Snap
  • Mama

Niet zo tactisch, dit antwoord

Vele sollicitaties gedaan, vele afwijzingen binnen. Ik ben het inmiddels gewend. Maar deze spant toch echt de kroon.

Eind 2013 kreeg ik de vervelende mededeling dat mijn functie kwam te vervallen. Geheel onverwachts, de klap kwam hard aan. Maar al gauw zette ik mijn negatieve gevoelens om en besloot ik lekker te gaan genieten van de tijd die ik met mijn kindjes door kon brengen. En genieten, dat deed ik voor de volle 100%!!

Uiteraard voldeed ik netjes aan mijn verplichting en stuurde ik braaf elke maand stapels sollicitaties. Soms resulteerde dat in een gesprek, heel soms een tweede. Maar des te vaker kreeg ik een afwijzing.

Inmiddels heb ik een leuke tijdelijke baan als communicatiemedewerker gevonden. Ondertussen solliciteer ik op mijn gemak door voor de ‘periode hierna’, wie weet wat het oplevert. Zo reageerde ik van de week op een leuke baan. Niet geheel wat binnen mijn ervaring past, maar het leek me echt ontzettend leuk. Twee dagen later kreeg ik een mail van het bedrijf. En een mail, dat is niet goed. Want mijn ervaring is dat bedrijven je bellen als ze je willen uitnodigen voor een gesprek en een mail sturen als afwijzing. Ik open de mail en viel van mijn stoel. Ik kreeg de volgende mededeling:

"Wij danken u hartelijk voor uw interesse. Vanwege de vele sollicitanten ben ik genoodzaakt een algemene reactie aan u te mailen. Wij hebben veel zeer uitgebreide reacties gekregen van mensen die echt de moeite ervoor hebben gedaan."

Kijk, dat ik het niet geworden ben, prima. Moet je lekker zelf weten, je weet niet wat je mist . Dat je een algemene reactie stuurt vanwege de vele reacties kan ik begrijpen. Mijn voorkeur gaat overigens uit naar een net ff iets meer persoonlijke reactie. Als sollicitant doe ik mijn best een perfecte indruk achter te laten bij de werkgever, laat jij dan als werkgever ook een positief gevoel achter bij de sollicitant (ook al gaat het om een afwijzing).

Maar neem dan die laatste zin:
"... veel zeer uitgebreide reacties gekregen van mensen die echt de moeite ervoor hebben gedaan." Kortom: heb ik mijn best dan niet gedaan? Ik heb %#@$^& mijn stinkende best gedaan om een goede brief op te stellen. Net als alle andere sollicitanten. Het feit dat ik al solliciteer naar die functie zegt genoeg aangezien ik 'alleen maar' op vacatures reageer waar ik achter sta. Elke sollicitatie die ik verstuur, of het nu gaat om een baan als schoonmaker, callcentermedewerker, journalist of communicatiemedewerker, schrijf ik met de nodige enthousiasme en besteed ik ECHT MOEITE aan. Immers, of ik nu uitgenodigd wordt voor een gesprek of niet, die sollicitatiebrief met CV is wel mijn visitekaartje.

Dus mevrouw Schipper van (nee, ik zal het bedrijf verder niet noemen), dit was niet heel erg tactisch en netjes van u. Iets meer aandacht en moeite (wat u immers ook van uw werknemer verlangt) had hier prima gepast, óók in een standaardafwijzing. Ik wens u ook veel sterkte met uw nieuwe werknemer, hopende dat die meneer of mevrouw wel aan uw uitgebreide verlanglijstje voldoet.

Dankjewel! Ik blijf verder solliciteren en hoop ook dat er gauw iets leuks op mijn pad komt!

Nou ja inderdaad, om nog maar te zwijgen over de bedrijven die helemaal niet reageren. Dat is helemaal not-done. Dan nog liever een standaard afwijzing. Hier gelukkig de ervaring dat ik in 90% van de gevallen wel een reactie krijg, Succes voor je man, hoop dat hij gauw iets leuks vindt!

9 jaar geleden

Inderdaad TE erg! Mijn man is sinds een half jaar werkloos en hij heeft al een paar keer 'gewoon' geen reactie gehad of nog erger; een afwijzing met als reden zijn leeftijd...Niet te geloven!!! Veel succes.

9 jaar geleden

Zo dat was inderdaad wel een erg asociale reactie van die mevrouw. Ik help je hopen dat je gauw een fijne baan vindt.