Snap
  • Mama
  • PCOS
  • #afvallen
  • #momslife
  • #strijd
  • #boysmom

Pcos en afvallen

Pcos hèbben is niet alleen een vruchtbaarheids probleem.. maar er komt veel meer bij kijken. Afvallen en pcos dat is nogal een dingetje

Januari 2014 was ik 27 jaar toen ik de diagnose pcos kreeg. Het was niet alleen een vruchtbaarheids ding maar er kwam veel meer bij kijken. Ik ben altijd al een volle vrouw geweest. Menstruatie was nooit regelmatig. Toen ik voor het eerst aan de pil ging werd mij ook verteld dat het dan wel bij het stoppen van de pil weer over ging. En dat mijn lochaam dan wist wat die moest doen. Maar niets is minder waar. Toen wij eenmaal de kinderwens hadden. Kwamen we er achter dat het niet alleen mijn eitjes waren die niet goed hun best deden. Maar dat dit ook met mijn metabolisme en insuline resistentie te maken had

 En dat afvallen daardoor wel een dingetje zou worden. Je viel wel af maar ging veel minder snel dan iemand die geen pcos had. Diverse diëten geprobeerd en ja ik viel indd wel af door m'n volhoudings vermogen. Door dat onze kinderwens zo sterk was. Hadden we er alles voor over om dit te laten slagen.

Voor het zwanger worden van de oudste kreeg ik te horen dat ik eerst 10 kg moest afvallen voordat ze me gingen helpen. En dat ik mocht starten met de medicatie clomid. Dat is me uiteindelijk gelukt na 5 maand. Met hulp. We mochten starten en na 2 rondes clomid raakte ik zwanger vd oudste. 

Bij de jongste het zelfde verhaal moest weer afvallen en was toen 15 kg afgevallen in 6 maand. Meer als dat ze gehoopt hadden. En na 1 ronde clomid met de juiste dosering was ik vorig jaar zwanger van onze 2e kindje.  

Nu ons gezin compleet is. Worstel ik nog steeds met de gevolgen van pcos. Menstruatie komt niet op gang. En afvallen is nog steeds een dingetje.. 

Je wilt zo graag maar het wordt vermoeilijkt door de pcos. Veel mensen vergeten of weten niet dat afvallen met pcos is echt een ding is. En dat je van alles gaat proberen om het afvallen te vergemakkelen. En ja ik drink en slik van alles wat maar kan helpen tot afvallen. En nu ben ik gewoon 1,8 kg kwijt in 5 dagen door een chocolade melk die je helpt af te vallen. En dan ben je gewoon blij.

Hieronder zet ik een stukje wat ik op internet heb gevonden over afvallen en pcos.

OVERVLOED AAN INSULINE

Insuline is een belangrijk hormoon in ons lichaam dat verantwoordelijk is voor het metaboliseren van glucose en het reguleren van suiker in onze bloedbaan. Insuline vervoert suiker als het ware naar de spieren. Beschikt je lichaam over meer glucose dan het eigenlijk nodig heeft? Dan zorgt insuline ervoor dat de overige glucose wordt opgeslagen als vet, voor wanneer het lichaam dit later nodig heeft. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die lijden aan PCOS een of meerdere problemen hebben met juist die cellen die verantwoordelijk zijn voor het afscheiden van insuline (bètacellen). Deze cellen sporen suiker op in de bloedstroom, maar lijken hier in het geval van PCOS extra fel op te reageren. Hierdoor wordt er meer insuline geproduceerd dan nodig is, waardoor er meer glucose wordt opgeslagen als vet.

INSULINERESISTENTIE

Sommige vrouwen met PCOS hebben last van insulineresistentie. Dit wil zeggen dat je lichaam meer insuline nodig heeft dan gewoonlijk, om de suiker in je bloed te kunnen reguleren. Extreem hoge insulinespiegels zorgen er weer voor dat je lichaam veel meer vet opslaat, vaak rondom de buik. Bovendien maken je eierstokken hierdoor meer testosteron aan. Maar dit is –helaas!- nog lang niet alles wat het afvallen zo lastig maakt…

VERTRAAGD METABOLISME

Veel vrouwen met PCOS hebben last van een langzame stofwisseling. Uit recent onderzoek is gebleken dat vrouwen die niet aan PCOS lijden gemiddeld 1868 calorieën per dag nodig hebben, tegenover 1445 calorieën voor vrouwen met PCOS. Het nadeel is dat wanneer je lijdt aan PCOS, je juist meer trek hebt en meer zin hebt in bepaalde dingen. Dat is onwijs vervelend!

EEN EETLUST DIE NIET TE STOPPEN IS

Er komen bepaalde hormonen kijken bij het ‘bestrijden’ van je eetlust. Dit zijn bijvoorbeeld ghreline en leptine. Onderzoekers hebben ondervonden dat vrouwen met PCOS zich na een maaltijd vaak niet volledig verzadigd voelen, veel meer dan vrouwen die hier niet aan lijden. Heb jij PCOS? Dan zal je waarschijnlijk altijd kampen met dat hongerige gevoel, zelfs wanneer je aan de maximale hoeveelheid calorieën van die dag zit.

Kortom, doordat vrouwen die lijden aan PCOS problemen hebben met insuline, over het algemeen een tragere stofwisseling en een oncontroleerbare eetlust hebben, komen ze snel aan en is het extra moeilijk om die overtollige kilo’s weer te verliezen.

4 jaar geleden

Vandaag ook te horen gekregen dat ik PCOS heb en minimaal 30 kg moet af gaan vallen om verder te kunnen kijken. Net als jou ook altijd overgewicht gehad en een menstruatie die niet op gang komt na stoppen met de pil. Ik ga mijn uiterste best doen om dit voor elkaar te boksen, maar ik hoop zo dat het goed gaat komen.

4 jaar geleden

Je bent 'n topper schat ?