Snap
  • Mama

Oldskool...........?

Afgelopen week heb ik mijn girls (bijna 2 jaar) ingeschreven bij de peuterspeelzaal om de hoek.

Blijkbaar ben ik erg naïef geweest daarin…..Ik woon in hartje Rotterdam. Ik had ze dus al voor de geboorte moeten inschrijven om überhaupt twee plekjes te kunnen bemachtigen.... 

Tijdens de intake ging alles soort van okay: Bente ging lief spelen met treintjes terwijl Eva de blokkenkast sloopte. Maar op een of andere manier heb je vaak respijt met een tweeling: Wat leuk! Een tweeling! Is het een twee-eiige tweeling? De ene heeft bruine ogen de ander blauwe. En de ene is groter dan de andere…. Wat een schatjes…..! Zal vast wel druk zijn....

Afijn, ik dacht dat zit dus wel goed….. Totdat ik vandaag werd gebeld door de stichting die de peuterspeelzaal en basisschool beheert. Mevrouw er is een wachtlijst….
Okay…. Hoe lang? Dat kunnen we helaas niet zeggen…..
Okay, wat is de procedure? Wij doen ons best om beide kinderen op dezelfde peuterspeelzaal te plaatsen ….
Ja duh!
Maar komt er een kindje met taalachterstand, dan gaat die voor…. De moed zakte gelijk in mijn schoenen….Ik woon nogmaals hartje Rotterdam en in mijn wijk is ongeveer 80 procent van de kinderen van niet Nederlandse afkomst. Kansloos dus.

Deze kinderen zijn inmiddels de vijfde of zesde generatie, maar thuis wordt nog steeds de ‘moedertaal’ gesproken in plaats van Nederlands. Niet erg, maar als er vervolgens onvoldoende aandacht aan de Nederlandse taal wordt besteed lopen deze kinderen automatisch een taalachterstand op. Dat lijkt mij niet nodig.  

Voordat ik kinderen had genoot ik van mijn multiculturele stad. En nog steeds kan ik genieten van de variëteit aan culturen die mijn stad met zich meebrengt. Maar oldskool dingen, zoals peuterspeelzaal, of melkpoeder zijn niet meer zo vanzelfsprekend.

Dus, of we gaan voor een reguliere kinderopvang (maal 2) waar ik en mijn partner beiden niet tegen op kunnen werken, of we houden het bij het wekelijks speeluurtje in de V en D om ze te socialiseren en dan gaan ze op hun vierde naar de basisschool. Zelfs daarmee zijn we ‘te laat’ volgens sommigen…..We zullen zien…..

8 jaar geleden

Lieve A. In mijn blog ben ik denk ik subtiel geweest en heb nooit geprobeerd om allochtonen over een kam te scheren. Blij te horen dat jouw kinderen ook de Nederlandse taal leren thuis. Dat is het beste als ze hier verder willen! Zie echter om me heen het tegendeel waardoor kinderen een achterstand oplopen en dat vind ik jammer en niet nodig. Inmiddels de vijfde of zesde generatie in Nederland mag je toch wel verwachten dat de Nederlandse taal een deel van de opvoeding betekent? Of heb ik het helemaal mis...?

8 jaar geleden

Dank jullie voor de waardevolle reacties! Ik ga op zoek naar alternatieve opvang voor de peuterspeelzaal. En voor degene die zich aangesproken voelde op eventuele taalachterstand, dit was een algemene blog, niet op de individuele gevallen. Goed te horen dat de Nederlandse taal in veel families wel aandacht krijgt.

8 jaar geleden

Wij wonnen in een dorp, maar precies hetzelfde hoor! Kinderen met taal of ontwikkelingsachterstand mogen met voorrang gesubsidieerd 5 dagdelen. Dit wordt bepaald op basis van onderwijs van ouders en vluchtelingenwerk. Nu woont er een hier o.a. een gezin uit Somalië met 13 kinderen, dus tel uit........ Op zich goed dat er regelingen zijn om voorschoolse extra educatie aan te bieden, maar laat de regelingen naast elkaar bestaan i.p.v. voor elkaar.

8 jaar geleden

Ik hoor iemand zeggen over dat ze het zo raar vind over een kdv. Dit gaat niet over een kdv, dit gaat om een peuterspeelzaal. Kdv kan je morgen terecht ik woon ook in rotterdam en had ruim keuze qua kdv. Heb mijn dochter met 6 maanden ingeschreven voor een psz en vanaf 2,5 zal ze worden opgeroepen. topic schrijver ik vind je onnodig negatief - hier word thuis gewoon Nederlands gesproken net als bij andere kindjes die ik ken. Vaak wel tweetalig inderdaad maar vooralsnog levert dat geen taalachterstand op. Dus het zal heus wel loslopen. Hier bij mij heb je sowieso in de directe omgeving wel 3 psz. Das het voordeel van de stad. Dst zal bij jou dan ook wel zo zijn?