Snap
  • Mama
  • balans
  • fulltime
  • Workingmom
  • Verwachtingen
  • parttime

Parttime werken

Iedereen genoeg aandacht (of juist te weinig)?

Sinds januari werk ik 3 dagen per week, op maandag, dinsdag en donderdag. Woensdag was altijd al mijn parttime dag, vrijdag heb ik nu ouderschapsverlof. En aan de thuis kant bevalt dat heerlijk! 

Ondanks corona en het gebrek aan leuke uitstapjes met onze dreumes (bijna-peuter, zo eigenwijs), vind ik het heerlijk om op de woensdagen en vrijdagen met haar aan te klooien. We starten rustig op, gaan uitgebreid in bad, boodschapjes doen, buitenspelen ('uitlaten' noem ik het soms), lekker lunchen, dan is het mama-tijd! Want Ise gaat naar bed. Van mama-tijd kan ik echt genieten. Het eerste uur is wel vaak gevuld met de was doen en opvouwen, maar wel onder het genot van een slechte serie. Als Ise dan uit bed komt maken we een rondje speeltuinen en/of gaan nog even bij opa en oma op visite. Een dag met Ise vliegt altijd om! De balans aan de privé kant is wat mij betreft perfect op deze manier!

In 3 dagen mijn baan doen daar in tegen, vergt een goede planning en volledige focus. Er is weinig ruimte voor de dingen die het werk leuk maken... Babbelen met een collega uit een ander team over je weekend, of mee brainstormen over marketing campagnes, mijn mening geven over operationele vraagstukken, er is allemaal geen tijd meer voor. De helft van de meetings skip ik, want die nemen 'te veel tijd in beslag'. Voor degene die het niet weten, ik werk als product specialist in de buitendienst en verkoop laboratorium apparatuur. Waar ik me dus nu volledig mee bezig houdt, is mijn salesfunnel, klantcontact, opvolging, offertes maken, herinneringen sturen, bellen mailen etc. Alles is gefocust op het binnenhalen van die nieuwe klant. 

Natuurlijk vind ik mijn werk wel leuk! En ik ben er ook best goed in. Ik ben een van de weinige vrouwen in deze technische verkoopfunctie en voel me prima thuis in deze 'mannenwereld'. Op kantoor heb ik 6 sales collega's en 2 managers; allemaal mannen. En ook al vinden ze het natuurlijk prima dat ik twee dagen per week 'vrij' ben ('vrij', echt niet!), het is ook lastig voor hen dat ik dan slecht/niet bereikbaar ben. Heb ik wel genoeg tijd / aandacht voor mijn werk..?

Het zit in mij om dit te laten slagen. Het zal me toch niet gebeuren dat ik straks te horen krijg dat dit niet werkt en ik kan fluiten naar m'n baan. Soms voelt het als mijn 'taak' om te laten zien dat je dit soort functies dus prima als parttime werkende mama kunt! Tot zo ver de lat niet te hoog leggen...

Waar ik dus achter kom, is dat parttime werken misschien nog wel harder weken is dan fulltime werken. Je moet gefocust zijn in die 3 dagen die je aanwezig bent en je werk afkrijgen zodat je de 4 dagen die je overhoudt in de week kunt genieten van het ouderschap. De week zou 8 dagen moeten hebben! Dus ja, of 3 dagen werken voor mij nu de juiste balans is die ik zoek..? Dat moet ik nog maar gaan ervaren... Wellicht dat mijn werk wel leuker was toen ik het nog 4 dagen deed.

Wat is voor jou de ideale balans? En waarom werkt dat goed voor jou?