (of het moet echt niet anders kunnen) omdat hij mijn inziens zijn slaap nodig heeft. Slaap is belangrijk voor verwerking maar ook voor groei en ontwikkeling.

En tuurlijk werkt regelmaat niet voor iedereen en elk kindje. Mason moest er in het begin ook echt aan wennen maar nu werkt het.

7.00 - 8.00 uur  Mason wordt ergens tussen 6 en 8 wakker, ik geef hem altijd even zijn knuffeltje zodat ik rustig een flesje kan maken, vervolgens krijgt hij een schone luier, knuffelen we even en kan hij zijn flesje rustig opdrinken. 

Ongeveer 1,5 uur nadat hij wakker is geworden begint hij in zijn oogjes te wrijven en leg ik hem weer terug in bed.

8.30 - 9.00 uur Rond deze tijd heeft hij zijn ochtendslaapje, de ene keer slaapt hij 30 minuten en de andere keer een uur.

9.30 uur altijd even wassen en aankleden, zingen we samen (naja ik) een paar liedjes en gaan we naar beneden. Nog even spelen op het kleed of in de box en dan is het alweer tijd voor het fruithapje.

10.00 uur fruithapje met wat water / thee of diksap, hierna samen spelen, een boekje lezen etc.

11.30 uur rond deze tijd begint Mason altijd wat moe te worden, te gapen en in zijn oogjes te wrijven. Om 11.30 uur krijgt hij een boterham en daarna nog een klein flesje.

12.00 uur rond 12.00 uur gaat Mason naar bed voor zijn middagslaapje, meestal merken we na 40 min dat zijn slaapcyclus eindigt en is het maar de vraag of hij nog langer slaapt of dat het bij deze zielige 40 minuten blijft want Mason is meestal echt niet van plan om de rest van de dag nog te gaan slapen. Heel soms einde van de middag nog als hij echt moe is maar meestal vertikt ie het.

14.30 uur een beetje water / diksap met nog een broodkorstje of maischipje

15.30 uur een klein flesje

Tussendoor nog even lekker spelen

17.00 uur groentehapje daarna zelf koken, Mason zit er dan gezellig bij in zijn kinderstoel en vind het prachtig om te zien waar wij allemaal mee bezig zijn. Wanneer wij zelf eten zit Mason er gezellig bij.

18.00 uur baddertijd en als hij niet in bad gaat tafelen we wat langer na. In de avond doen we meestal geen drukke spelletjes meer met 'm en ook proberen we hem geen televisie te laten kijken.

18.30 uur brengen we hem altijd samen naar bed, uitkleden, lekker in smeren met olie, liedje zingen, de dag doornemen nog wat kusjes geven, slaapzak aan. Samen de lichtjes uit doen en dan krijgt hij in de schommelstoel op zijn kamer de papfles om vervolgens lekker te gaan slapen.

19.00 uur slapen tot ????

Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit aanpakken, rust en regelmaat of is het elke dag weer anders. Wat werkt voor jullie en je kindje? 

5 jaar geleden

Onze dochter van 4 maanden is 2 x opgenomen geweest in het zh i.v.m. overmatig huilen en veel onrust (later bleek ze verborgen reflux te hebben). Hier hebben wij meegekregen dat zij vooral heel goed functioneert op rust, reinheid en regelmaat. Sinds wij weer thuis zijn proberen we elke dag zo rustig mogelijk te laten verlopen door zoveel als mogelijk in haar ritme te blijven. Dat lukt natuurlijk niet altijd. We hebben ook nog een ventje van 3 jaar en die wil gewoon lekker naar de boerderij of de speeltuin, dat betekent dat de kleine ook hier in mee moet. Echter merken we dan wel meteen dat zij haar structuur kwijt is. Ze slaapt bijvoorbeeld niet of kort in de kinderwagen en daar wordt ze heeel chagrijnig van. Gelukkig lukt het om dat dan weer op te pakken. Snel inbakeren en in haar eigen bedje slapen. Qua voeding is ze best lastig, dus gaan we vooral af op haar signalen.

5 jaar geleden

Ritme en regelmaat ?? Onze zoon Mèrijn is een enorme slaapkop, of dit komt omdat hij zo enorm druk en snel overprikkeld is weet ik niet. Wij houden elke dag hetzelfde ritme aan en hebben inderdaad voor alles ons eigen routine met hem. Ons ritme; +- 07:15 wakker worden. Verschonen en een flesje. +- 08:15 weer op bed. +- 10:00 wakker. Flesje en dan gaan we samen wat leuks doen, wandelen of ergens koffie drinken. +- 13:00 Flesje. +- 13:30 slapen. +- 17:00 wakker. Flesje en ik ga daarna eten koken net zoals jullie dat doen zit hij daarbij. Om 18:30 gaan we vaak even in bad en daarna gaat hij slapen. Om 21:30 krijgt hij zijn laatste fles en gaat daarna meteen weer op bed. Volgende dag gaat het weer van voor af aan! Mèrijn is 4,5 maand oud

5 jaar geleden

Een groot gezin is als een klein bedrijf, en zo behandel ik het ook. Mijn personeelsbestand bestaat uit 7 man, die de komende 18 jaar aan mij verbonden zijn. Een drukke thuissituatie vraagt naast veel flexibiliteit en incasseringsvermogen van alle gezinsleden ook om duidelijke regels en schema’s. Kleine dingen die het leven een stuk makkelijker maken. Soms loopt het schema in de soep en dan loop ik de rest van de dag achter de feiten aan. Uiteindelijk wordt iedereen daar ongelukkig van. Wij leven dus altijd volgens de drie r's en dat is voor iedereen inclusief mijzelf het allerbeste.