Snap
  • Mama
  • Voeding
  • Babyspullen

Redactie stelt vragen aan voedingsdeskundige

De Mamaplaats redactie heeft laatst de Olys van Carbonell getest (lees hier hoe dit beviel), maar stiekem waren we ook wel benieuwd naar Meike Meinhardt, voedingsdeskundige van Carbonell. We hebben namelijk genoeg ‘lastige’ vragen omtrent lekker én gezond eten met het hele gezin. Let’s ask!

We stelde Meike de volgende vragen

Wat is eigenlijk het ‘verschil’ tussen bakken in olie of in boter? Wij kiezen namelijk vaak voor olie bij groente, vlees en vis maar de aardappeltjes lekker in de boter. Is dit een mooie verdeling?

Dat lijkt mij een uitstekende verdeling. Mits je niet iedere dag gebakken aardappeltjes eet natuurlijk ;). Overigens kan je ook heel goed je aardappeltjes bakken in olie vanwege de hoge verhittingstemperatuur en de gezonde eigenschappen. Zelf gebruik ik vrijwel altijd olie (Carbonell Olys) omdat daar veel essentiële vetzuren inzitten die kinderen nodig hebben voor een gezonde groei en ontwikkeling.

Wat is jouw ultieme nummer één recept? Zo eentje die elke week wel eens op het menu staat?

Dat is een beetje seizoen afhankelijk. Ik probeer heel afwisselend te eten, maar nu we richting winter gaan is het eigenlijk heel simpel: ik ben dol op stamppotjes. Bijvoorbeeld de preiprol. Dit is mijn favoriet omdat ik die vroeger thuis ook al kreeg. Ik heb hem zelf iets verandert door er bataat in plaats van aardappel doorheen te doen. Wil je het eens uit proberen? Kijk dan hier voor het recept.

Misschien een beetje een rare vraag maar op de olie-afdeling in de supermarkt voelen we ons soms net een man in de maandverband area... Waar moet je op letten? Virgin? Extra virgin? Mild? Kruidig? Olijf? Rijst?

Het gaat hier om smaak en hitte bestendigheid. Maar vooral smaak kan belangrijk zijn bij het koken.Een salade is heerlijk met extra virgin olijfolie, omdat hier de rijke en fruitige smaak van de olie tot zijn recht komt. Mild is fijn als je juist die extra smaak wilt vermijden. Rijstolie kan goed tegen verhitting. En de kruidenoliën zijn echt voor toevoeging in koude gerechten.

Wat is de meestgestelde vraag aan jou als voedingsdeskundige? Wij denken de volgende: Welke tussendoortjes zijn super verantwoord én lekker?

De meest gestelde vraag is eigenlijk: Jij eet zeker echt alleen gezond he? 
Maar de tussendoortjes zijn nog steeds: Stukjes rauwe groente, stukjes fruit met snufje kaneel, nootjes, gedroogd fruit, een avocado met olie en balsamico en een lepeltje of een rijstwafel met een notenpasta.

Hoe leer ik mijn kindje wat ‘goed’ is en wat ‘ongezond’ op een leuke manier?

Het goede vooral veel aanbieden en het ongezonde weinig aanbieden, maar niet verbieden. Als het uit zich zelf zegt dat hij iets lekker vindt, aangeven dat het ook nog eens heel goed voor zijn lijf is. Of juist als hij na ongezond eten erg moe wordt, uitleggen dat dat misschien wel door het eten komt.
 Als je zelf ‘bewust’ bent van wat je in je mond stopt, geef je dat zelfs onbewust aan je kinderen door.

Wat wil jij weten van voedingsdeskundige Meike?

Heb jij, net als de redactie van Mamaplaats, ook prangende vragen? Stel ze aan Meike! Zoals je aan de antwoorden kunt zien, kan het echt prettig zijn wat toepasbare tips te ontvangen.

Je kunt je vragen kwijt via Carbonell.nl of via de facebookpagina van Carbonell.

Heb jij nog tips of adviezen voor andere moeders?

Onze gouden tip ingezonden op Carbonell.nl : Maak van een bordje groente of fruit een kunstwerkje. Bijvoorbeeld een brocoli boom met snijboon gras en een ‘tomatenregen’.

Wat is jouw gouden tip of advies? Je kunt het delen op Carbonell.nl of op de facebookpagina van Carbonell en je maakt dan gelijk kans op een leuk kinderschort of een KitchenAid Keukenmachine!!!

Meer informatie? Lees hier meer over onze ervaringen met Carbonell Olys: Carbonell Olys en goed voor de kids en het gezin.

Essentiële vetzuren zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling van kinderen. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 g alfa-linoleenzuur (ALA) en een dagelijkse inname van 10 g linolzuur (LA). Een scheutje Carbonell Olys (15 ml) bevat 0.3 g ALA en 3.2 g LA.

EPA en DHA zuren dragen bij tot de normale werking van het hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA en EPA. Een scheutje Carbonell Olys (15 ml) bevat 69 mg DHA en EPA.

Het is aangetoond dat het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding het bloedcholesterol verlaagt. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Olys is rijk aan onverzadigde vetzuren.

Carbonell adviseert een gevarieerd, evenwichtig dieet en een gezonde levensstijl. Kijk voor meer informatie op www.carbonell.nl

9 jaar geleden

is en blijft onzin want iedereen weet toch dat olijfolie ongeschikt is voor hoge temperaturen, dat gaat oxideren en is alleen ongezonder dan wat anders. kokosolie is de enigste geschikte en gezonde olie voor het bakken, die kan hoge temperaturen aan, gaat niet oxideren, en heeft een bijzondere chemische samenstelling.

9 jaar geleden

Gebruik iig geen arachide-olie tijdens de borstvoeding en wanneer je kindje mee gaat eten. Het draagt bij aan het ontwikkelen van pinda-allergie. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek en ik weet het uit ervaring....

9 jaar geleden

Aangepast :)

9 jaar geleden

Ach foutje maken is menselijk:-)