Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

 • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
 • Open blog community voor en door moeders
 • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Niet Chemische insectenbestrijder: Fruitvliegjes, Zwarte vliegen en Steekmuggen, vaarwel!

De laatste tijd worden we gebombardeerd door een enorme hoeveelheid fruitvliegjes die werkelijk overal lijken te zitten. Niks is meer veilig: De vuilnisbak, fruitmand, groene container en zelfs een paar tomatenplantjes die ik binnen heb staan worden onderworpen aan een laag fruitvliegjes. Gek word ik er van! Echtgenoot wilde direct met grof geweld beginnen, maar vanwege onze (geestelijke) gezondheid, wilde ik eerst een paar eenvoudige en goedkope manieren uitproberen. En het werkt!

Fruitvliegjes Val:

 • 1 grote glazen pot met wijde hals
 • 1 A4 formaat papier, opgerold in een trechter
 • Schilders tape
 • 50 ml appelcider azijn
 • 2 stukjes banaan

De foto spreekt voor zich eigenlijk. Doe de azijn met de banaan in de pot en zet de trechter er in. Waar je wel voor moet zorgen is dat de open ruimte tussen de hals van de pot en de trechter goed afgeplakt is. De azijn en banaan zorgen voor een heel aantrekkelijk hapje voor de vliegjes. Als de pot redelijk vol is, zet je hem een tijdje in de vriezer. Na een uurtje ofzo zijn de vliegjes dood en kun je pot plus inhoud weer opnieuw gebruiken. Herhaal dit tot alle fruitvliegjes verdwenen zijn. Het is nu wat koeler, dus merk ik dat er aanzienlijk minder 'verkeer' op af komt. Maar zoals je ziet, werkt het super!/

Vlieg Weg!

Ook de gewone, of zwarte, vlieg is hier veel. We wonen direct aan het water in landelijk gebied, dus vliegen plenty! Maar o o o wat zijn ze irritant! En waarom gaan ze ALTIJD op je zitten? Net als je ontspannen op de bank neerzijgt met een kop thee.... hup, eentje op je been te kriebelen. Gelukkig hebben wij een zeer effectieve manier om zwarte vliegen het leven flink zuur te maken. Rook. Ik probeerde altijd om met wierookstokjes ze op een afstand te houden, maar dat lijkt niet veel te helpen. Gelukkig hebben wij een houtkachel. Vooral 's avonds als we naar binnen trekken is het prettig even een vuurtje te stoken met de deur open. Dit is kennelijk niet genoeg om de vliegen weg te jagen. Want zonder overdrijven zien we er geen een meer! Verder is het vuurtje ook net genoeg om een klam en vochtig huis te voorkomen. Maar dit is een heel ander verhaal. Dus niet opstoken tot je een sauna hebt, maar gewoon een bescheiden open vuurtje van hout en wat kranten. Werkt perfect en je hebt geen chemicaliën of irritante hordeuren nodig!

Anti-Steek mug

Steekmuggen zijn ook een graag ongeziene gast van de zomer. Als nachtdier maken ze ons het leven zuur door rond je hoofd te zoemen als je net lekker wegdommelt en je bij tijd en wijlen helemaal lek te prikken. En het probleem van anti steekmuggen spray of sticks is dat ze Deet bevatten en dit is een zwaar chemisch goedje. Het werkt (redelijk), maar om dit regelmatig op de huid van je kindje te smeren en de lucht ervan in te ademen... Ik kies liever voor een natuurlijke oplossing!

En het lijkt er op dat we iets ontdekt hebben! Er zijn twee dingen die je kunt doen: Ophouden met wassen en/ of insmeren met zelfgemaakte anti-muggen olie. Ik zal het eerste even uitleggen. Mijn man is fervent Bushcrafter. Dit houdt in dat hij graag in en met de natuur bezig is om te overleven. Hij neemt het absolute minimum mee en gebruikt dingen uit de natuur om vuur (warmte), een dak (onderdak) en voedsel te verkrijgen. Een ding waar hij geen rekening mee hield was dat hij in zo'n situatie zich niet kan douchen. Resultaat was dat hij zich met wat water opfriste en verder niet. Een bijkomend voordeel was dat de steekmuggen hem met rust lieten! Want was hij weer thuis en ging hij na een lange en zepige douche op bed, dan was hij het haasje! Nu gebruiken we als gezin al krap anderhalf jaar geen chemische zepen meer en alleen nog olijfoliezeep en amandelolie. En wat denk je: Voor het tweede jaar opeenvolgend, worden we niet meer geplaagd door steekmuggen. Het schijnt zo te zijn dat de zoete geur van onze shampoo, douchegel en lotions juist steekmuggen aantrekt! Probeer het eens uit, zou ik zeggen!

Een tweede oplossing is een heel eenvoudige huidolie voor als we in het bos lopen:

 • 100 ml amandelolie
 • 10 druppels citronella olie
 • 10 druppels tea tree olie
 • 5 druppels lavendelolie
 • 5 druppels eucalyptus olie
 • Goed mengen en dun uitsmeren op de huid, met name de kuiten en armen. Gebruik eventueel een spuitflacon voor goede dosering. Wees voorzichtig met het gezicht.

Al deze trucjes en bevindingen heb ik zelf sinds twee jaar regelmatig toegepast en ze lijken echt te werken! Natuurlijk kan dit variëren van persoon tot persoon en van gezin tot gezin. Maar het idee dat ik ons gezin redelijk insect-vrij kan waren zonder gebruik te hoeven maken van onplezierige en stinkende chemicaliën, vind ik erg plezierig. Dus ik zou zeggen, probeer het eens uit! Het kost een fractie van wat je in de winkel zou betalen (de essentiële oliën gaan lang mee) en het is leuk om te doen!