Snap
  • Mama
  • papa
  • doorslapen
  • wakker
  • nachtouders
  • Mamaisziek

Papa kan wel wakker worden 's nachts

Mijn man werd eerst nooit wakker van de kinderen 's nachts, tot ik ziek werd...

Eén van de welbekende frustraties van moeders is dat hun man/vriend niet wakker wordt als er 's nachts een kind ligt te huilen. Het gevolg is dus ook dat veel moeders het meeste opdraaien voor de kinderen 's nachts. 

Waarom moet ik altijd 

Toen mijn oudste twee klein waren, was dit bij ons ook zeker het geval. Ik werd wakker van de kinderen en ging er de eerste twee of drie keer zelf heen. Bij een volgende huilmoment stootte ik mijn man aan met de vraag of hij even wilde gaan. Mopperend werd hij dan wakker: "Waarom moet ik altijd?" zei hij dan. De eerste maanden van ons ouderschap ging ik dan in discussie hierover in het holst van de nacht. Later kwamen we samen tot de conclusie dat hij echt wel wil, maar dat dit blijkbaar zijn eerste reactie was bij het wakker worden en konden we er (overdag) om lachen. 

En toen werd ik ziek

Mijn man wilde echt ook wel de kinderen troosten 's nachts. Maar goed, het feit bleef, hij werd niet wakker van het gehuil. Dus in de praktijk was ik toch nog elke keer wakker zodra er een kind wakker was. Maar toen de tweede tweeënhalf jaar was werd ik behoorlijk ziek. Ik heb zes weken op bed gelegen en heb maanden nodig gehad om te herstellen. Ik had mijn slaap toen heel hard nodig. Dus de nachtelijke troostmomentjes voor de kinderen kon ik er niet bij hebben. 

Toen ineens veranderde er iets 

De overgang is bijna onopgemerkt gegaan. Maar na een tijdje zei ik tegen mijn man: "De kinderen hebben al een paar nachten doorgeslapen he". "Nou nee hoor," zei hij. "Ik ben er een aantal keer per nacht uit geweest." Ik was echt heel verbaasd. Ik had daar niks van gemerkt. Blijkbaar kan dat systeem dus ook veranderen naarmate de situatie veranderd. Want ik werd er dus echt niet meer wakker van, en hij wel. Het kan dus wel! 

Hoe nu verder? 

Inmiddels zijn we weer een aantal jaren en een kind verder. En ik merkte dat toen ik me weer beter ging voelen dat ik langzaam maar zeker ook weer wakker werd als er een kind lag te huilen 's nachts. Mijn man en ik worden nou een beetje om en om, of beiden wakker. Ik moet zeggen: dat werkt wel fijn. Ik denk dat het wakker worden van het huilen van je kinderen iets is wat bij veel moeders automatisch aanwezig is en wat bij vaders nog aangewakkerd moet worden. Dus mama's die dit een frustratiepuntje vinden: er is hoop! 

Ik ben wel benieuwd: wie wordt er bij jullie het eerste wakker als er 's nachts een kind huilt? 

3 jaar geleden

Hier sta ik altijd zelf op.. manlief wordt inderdaad snachts niet wakker als er eentje aan het huilen is. Ik moet alleen wel zeggen dat na de bevalling van mijn 2e kindje, moest ik een nachtje in het ziekenhuis blijven.. dat vond ik wel mega spannend omdat de oudste nog wel eens wakker werd in de nacht. Hij had hem niet gehoord dus ik ga ervanuit dat er toch doorgeslapen is die nacht haha! De eerste weken dat onze oudste ook aan de jongste moest wennen, werd mijn man op de een of andere manier wel wakker snachts en ging dan het flesje maken zodat ik niet helemaal uit bed hoefde te gaan. Maar nu slaapt hij gewoon weer door.. soms is het best vermoeiend want ik doe nu de nachten al bijna 3,5 jaar eigenlijk alleen (maar ik mag het afkloppen dat mijn kinderen wel vaak doorslapen en dat het zo her en der een keertje in de nacht wakker worden). En in het weekend als wij beide niet hoeven te werken mag ik ook lekker blijven liggen!

Mijn vriend wordt wel wakker maar dan sta ik al naast bed waardoor hij direct weer verder slaapt. Als ik hem de kans geef zouden we er ongeveer evenredig voor staan. Nu baby 3 op komst. In de x kraamweek weet hij; hij de luiers, zensy opwarmen en uit bed halen zodat ik naar de wc kan. Hij mikt de zensy in bed en ik een gevoed kind. 👍

3 jaar geleden

Manlief!

3 jaar geleden

Meestal gaat hier de papa eruit, die kan er gewoon beter over die gebroken nachten. Zeker nu ik zwanger ben van de 2e en m’n slaap nodig heb vind hij dat ook minder erg om te doen en geniet hij stiekem wel van de momentjes snachts 😊