Snap
  • Mama
  • huishouden
  • opvoeding
  • verschonen
  • verschil
  • bydes

Opvoedskills; de verschillen

"Qua opvoedskills zitten we over het algemeen op 1 lijn. Maar er zijn ook wel verschillen, zo is de één net even iets strenger, geduldiger, stijver of juist wat vrijer. Deze combi houdt het net lekker in balans."

Hier ben ik weer, en dit keer heb ik wat leuke weetjes en vragen! Ik ben super benieuwd naar jullie verhalen en ervaringen. Deel je ze met ons?ALS IK LATER GROOT BENNu we zoveel thuis zijn ben ik wel benieuwd naar de verstandhouding tussen de mannen en vrouwen (of de vrouwen & vrouwen / mannen & mannen en natuurlijk alle andere mogelijkheden). Hoe gaat dat bij jullie thuis? Zijn de taken eerlijk verdeeld? Wat doe jij absoluut niet en doet je partner wel en andersom? En hoe zit het met de opvoeding? Zitten jullie geheel op 1 lijn of totaal verschillend? Wat werkt wel en wat werkt niet? En de laatste vraag, doe je de opvoeding van je kids, totaal anders als je eigen opvoeding? Heb je “vroegah” bijvoorbeeld vaak geroepen of wellicht geschreeuwd ALS IK LATER ZELF KINDEREN HEB, DOE IK HET TOTAAL ANDERS?

Zo hebben wij hier in huis ook zeker onze verschillen en soms andere gedachten over bepaalde punten. En ik moet eerlijk zeggen, het werkt. Heel cliché en kneuterig, maar het houdt ons in balans. Het voelt goed en als het even niet lekker loopt, roepen we elkaar weer even tot de orde.

"We spelen dan ook het spelletje wie het langst kan doen alsof die slaapt, wint. Spelen jullie dit ook?"

OPVOEDSKILLSWij zijn dit jaar 14 jaar samen en zijn de afgelopen jaren samen gegroeid, volwassen geworden en ook zeker veranderd. Hoe mooi en bijzonder dat dit dan nog steeds allemaal “gewoon” werkt. Qua opvoedskills zitten we over het algemeen op 1 lijn. Maar er zijn ook wel verschillen, zo is de één net even iets strenger, geduldiger, stijver of juist wat vrijer. Deze combi houdt het net lekker in balans. We hebben geen vaste of afgesproken “taken”. Maar toch voelen de kids feilloos aan bij wie ze wel en niet moeten zijn. Zo kunnen alle moeders denk ik wel beamen dat jij, als moeke zijnde, de vraagbaak bent. Elke zin begint hier in huis namelijk met MAMA?! En dat terwijl hun vaderfiguur zich gewoon in dezelfde ruimte, of zelfs naast hun op de bank bevindt.

HUISHOUDELIJKE SKILLSQua huishoudelijke taken zijn er wel “skills” die nu eenmaal zo zijn gegroeid in de loop der jaren (pff dit klinkt echt vreselijk volwassen en oud). Zo doet mijn lieftallige echtgenoot de weekboodschappen, houdt zich s’ochtends bezig met de broodtrommel express, is chef kliko buiten zetten, laat Jessica (8 van de 10 keer) uit, stofzuigen, wasjes draaien en alles wat daarbij komt kijken. Moeke de vrouw is van het klussen in huis, schoonmaken, de kids en hun uiterlijke verzorging en koken. Dit was een kleine greep uit ons huishouden, zo zullen er vast nog wel meer dingen zijn die we onbewust nu eenmaal zo doen. Eigenlijk doen we beide gewoon van alles wat. Daarnaast werken we beide ook nog gewoon, dus doen wat op het moment uit komt.

"Leuk weetje, volgens vaders is de rolverdeling in de opvoeding 59% gelijk, en volgens moeders is dat 35%"

(bron: Little Steps)

WIE VERSCHOONT DE LUIERS?Met een newborn in huis was het wel weer even schakelen, de nachten, de flessen “babe, hoeveel schepjes en water was het ook alweer?” en dan die luiers, LUIERS mensen. Hier in huis verschonen we beide de luiers (thank god), maar dat gaat zeker niet in elk huishouden zo. Uit onderzoek van Little Steps komt naar voren dat moeders nog steeds de meeste luiers verschonen (62%). De nachten doen we ook samen, alhoewel we daar beide niet altijd zin in hebben (wie wel). We spelen dan ook het spelletje wie het langst kan doen alsof die slaapt, wint. Spelen jullie dit ook?

Ook komt er in het onderzoek van Little Steps naar voren dat er toch wel veel verschillen zitten in de opvoeding van ouders en opa’s & oma’s. Ik zelf merk ook wel verschil in de opvoeding van mijzelf als van onze kids. De tijd is nu natuurlijk ook heel anders, maar man wat krijgen mijn kids veel voor elkaar bij hun opa’s en oma’s (zucht). Ik vraag dan ook geregeld aan mijn vader “mocht ik dit vroeger ook, kreeg ik dit ook voor elkaar?” Ze hoeven maar met hun puppy ogen naar opa te kijken of het is gedaan. Een snoepje hier en een sapje daar. Vertel ik opa’s en oma’s over de “wijze les” heitje voor een karweitje, hoeven ze maar een harkje door het gras te halen of de euro’s vliegen hen om de oren. Mijn blik zegt dan blijkbaar genoeg, want krijg vervolgens de opmerking “ach joh, daar zijn opa’s en oma’s toch voor”.

KIDS & SOCIALE FESTIVITEITENHoe ervaren jullie de impact na het krijgen van kids op jullie sociale leven? Hoe anders, of misschien niet is jullie sociale leven nu er kinderen zijn? Heel eerlijk zijn de kids hier heel erg verweven in ons sociale leven. Zo gaan ze eigenlijk altijd mee naar verjaardagen, als we uit eten gaan, naar winkelcentra’s of andere afspraakjes. Super handig en gezellig. Natuurlijk doen wij ook activiteiten zonder kids om weer even op te laden, maar bij de meeste festiviteiten gaan ze meestal gezellig mee. Oh man, wat kijken we weer uit naar een feestje, mensen om je heen, hapje en een drankje, die kleine teentjes in het zand en een dansavondje met onze vrienden. Maar dan zonder die verdomde 1,5 meter afstand!

4 jaar geleden

Zo herkenbaar allemaal en weer super leuk geschreven! Mijn opvoeding vroegah... Was best oké... Maar mijn moeder was iemand met wie ik alles deelde. Ook jullie kregen bij pap alles voor elkaar 🙄 dus dat hij ook nu weer de Kids verwend is niet zo verwonderlijk 😉 de taken nu in ons huishouden is goed verdeeld... Dus we doen het na 40 jaar nog niet zo slecht.. Dat wens ik jullie ook toe...

4 jaar geleden

Wauw!! Heel mooi dat je die op een positieve manier hebt weten om te buigen. Dank voor het delen! 💛

4 jaar geleden

Ook ik riep ik doe het helemaal anders en dat heb ik waar gemaakt. Mijn kinderen zijn vanaf hun geboorte geknuffeld en mochten aan tafel praten en er werd en wordt naar ze geluisterd. Dat heb ik nooit gehad en dat deed zeer. Gelukkig hebben we dat op een positieve manier aan onze kinderen overgebracht.