Snap
  • portemonnee praat
  • geld
  • moederschap

"Er gaat 1700 euro in de maand naar kinderopvang"

Portemonnee Praat: Lara (32), verpleegkundige en moeder van Noah

Hoe zit het met jouw cash flow sinds je moeder bent? In Portemonnee Praat vertelt een moeder over haar inkomsten en uitgaven. Deze week: Lara (32), verpleegkundige en moeder van Noah (3)*: "De kinderopvang kost zoveel geld, het is iedere maand weer een bitch om over te maken."

Lara is getrouwd met Tim en woont in Utrecht. Sinds ze moeder is geworden is ze 4 dagen gaan werken in plaats van 5. Noah gaat drie dagen in de week naar de opvang en één dag naar oma.

Hoe is de financiële verdeling tussen jou en je partner?

"Alles is van ons samen, het komt op één grote hoop binnen en wordt ook gezamenlijk uitgegeven. We sparen ook nog los van elkaar wat, maar het grootste gedeelte komt op de gezamenlijke rekening. We houden geen huidhoudboekje bij, maar mijn man werkt wel eens per jaar een Excel-bestand bij van wat er binnen komt en wat er uit gaat."

Gat in je hand of een super spaarder?

"Ik heb een gat in mijn hand, zeker weten. Ik ben heel makkelijk te influencen. Ik volg een aantal mommy's op Instagram en als die dan komen met ''Dit moet je hebben'' ben ik verkocht. Wel heb ik meestal achteraf spijt omdat ik het eigenlijk niet echt nodig had... Mijn man maakt wel eens opmerkingen over mijn online shopgedrag en dan word ik wel op de rem gehouden, maar we hebben er nooit ruzie over. Verder wonen wij in centrum Utrecht, dus dan ga je al snel de stad in om ergens even een koffietje te drinken of een hapje te eten. Daar gaat veel geld naar toe.""

Wat is er veranderd sinds je moeder bent?

"De kosten die bij een kind horen, daardoor sparen we ook iets minder. Als we in procenten praten gaat 60% naar mij en 40% naar hem. Puur gericht op wat hij nodig heeft en speelgoed wat hij krijgt. In het begin kocht ik zoveel kleren voor Noah, ik wilde alles hebben. Had hij al twintig shirtjes, dan kon zeker nog een eenentwintigste bij. Dat is nu wel wat minder, ik shop nu voor winter of zomer, maar niet voor alle tussen dingetjes. Het gaat nu iets bewuster. Noah is heel tevreden en hoe meer speelgoed, hoe slechter de focus. Dus op al dat speelgoed is wel een rem gekomen."

Noah is heel tevreden en hoe meer speelgoed, hoe slechter de focus. Dus op al dat speelgoed is wel een rem gekomen.

Spaar je apart voor jezelf en je kind?

"We sparen iedere maand €150 voor Noah en daar blijven we ook echt van af. Dit is voor later voor eventueel studie of andere grote doelen. Ook voor onszelf willen we iedere maand kunnen sparen, dus het doel is wel om niet te veel terug te snoepen van de spaarrekening aan het einde van de maand. Dat betekent dus (vooral voor mij): op is op."

Geld-allergieën?

"Noah gaat drie dagen in de week naar de opvang en ik vind dat wel echt heel veel geld kosten. De opvang is voor die drie dagen is zo'n €1.700. Het is iedere maand weer een bitch om over te maken. Het liefste geef ik mijn geld uit aan kleding, zowel voor mezelf als voor Noah."

Het raarste tikkie dat je ooit hebt gehad?

"Ik denk het Tikkie van een vriendinnetje. We hadden een lunch bij haar en aten gewoon een broodje met pinda kaas en ik kreeg een tikkie van €1,50. Ik vond dat echt heel bijzonder!"

Grootste miskoop en beste aankoop ooit?

"Mijn allergrootste miskoop was de draagzak, hier had Noah echt een hekel aan. De beste aankoop was écht een wippertje. Als ik even wilde douchen of even een wasje wilde doen, kon ik hem hierin zetten en was hij even zoet."

* De namen in deze blog zijn op verzoek van de geïnterviewde gefingeerd.

Wil je zelf meedoen aan deze rubriek? Stuur ons een DM op social media of mail naar info@mamaplaats.nl o.v.v. Portemonnee Praat