Snap
  • Mama
  • ouderschap
  • liefde
  • Moedermaffia
  • media
  • empowerment

(Not so) Perfect mama's. En een graad van Google.

-Keyboard warriors- worden ze wel eens genoemd. Je komt ze overal tegen. Van artikels over de politiek, bekenden mensen of onder de foto's van (on)bekende moeders. Noem me naïef, maar ik dacht dat dit niet zo zou zijn op fora/groepen waar je als Wensmama's, moeders to be, moeders van kinderen in alle leeftijden hebben of sterre moeders. Ik hoopte op een opbouwende sfeer, waar je in onzekerheid je vraag kon stellen of gevoel kan delen.

Toen ik net zwanger was maakte ik mezelf constant gek en zocht vaak het warme bad op die fora heet. Man, wat zat ik soms fout. Er kwamen regelmatig zoveel botte reacties langs in de topics die ik las of plaatste

Je kent ze wel, die moeders die zo overtuigd zijn van hun opvoedstijl dat ze anderen altijd haar fijn weten te wijzen op de tekortkomingen van een andere (onzekere) moeder. Ze doen vaak (via social media) een ander de les lezen. En vinden de kinderen van ouders die het niet doen zoals zij vaak achtergesteld en zielig. Want tja, jouw manier is de manier toch?

Snap

Begrijp me niet verkeerd, het zal vast voort komen uit goede intenties en soms floept het eruit.

Maar opmerkingen als dit, soms kan je ze beter niet maken!

-Nu al een boterham, is Berend Botje daar nog niet te klein voor?

-Maak jij je fruit hapjes niet zelf?

-Werk jij fulltime/werk je part time? Geef je borstvoeding, wanneer stop je daar dan mee? Een grote kind aan de borst ziet er echt niet uit.

-Kunstvoeding? Je wil je kind toch het beste geven? Heb je het niet eens geprobeerd?

-Slaapt Piet Klaas nog niet door? Peter Rens slaapt al sinds de kraamweek uren door. Misschien moet je minder dit of meer dat.

-Je pakt je Troela niet op toch als ze huilt, dan krijg je mietjes.

-Je bent toch niet zo'n moeder die de hele tijd bij haar kind wil zijn?

-Wil je maar 1 kind, dat is toch zielig?

-Wanneer gaan jullie nou beginnen aan kinderen?

Ten eerste gaat het je geen bal aan. Ten tweede als ik iets over mijn kinderwens, kind of verlies deel. Betekent dit niet dat dit een vrij brief is om jouw ongezouten mening te delen. Soms he. Is compassie en een luisterend oor voldoende.

Die constante competitie. Waarvoor is die nodig? Het is toch maar goed dat we niet allemaal het zelfde opgevoed zouden worden of hetzelfde zijn. Wat voor een extravert persoon werkt, zal contra werken op een introvert. Het zou toch wat zijn als we allemaal vanille zijn. Dat is maar saai. Beetje verschil in smaak is toch veel leuker!

Er zit een nuance in. Google is fijn, advies is top. Je kan er heel veel uit halen en je hoeft niet altijd -met je kind of zelf- in volle vaart naar de huisarts te rennen. En soms is die ene ongevraagde tip van die moeder op facebook verrekte handig! - Ben nogsteeds super fan van de draagdoek die ik nu gebruik als ik bijvoorbeeld met de bus moet. En nog ergonomisch ook! Dubbele win! Maar ik draaf er niet in door. Een kind in de kinderwagen is niet opeens zielig.

Als iemand tips vraagt zijn deze altijd welkom, maar dit betekent niet dat er doorgeslagen in hoeft te worden en je ook ongevraagd advies wil over Sjakies luier merk. Bijvoorbeeld

Snap

Een mening hoeft niet gedeeld te worden met iedereen die kan horen. Er is geen diploma te behalen om de perfecte moeder te zijn. En een mening is geen feit.

We zullen allemaal iets hebben waarvan we vinden dat je dat nooit zou doen. En dan gooit het ouderschap een complete curveball waar je niet op had gerekend en besloot je bijvoorbeeld toch ipv een flesje moedermelk, kunstvoeding te geven. Gaat je kind daar aan kapot? Vind je kind je later een belabberde moeder, omdat je dat gedaan hebt? En andersom. Nee, nope. Lijkt me niet. 

En is dat wel zo. Is alles wat je voor je kind doet met de beste intenties en kennis die je op dat moment hebt. En soms is dat dus roeien met de riemen die je hebt. Ik heb ook een mening. Dat is normaal, je kiest voor je manier van opvoeden door wie JIJ bent. Dit betekent nog niet dat ieder ander het precies zo wil doen als ik dat doe.

We zijn zo hard bezig om acceptatie te creëren, waarom stopt dat bij het moederschap?

Snap

Als ik dit wil mijden, betekent dit dan al mijn social media accounts te moeten ontkoppelen en verder te gaan door het leven zonder facebook oid. Om de moeder maffia maar buiten de deur te houden. Laten we gewoon allemaal een beetje lief voor een ander zijn. De wereld kan zo mooi zijn. Dit begint wel bij jezelf! Ik vind facebook en instagram namelijk ook een hele fijne plek, met lieve mensen. 

Het zou zo jammer zijn dat te verliezen voor veel mensen.. Het kan ons ook samenbrengen!

Laten we gewoon anderen in hun waarde laten en genieten van het ouderschap, of andere steunen. Het leven gaat al zo snel voorbij en het is al pittig genoeg soms. ♥