Snap

Najaarsmoeheid

Moe, neerslachtig, nergens zin in, emotioneel, prikkelbaar, oftewel najaarsmoeheid.

Najaarsmoeheid

Najaarsmoeheid, ook wel najaarsdip, najaarsdepressie of seizoensdepressie genoemd. De naam zegt het al: je bent moe en/of depressief door het najaar. De oorzaken zijn waarschijnlijk een verstoorde biologische klok en het gebrek aan daglicht.

Wat te doen tegen najaarsmoeheid?

Wat kun je er tegen doen? De volgende dingen kunnen in ieder geval helpen: lichttherapie, energierijke voeding, actief leven, buiten zijn, vitaminen en mineralen waaronder vitamine D of een hoog gedoseerde multi-vitamine gebruiken, of milde antidepressiva zoals sintjanskruid.

Mijn ervaring met najaarsmoeheid

Ik zit er op het moment weer middenin, elk jaar weer heb ik er last van, maar dit jaar is het erger. Ik ben heel erg moe, snel emotioneel en ik heb nergens zin in. Ik ben het tegen-offensief alvast gestart: ik neem multi-vitamines met extra vitamine D, ik zoek het licht op, ik eet genoeg, ik doe veel op de fiets of lopend, maar het heeft helaas nog even tijd nodig.

Wat een geluk dat ik voor mijn kinderen mijn bed uit moet, want anders zou ik de hele dag blijven liggen en geloof me, hoewel dat erg aanlokkelijk klinkt als je depri bent, dat werkt juist averechts. Als je depri bent, kun je het gevoel hebben dat je veel moet slapen, veel moet rusten, veel binnen blijven dus. En het klinkt misschien raar, maar in dat opzicht moet je niet naar je lichaam of je gevoel luisteren! Je hebt misschien wel meer slaap nodig, maar je hebt ook beweging nodig ... en daglicht ... en dingen doen waar je normaal gesproken gelukkig van wordt.

Het kan heel lastig zijn om de balans te vinden tussen de rust pakken die je nodig hebt en de energie opbrengen om die dingen te doen waar je weer energie van terug krijgt.

3 maanden geleden

Heb het nu al. We zijn 23 augustus...help😑

10 jaar geleden

Misschien kan Mindfulness je helpen. Ik heb vijf jaar geleden een cursus gedaan en het is heel ontspannend enje krijgt er veel energie voor terug. Veel succes!

10 jaar geleden

Wat vervelend. Misschien kan het helpen om een lijst te maken waar je energie van krijgt en elke dag 5 energieverhogers toe te passen. Ik ga nu wandelen rond 17.00 uur en doe de grote lamp aan en als ik terug kom schijnt er veel licht in huis. Deze tip kreeg ik onlangs van iemand en bij mij werkt het. Succes!

10 jaar geleden

:) Dat is idd jammer, want het helpt heel goed om je lichamelijk in te spannen en veel te praten.