Snap

Nooit te oud om te leren!

De eerste schoolweek zit er weer op. Niet alleen de kinderen leren veel, mama moet er ook weer aan geloven!

Hieperdepiep, de eerste schoolweek is weer een feit! De structuur zit er weer in, de rust is weergekeerd. Wat een week. We zijn weer begonnen met leren. Niet alleen de kinderen, want o jongens, wat leren ze toch weer snel en veel nieuwe dingen. Maar ik moet zelf ook weer even bijscholen. Ik ben weer een stukje wijzer geworden hoor, deze week. Er was eigenlijk best een hoop weggezakt, maar met de liefdevolle hulp van mijn liefste kinderen, is er toch weer het één en ander hersteld. Bijvoorbeeld dat je er om 10 uur achter komt dat je nog niks gedronken hebt, omdat je dat vanwege de drukte wel na half 9 zou doen. Of dat je weer even weet hoe zo'n grote slok koude thee of koffie eigenlijk smaakte. En dat een lieve, uitgebreide knuffel en liefdesverklaring geen garantie is voor goed gedrag - een kwart seconde later.

Trouwens, hier nog even een tip voor moeders met een peuter en een kleuter: Als je 2 groene bekers hebt, vergeet dan alsjeblieft nóóit dat lichtgroen voor meisjes is en donkergroen voor jongens. Echt. Dat bespaart je zoveel leed. En een gehoorbeschadiging. O ja, wacht. Ik heb nu geen kleuter meer. Officieel. Heb ik ook geleerd deze week, na me 3x versproken te hebben.

Vergeet ook niet dat één aansporing om door te eten, hetzelfde is als volle bak op de rem gaan staan. Want als we weinig tijd hebben, dan is het wel heel erg belangrijk dat eerst alle verhalen tegen mama en broers verteld worden. Want straks zit ze op school en dan het niet meer. Dus veel en snel praten, niet eten. Daar los je dat probleem in ieder geval wel mee op.

Ook leerde ik weer nieuwe dingen bij. Bijvoorbeeld dat het niet echt stoer is als je vraagt wat je kind op school gedaan heeft. Kijk, hij wil het wel vertellen, maar hallo? Hij zit in groep 3 hè. Dan snap je toch wel dat hij rekenen en taal doet? En dat boekje wat hij meekrijgt? Oohh dat is huiswerk. Echt stom. Want huiswerk is altijd stom, dat zegt iedereen. Duh. Maar ik leerde ook dat er stiekem best genoten wordt van de aandacht voor rekenen en taal. Als je er maar op een stoere manier over praat, snap je? Hij is tenslotte géén kleuter meer.

Wat ik ook weer opnieuw leerde: Denk na voor je iets doet. Dat doe je al, zou je denken. Maar ik bedoel echt, écht goed en rustig nadenken. Alle mogelijke opties doorlopen. Alle scenario's voor de geest halen. Je verstand laten spreken en je moederhart het zwijgen opleggen. Want weet je wat er gebeurt als je dat niet doet?

Vlak voordat de school uitgaat, regent het. Dan zegt mijn moederhart als eerste: 'Ach, ik rijd wel even met de auto langs. Anders regent hij helemaal nat. Er zijn vast veel kinderen die nu opgehaald worden, en dan voelt hij zich straks ook zo in de steek gelaten...'

FOUT! Helemaal hartstikke fout.

Je kind is blij dat hij eindelijk zelf naar school en huis mag lopen en hij zit er écht niet op te wachten dat jij hem ophaalt. Boeit hem het, dat het regent? En nee, het boeit hem ook niet dat jij stond te blauwbekken bij het hek. En ook niet dat jij je zorgen stond te maken of hij nog in school was of toch al voorbij zonder dat je hem zag en dat hij dan dus door de regen naar huis is gelopen en nu ín de regen voor een dichte deur staat!! En dat jouw moederhart een slag oversloeg toen je zijn blije koppie tussen de laatste kinderen ontdekte. En dat datzelfde moederhart een venijnige steek kreeg toen je zijn gezicht zag betrekken, toen hij jou zag. En dat je helemaal met een mond vol tanden stond, toen hij verontwaardigd zei: 'Waarom kom je me nou halen? Ik rijd niet mee, want ik wil gewoon lopen!'

Kijk, daar leer je van. Nu kwam hij droog, warm, maar boos thuis. Volgende keer is hij waarschijnlijk kletsnat, koud, maar blij omdat je thuis bleef. Nu kreeg je bloed voor je moederhart en werd je keihard afgestraft. Volgende keer zit je vol medelijden thuis te wachten en zal hij je platknuffelen als hij binnenkomt. Hoop je. Want misschien is dat dan ook niet stoer meer. Ze worden ook veel te snel groot en stoer. Laat ik dan ook maar leren lekker stoer te doen voortaan.

'Beetje regen? Ga maar lekker lopen hoor, daar word je hard van.'

Vooral mijn moederhart.